Το Αεροδρόμιο Καστελλίου και τα αναπάντητα γιατί

Έλληνες  29/11/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Προσφάτως, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το τεράστιο εργοτάξιο στην περιοχή του Καστελλίου Πεδιάδος, εκεί όπου σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα θα τεθεί προς χρήση το νέο αεροδρόμιο, που θα αντικαταστήσει το Ν.Καζαντζάκης στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ανάδοχος εταιρία και μάλιστα με σημαντικό μερίδιο, ποια άλλη; Μα φυσικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του πεθερού Γεραπετρίτη η οποία έχει αντικαταστήσει επάξια τον Εθνικό εργολάβο Μπόμπολα και των ΑΚΤΩΡΑ, παίρνοντας όλα τα μεγάλα δημόσια έργα (με το αζημίωτο βεβαίως) τα τελευταία χρόνια. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, με απόλυτη διαφάνεια παντού, το ποια κατασκευαστική εταιρία αναλαμβάνει τι, θα μας ήταν παγερά αδιάφορο αφού θα γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι ο κρατικός μηχανισμός θα λειτουργούσε προς όφελος των πολιτών και όχι προς όφελος των ολιγαρχών.

Εις ότι αφορά όμως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, μιλάμε για ένα τεράστιο έργο τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη κόστους. Το φυσικό περιβάλλον έχει δεχθεί φοβερή αλλοίωση, ενώ πάνω από 5000 ελαιόδεντρα έχουν ξεριζωθεί με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες γης να αγοράζουν πλέον το λάδι που στο παρελθόν παρήγαγαν οι ίδιοι.

Όπως μας αναφέραν, υπάρχουν άνθρωποι που εδώ και 2 χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, καίτοι τους άρπαξαν τους κόπους μιας ζωής με το έτσι θέλω. Πρόβλημα έχουν επίσης και τα εργοστάσια παραγωγής ελαιόλαδου αφού υπάρχει μείωση της τάξεως του 50%, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υψηλά κόστη ενέργειας και συντήρησης.

Με το Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ στην διοίκηση, τέτοια φαινόμενα θα παταχθούν πάραυτα. Όλα θα γίνονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με πλήρη διαφάνεια παντού και κανένα έργο δεν θα ξεκινά αν πρώτα α)δεν έχουν αποζημιωθεί οι πολίτες στους οποίους απαλλοτριώθηκε η περιούσια και β)δεν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες και προβλέψεις για πιθανές επιπτώσεις.

Επίσης, θα προβλέπεται πλήρη ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου ώστε να εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον.

Γιώργος Μανούσος

Μηχανικός Πληροφορικής Τ.Ε

Τομεάρχης Έρευνας και Τεχνολογίας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης