Το κεφάλι στην τρύπα ξανά ο Μητσοτάκης στις νέες τουρκικές προκλήσεις!

Έλληνες  01/08/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει ο Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος

Αντιναύαρχος ε.α. (ΠΝ)

Η Τουρκία εδώ και δυο ημέρες έβγαλε το «Αμπντουλχαμίτ Χαν», το τέταρτο γεωτρύπανό της, για έρευνες σε περιοχές που η ίδια αποκαλεί Τουρκικά Χωρικά Ύδατα. Η κίνηση αυτή είχε εξαγγελθεί να αρχίσει στις 9 του Αυγούστου αλλά άρχισε μια σχεδόν εβδομάδα ενωρύτερα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται, θα είναι όπως και πέρσι ή πρόπερσι», όπως έγινε με το Oruc Reis, όπου ο κος Μητσοτάκης και οι πέριξ του έβαλαν το «κεφάλι στην τρύπα» και όπως οι στρουθοκάμηλοι προσποιήθηκαν ότι δεν έγινε τίποτε. Βέβαια βάζοντας το κεφάλι στην τρύπα αφήνεις έκθετα τα ευάλωτα σημεία σου.

Όμως αυτή η κίνηση της Τουρκίας, δεν μπορεί να ερμηνευτεί σαν μια ανεξάρτητη εκτέλεση ερευνών. Η Τουρκία έχει δείξει ότι ακολουθεί σταθερή και διεξοδική πολιτική, στην συγκεκριμένη περίπτωση ενεργειακή πολιτική (στην οποία συμπεριλαμβάνεται και πυρηνικό εργοστάσιο). Πριν δύο χρόνια έγιναν οι έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Εφέτος ήρθε η σειρά να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα των ερευνών, με την προετοιμασία γεωτρήσεων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Τουρκικής προεδρίας, του Ιμπραήμ Καλίν, «η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί... το πλοίο «Σουλτάν Αμντούλ Χαμίτ» θα κάνει τις εργασίες του, θα κάνουμε εργασίες και σε περιοχές που έχουμε πάρει άδεια από την ΤΔΒΚ για τα οικόπεδα, ήδη έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες εργασίες ερευνών στα δικά μας χωρικά ύδατα».

Όσον αφορά στα Χωρικά Ύδατα της Τουρκίας είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε κράτους να διεξάγει θαλάσσιες έρευνες και γεωτρήσεις εντός των δικών του Χωρικών Υδάτων. Όμως όσον αφορά τις άδειες που έχουν πάρει από την καλούμενη «ΤΔΒΚ», εδώ η Τουρκία ουσιαστικά γίνεται παράνομη, παράλογη, διεκδικητική και καθαρά επιθετική, απλούστατα γιατί δεν υπάρχει μόρφωμα αποκαλούμενο «ΤΔΒΚ». Σύμφωνα με πληθώρα ψηφισμάτων του ΟΗΕ, υπάρχουν μόνον τα κατεχόμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κράτους μέλους της ΕΕ, από τα οποία η Τουρκία καλείται να αποχωρήσει. Μόνο η Κύπρος μπορεί να εκδώσει άδειες για εκμετάλλευση θαλασσίων οικοπέδων, ακόμη και στην περίπτωση ποαυτά είναι από την πλευρά των κατεχομένων.

Ο Καλίν μίλησε και για την στάση της Ελλάδας λέγοντας ότι έχουμε «μαξιμαλιστικλές θέσεις» και ότι «H Ελλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο, τις Συνθήκες Λοζάνης και Παρισίων. Αλλά πάει στη Δύση και προσπαθεί να κατηγορήσει την Τουρκία πως κάνει διάφορα», αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη της ΥΠΕΞ της Γερμανίας, κας Αναλένα Καρλότα Άλμα Μπέρμποκ στις δύο χώρες.

Όσον αφορά στις έρευνες του «Αμπντουλχαμίτ Χαν», αυτές αρχικά αναμένω να περιοριστούν εντός των Χωρικών Υδάτων της Τουρκίας, για να γίνει ο συντονισμός των κινήσεων, η διαλειτουργικότητα με τα άλλα σκάφη υποστήριξης που σίγουρα θα το συνοδεύουν και πιθανόν και με μονάδες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών. Πιθανότατα αυτός να είναι και ο λόγος που το γεωτρύπανο βγήκε νωρίτερα, ώστε να είναι έτοιμο στις 9 Αυγούστου.

Το τι θα κάνει η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη είναι σχεδόν βέβαιο, μερικά διαβήματα, μερικές ρηματικές διακοινώσεις και τίποτε άλλο. Το ίδιο και όλα τα κόμματα της Βουλής. Συντονίζουν όλοι την ανθελληνική στάση τους και δίνουν το δικαίωμα στην Τουρκία να «αλωνίζει». Ο Χάρτης της Σεβίλλης, χάρτης που απεικονίζει τις ΑΟΖ των κρατών της ΕΕ, μπορεί να μην έχει ξεκάθαρη νομική υπόσταση, αλλά είναι βασισμένος στα προβλεπόμενα από το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο ιδρυτής των ΕΛΛΗΝΩΝ, Ηλίας Κασιδιάρης, ήταν ο μόνος στην Βουλή που τότε ζητούσε και τώρα έχει εντάξει ως βασική επιδίωξη των ΕΛΛΗΝΩΝ, την επέκταση των Χωρικών μας Υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε όλη την επικράτεια και την συμφωνία/συνένωση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Αντί αυτού ο κος Δένδιας επίσημα οριοθέτησε την ΑΟΖ μέχρι την μέση της Ρόδου.

Όταν οι Τούρκοι μιλάνε για Δίκαιο και καλή γειτονία εννοούν το δικό τους δίκαιο και την αποδοχή των παράλογων αιτημάτων τους, τα οποία όπως φαίνεται γίνονται ανεπίσημα και εκ του πρακτέου αποδεκτά από το δίδυμο Μητσοτάκη – Δένδια. Το Εθνικό κόμμα των  ΕΛΛΗΝΩΝ είναι το μόνο Ελληνικό κόμμα που στηρίζει τα συμφέροντα της πατρίδας μας και είναι έτοιμο να προασπίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Τι θα κάνετε τώρα κε Μητσοτάκη, έχετε ετοιμάσει κάποια κίνηση ή όχι. Σας θυμίζουμε μόνον ότι Ολίγον Έγκυος δεν υπάρχει για να το ισχυριστείτε και να στρουθοκαμηλίσετε ξανά. Η χώρα πρέπει επιτέλους να σταθεί στα πόδια της και όσο στηριζόμαστε σε εσάς, τόσο πέφτουμε. Πλησιάζει η ώρα των ορίων και πάλι είστε έτοιμοι να υποκύψετε. Πλησιάζει η ώρα των ΕΛΛΗΝΩΝ και δεν μπορείτε να την αποτρέψετε.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης