Το σύστημα πάει «πάτσι» με τον Πάτση

Έλληνες  31/10/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η αηδιαστική υπόθεση του βο(υ)λευτή Γρεβενών της ΝΔ Ανδρέα Πάτση δείχνει ανάγλυφα την διαφθορά και την σήψη που υπάρχει, καθώς και το «πάρτι» (κάτι σαν χορός κανιβάλων) σε βάρος των φτωχομεσαίων στρωμάτων. Ο εν λόγω βο(υ)λευτής αγόρασε -χάρη στις ειδικές σχέσεις του με μια συστημική τράπεζα- πακέτο «κόκκινων δανείων», διατηρούσε υπεράκτιες εταιρείες, έπαιρνε με ανάθεση από τα ΕΛΤΑ μεγάλα ποσά για «νομικές υπηρεσίες». Ο ίδιος επικαλείται «άγνοια» (αν και δικηγόρος) για το ασυμβίβαστο των βουλευτών να έχουν και τέτοιες «επιχειρηματικές» δραστηριότητες. Η ΝΔ τον διέγραψε, σαν να έπεσε από τα σύννεφα, σαν να μην ήξερε τίποτα για τα έργα και τις ημέρες του.

Και όμως, η υπόθεση ήταν γνωστή από το 2020 (πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία»: «Βουλευτής με εισπρακτική-Κουμπάρος του Πέτσα»). Άρα, στην ΝΔ και γνώριζαν και κάλυπταν τον Πάτση. Μέχρι πρότινος μάλιστα είχε την υπερπροστασία του Δημητριάδη, ανιψιού του Μητσοτάκη, που απομακρύνθηκε όταν έγινε γνωστό το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σιγά-σιγά βγαίνουν στην φόρα πολλά «ανδραγαθήματα» του συγκεκριμένου βο(υ)λευτή, που κι αυτά είναι αδύνατον να μην τα γνώριζαν στην κυβέρνηση. Ενδεικτικό της όλης κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι ο γιος του ήταν συντονιστής τού τομέα «Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων» της ΝΔ! Τώρα, αιωρείται στον ορίζοντα η εξής χυδαία δικαιολογία: Ναι μεν υπήρχε ασυμβίβαστο, αλλά στο φινάλε άλλο να είναι παράνομη μια δραστηριότητα και άλλο να είναι ηθικά κολάσιμη…

Ο Τσίπρας, που συχνά επικαλείται την «μνήμη χρυσόψαρου» όταν αναφέρεται στην ρεμούλα της ΝΔ, ξεχνά πολύ εύκολα πως και πότε άνοιξε η πόρτα για την πώληση των «κόκκινων δανείων» στα αρπακτικά funds. Γιατί ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ (Δεκέμβριος 2015) που αθετήθηκαν όλες οι υποσχέσεις και συνεχίστηκε η κωλοτούμπα: Τότε ψηφίστηκε στην Βουλή η δυνατότητα να πωλούν οι τράπεζες τα «κόκκινα δάνεια» στα «κοράκια». Από τότε έως σήμερα κτίστηκε ένα νομικό καθεστώς που καθιστά τους δανειολήπτες αιχμάλωτους, εντελώς απροστάτευτους απέναντι στην διεθνή και εγχώρια τοκογλυφία. Μπορεί, λοιπόν, να ανεβάζει σήμερα το θέμα Πάτση για ευνόητους λόγους, αλλά θέλει να «ξεχνά» πως ξεκίνησαν όλα. Όπως άλλωστε «ξεχνά» τους πλειστηριασμούς, το νόμο να γίνονται αυτοί υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο, τις διώξεις ενάντια σε όποιους κινητοποιούνταν εναντίον τους κ.ο.κ.

Από το 2015, λοιπόν, άνοιξε ο δρόμος τής «δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων», στην οποία σήμερα λειτουργούν νόμιμα 26 «παίχτες». Υπολογίζεται ότι 17 funds έχουν κάνει τις μεγαλύτερες αγορές «κόκκινων δανείων» στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό οι μεγαλύτεροι και πιο δραστήριοι «παίχτες» διαχειρίζονται 250.000 ακίνητα και συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους έως και 134 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το «μαγαζί» του Πάτση είχε αγοράσει ένα πακέτο «κόκκινων δανείων» έναντι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ (ίσως και ως υπεργολάβος μεγαλύτερων «μαγαζιών»). Συγκρίνετε αυτό το «ψιλικατζίδικο» με τα μεγαθήρια-«πολυκαταστήματα» των funds και το «πάρτι» που έχουν στήσει. Η βιομηχανία όμως των «κόκκινων δανείων» στήθηκε πάνω στην επιβολή των μνημονίων και την καταστροφή θέσεων εργασίας, την μείωση μισθών και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι πολίτες να αποπληρώσουν τα «κόκκινα δάνεια». Οι τράπεζες στην συνέχεια πωλούν τα «κόκκινα δάνεια» σε πολύ υποτιμημένη τιμή στα funds (χωρίς να δίνουν στους δανειολήπτες την δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια στην τιμή που τα αγοράζουν τα funds) κι έτσι αυτά με την σειρά τους βάζουν στο χέρι την περιουσία των δανειοληπτών. Αυτό κι αν θα πει αρπαχτή! Αυτό είναι το Μεγάλο Σκάνδαλο, για το στήσιμο του οποίου δούλεψε χρόνια και μεθοδικά η δομική συμπολίτευση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Τώρα, «τιμωρούν» ένα «μικρό ψάρι», που βέβαια δείχνει πόση «ρεμούλα» υπάρχει σε μερικούς κύκλους και τι ρόλο παίζουν (και) σε αυτές τις υποθέσεις οι κουμπαριές, οι σχέσεις, οι οικογενειακοί δεσμοί. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες είναι στα νύχια των «κορακιών» και το σύμπλεγμα «κράτος-πολιτικό σύστημα-εταιρείες/funds -ολίγον ή πολύ υπόκοσμος» λειτουργεί μια χαρά σε βάρος τής κοινωνίας και συμβάλλει στο πολλαπλό βούλιαγμα τής Πατρίδας και του Λαού. Ήδη, δείχνει να έχει στηθεί το «πλυντήριο» για να μην θιχτεί ούτε τρίχα του αισχρού αυτού συμπλέγματος…

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης