Το αληθινό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ΔΕΘ

Έλληνες  26/09/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η «παράσταση», η οποία κάθε χρόνο παρουσιάζεται τον Σεπτέμβριο από το εγχώριο πολιτικό σύστημα στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή την ΔΕΘ, «παίχτηκε» και για το 2022. Επιπλέον στοιχείο της τρέχουσας «παράστασης» ο καθαρά προεκλογικός της χαρακτήρας, αφού στο διάστημα μέχρι την επόμενη ΔΕΘ θα πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές. Συνεπώς, η υποκριτική ικανότητα από πλευράς των συμμετεχόντων, το «τάξιμο» και η φραστική πόλωση είχαν την τιμητική τους.

Στην ατζέντα της ΔΕΘ 2022, εκτός από την γενικότερη άκρως προβληματική κατάσταση της οικονομίας στο πλαίσιο και της διεθνούς συγκυρίας, υπήρξαν δύο ειδικότερα καυτά θέματα: Ο επιδεινούμενος πληθωρισμός και η ενεργειακή ακρίβεια που οδηγούν σε περαιτέρω φτωχοποίηση τα λαϊκά στρώματα. Αυτά τα δύο θέματα οδηγούν σε απόγνωση ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του Ελληνικού Λαού και γι’ αυτό περίμενε απαντήσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα, για να δει πως θα μπορέσει να περάσει τον εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Οι απαντήσεις που έδωσε ως κυβέρνηση ο Μητσοτάκης σε αυτά είναι μια επανάληψη, αλλά διευρυμένη, λόγω συνθηκών (αρχικά η πανδημία, τώρα η ενεργειακή κρίση), επιδοματολογίας - βοηθημάτων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, που φυσικά δεν λύνουν τα προβλήματα. Επανέλαβε, για μια ακόμη φορά, την ίδια πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις μνημονιακές κυβερνήσεις Σαμαρά - Βενιζέλου, Τσίπρα και τώρα την δική του.

Η «συνταγή» της επιδοματολογίας αποτελεί πλέον την «λύση» για κάθε πρόβλημα. Μετά τα Fuel pass, Power Pass, Travel Pass φτάσαμε για τον εξαθλιωμένο από τις πολιτικές τους Ελληνικό Λαό στο Food ή Super Market Pass (Επιταγή Ακρίβειας)… Δίνονται προσωρινά επιδόματα δια «πάσαν νόσον», αντί να στηριχθεί και να ενισχυθεί το εισόδημα από την εργασία με παραγωγικές επενδύσεις και προστασία των εργατικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, με αφορμή την παρούσα κρίση, ενισχύεται η «απελευθέρωση» της αγοράς εργασίας με την περαιτέρω κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων (νόμος Χατζηδάκη), ενώ οι επενδύσεις είναι υπόθεση αποκλειστικά του ιδιωτικού τομέα με κριτήριο την μέγιστη δυνατή κερδοφορία του.

Συνολικά, η συνέχιση της πολιτικής με τα «επιδοματάκια» κάθε άλλο παρά λύνει τα προβλήματα. Σε έναν βαθμό μάλιστα συμβάλλει στην αναδιανομή σε βάρος κάποιων τμημάτων από τους αδύναμους ή ακόμα και τους πλέον αδύναμους οικονομικά, που για κάποιους λόγους δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια λήψης των επιδομάτων. Στην πραγματικότητα όμως, τα χρήματα που δίνει η εκάστοτε κυβέρνηση με την «επιδοματολογία» είναι χρήματα που πληρώνει ο ίδιος ο Ελληνικός Λαός. Στον Κρατικό προϋπολογισμού 2022 το 57% των φορολογικών εσόδων προβλεπόταν από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κ.λπ.) και αυτό φυσιολογικά έχει επιδεινωθεί λόγω του πληθωρισμού, καθώς οι έμμεσοι φόροι αυξάνονται πάνω από τις κυβερνητικές προβλέψεις και συμβάλλουν στην πληρωμή των επιδομάτων.

Ως γνωστόν, τους έμμεσους φόρους τους πληρώνει ο Λαός μέσω των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, καταβάλλοντας πολύ μεγάλο ποσοστό τού εισοδήματος του συγκριτικά με τους έχοντες. Οι φόροι των εταιρειών ήταν μόλις 7,6 του συνόλου των φορολογικών εσόδων. Συνεπώς, με ένα μέρος από τα χρήματα που εμείς οι ίδιοι πληρώνουμε ασκεί την επιδοματική πολιτική η εκάστοτε κυβέρνηση, στην παρούσα περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μας διανέμει ένα μέρος από τα χρήματα που μας εισπράττει, δηλαδή αναδιανέμει την μεταξύ μας φτώχεια φροντίζοντας απλώς να «βελτιώνεται» ο μέσος όρος.

Από την στιγμή που δεν υπάρχει αναπτυξιακή πολιτική, σχεδιασμός για την δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας (που θα βελτιώνουν την κατάσταση συνολικά της οικονομίας, αλλά και το εργατικό εισόδημα), είναι μοιραίο οι πολιτικές αναδιανομής μέσω των προσωρινών επιδομάτων να μην λύνουν κανένα πρόβλημα. Μοιάζουν με την «βοήθεια» που δίνεται στον δρόμο σε κάποιον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Θα τον «βοηθήσει» να περάσει με κάποιον τρόπο την σημερινή ημέρα. Όμως, την επόμενη μέρα θα βρίσκεται και πάλι στην ίδια τραγική κατάσταση… Εκεί ακριβώς έχει οδηγηθεί ο Ελληνικός Λαός. Να περιμένει την ελεημοσύνη της εκάστοτε κυβέρνησης, η οποία του παίρνει πολύ περισσότερα με την φορομπηχτική πολιτική και του «επιστρέφει» ένα πολύ μικρό μέρος από αυτά με «επιδοματάκια», χωρίς καμία προοπτική για την ουσιαστική βελτίωση της ζωής του.

Συνεχίζοντας την παράδοση των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, αυτό ήτανε το αληθινό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης