Το μέλλον βρίσκεται στην Ηθική Τεχνολογία

Έλληνες  28/07/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση είναι εδώ και η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον. Πως όμως θα προχωρήσουμε ως ανθρωπότητα όταν και στις τρεις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις είχαμε έλλειψη ηθικής (τρανό παράδειγμα οι ατομικές βόμβες). Πως θα καλυφθεί αυτό το μεγάλο ηθικό κενό για να αποφύγουμε την ασύδοτη χρήση της τεχνολογίας αλλά και να μη μετατρέψουμε τους ανθρώπους σε "σκλάβους" των μηχανών;

Τι είναι όμως Ηθική Τεχνολογία; Είναι η καλή χρήση της τεχνολογίας. Αυτή που βελτιώνει την ευζωία του ανθρώπου, σωματικά, πνευματικά, ψυχικά και ηθικά. Η Ηθική Τεχνολογία βοηθάει τους ανθρώπους να είναι πιο υγιείς, με καλύτερη μόρφωση, με αγάπη στον Θεό και τον άνθρωπο και με περισσότερες ηθικές λήψεις αποφάσεων.

Εβδομήντα χρόνια από την κυκλοφορία του τότε προφητικού βιβλίου «1984» του Τζορτζ Όργουελ, παρουσιάζοντας έναν -όχι και τόσο πλέον- μακρινό δυστοπικό κόσμο, και οι ειδικοί ξεχωρίζουν τρεις βασικούς παράγοντες που θα αλλάξουν άρδην τους κανόνες του παιχνιδιού: Ρομπότ και Τεχνητή Νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Η ευρεία χρήση των μηχανών και η αυτοματοποίηση θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τις σύγχρονες κοινωνίες σε παράδεισο - αλλά και σε κόλαση.

Αυτό που πραγματικά πρέπει να αποκομίσουμε από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και η καλύτερη ποιότητα ζωής για κάθε άνθρωπο σε αυτόν τον πλανήτη. Στην ουσία όμως αυτό που δρομολογείται την επόμενη δεκαετία είναι η απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και η φτωχοποίηση.

Παρόλο που έχουμε όλα τα τεχνολογικά μέσα να σιτίσουμε κάθε παιδί και ενήλικα, να τους προσφέρουμε νοσοκομειακή περίθαλψη, ασφάλεια, εργασία για τους ενήλικες μόνο και όχι την εργασιακή εκμετάλλευση των παιδιών στις τρίτες χώρες, μόρφωση και ένα ευοίωνο μέλλον, παρατηρούμε ακριβώς το αντίθετο.

Τα παιδιά του σήμερα, δηλαδή οι αυριανοί πολίτες που θα ζήσουν σε ένα ακόμη περισσότερο ψηφιακό κόσμο, πρέπει να γαλουχηθούν με τις θεμελιώδεις αξίες του ανθρωπισμού, της αγάπης, της δικαιοσύνης, του σεβασμού, της ολιγάρκειας και της ελευθερίας. Αυτό θα αποτρέψει τους επιστήμονες στο άμεσο μέλλον να εκμεταλλευτούν τη χρήση της τεχνολογικής ανάπτυξης στο βωμό του κέρδους και της εξουσίας.

Μεγάλο το στοίχημα για την ανθρωπότητα είναι να προχωρήσουμε μπροστά με απαραίτητη θωράκιση της πνευματικής μας αντίστασης. Ας ενεργοποιήσουμε, λοιπόν, το καμπανάκι της ηθικής για να μας υπενθυμίζει ότι πάνω απ' όλα είμαστε άνθρωποι και όχι άψυχα ανθρωποειδή.

Χθες 27/07/2022 ενεργοποιήθηκαν στην Ελλάδα οι ψηφιακές ταυτότητες. Θα χρησιμοποιηθούν ηθικά ή θα είναι το επόμενο βήμα ενός ολοκληρωτικού σχεδίου υποδούλωσης των Ελλήνων και στέρησης της ελευθερίας μας; Ρητορικό το ερώτημα, φυσικά, καθώς τα τελευταία 48 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις έκαναν τα πάντα για την υποδούλωση των Ελλήνων με κάθε δυνατό τρόπο.

Στο Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε ολοκληρωμένο Κυβερνητικό Πρόγραμμα για την ψηφιακή διακυβέρνηση με στόχο τη χρήση της τεχνολογίας που θα βοηθάει/εξυπηρετεί τους πολίτες σε όλους τους τομείς για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας, την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη καθώς και τη ψηφιακή επενδυτική ανάπτυξη πάντα με γνώμονα την ηθική.

Σοφία Στοΐδου

Ειδικός Ψηφιακής Επικοινωνίας

Υποψήφια Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

Τομεάρχης  Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μέλος του Πανελλήνιου Συμβουλίου

Γραμματέας Βορείου Ελλάδος


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης