Φωτιές κατ’ εξακολούθηση και κυβερνητική ανικανότητα

Έλληνες  27/07/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η πρόσφατη φωτιά στην Πεντέλη επανάφερε στην μνήμη όλων μας το περσινό εφιαλτικό καλοκαίρι. Ακόμη κι αν οι καταστροφές που τελικά καταγράφονται είναι μικρότερου μεγέθους, η εικόνα, οι περιστάσεις, οι δηλώσεις και η αγωνία των κατοίκων παραμένουν ίδιες. Για ένα ακόμη καλοκαίρι, οι πυρκαγιές ξεσπούν η μια μετά την άλλη, καίνε δάση, καλλιέργειες, κατοικημένες περιοχές, προστατευόμενες ζώνες και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη σχεδόν την Επικράτεια. Έγινε αρκετή προσπάθεια το φαινόμενο να περάσει στα «ψιλά» των ειδήσεων και ίσως αυτό να ήταν κατορθωτό, όσο οι πυρκαγιές ξεσπούσαν στην επαρχία, όμως μια φωτιά στους πρόποδες της Αθήνας δεν μπορεί να περάσει και αυτή στα κρυφά.

Έτσι, γίναμε όλοι μάρτυρες του… μεγαλειώδους σχεδίου της κυβέρνησης που αρχίζει και τελειώνει στις μαζικές εκκενώσεις περιοχών, με την ελπίδα πως είτε  η φωτιά θα βρει κάποιο εμπόδιο, είτε θα κοπάσει ο άνεμος, είτε τελοσπάντων θα περιοριστεί σε μια πιο «εύκολη» περιοχή. Κάτι που μεταφράστηκε και στην αγωνία των κατοίκων που είδαν τα σπίτια τους να καίγονται, που κατήγγειλαν για πολλοστή φορά ότι ήταν μόνοι τους, ότι η πυροσβεστική δεν εμφανίστηκε ποτέ και ότι αν η αστυνομία τους άφηνε να προσεγγίσουν τα σπίτια τους ίσως να είχαν καταφέρει να τα σώσουν. Πως όμως να εμφανιστεί η Πυροσβεστική, όταν καταγράφει 3000 οργανικά κενά και ανεβασμένο μέσο όρο ηλικίας των στελεχών της (ένδειξη της ελλιπούς πολιτικής επάνδρωσής της); Πως να σταματήσει η φωτιά όταν δεν έχουν παρθεί τα στοιχειώδη και απαραίτητα μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας; Οι θλιβερές εικόνες με τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να συνδράμουν με ποτιστήρια (!), εξοργίζουν και δικαίως, γιατί έρχονται σε άμεση αντιπαραβολή με τις εικόνες των πυροσβεστών που καταστέλλονταν τον χειμώνα όταν ζήτησαν ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος. Εν τέλει, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και λόγω της αυτοθυσίας των εθελοντών και των πυροσβεστών και επειδή κόπασε ο άνεμος.

Αν όμως αυτά συνέβησαν στην Πεντέλη, δύο βήματα από την Αθήνα και με τα φώτα της δημοσιότητας να είναι στραμμένα εκεί, δεν τολμούμε να φανταστούμε ποιες ήταν οι συνθήκες στην Ιτέα, το Ρέθυμνο, την Αχαΐα, την Σάμο, την Ηλεία, στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, στην Λέσβο, τα Γρεβενά και αλλού. Και βεβαίως, υπάρχει μπροστά μας η υπόλοιπη καλοκαιρινή περίοδος, με τους καύσωνες να καθιστούν την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη. Επειδή τα όσα συνέβησαν στην Πεντέλη αποτελούν τρανή απόδειξη, όχι απλά της ανικανότητας και της διάλυσης των κρατικών μηχανισμών, αλλά κυρίως της αδιαφορίας των κυβερνώντων για το ζήτημα. Καθώς, έπειτα από τις τεράστιες περσινές πυρκαγιές στην Αττική και την Εύβοια, θα έπρεπε στην Πεντέλη, έστω και για τα μάτια του κόσμου, έστω και για να αποφευχθεί ένα μεγάλο ρεζιλίκι να μην καεί πάνω από ένα στρέμμα.

Επιπλέον ενδεικτικό της κατάστασης την οποία βρίσκεται ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, είναι το γεγονός ότι σχεδόν σε όλες τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει φέτος, παρά την μικρότερη κλίμακά τους σε σχέση με την περσινή τεράστια καταστροφή, κινδύνεψαν μνημεία, οικισμοί ακόμη και πόλεις. Πράγμα που φανερώνει πως δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις υποδομές και η μέριμνα για τις περιοχές, στις οποίες αφενός μια πυρκαγιά θα γινόταν άμεσα εξαιρετικά επικίνδυνη, αφετέρου είναι πιο εύκολη η στελέχωσή τους σε σχέση με δύσβατα σημεία ή μεγάλα δάση μακριά από κατοικημένες περιοχές. Αλλά και ότι δεν έγινε καμία ουσιαστική κίνηση για να προετοιμαστούν διαφορετικά έπειτα από τα περσινά, μέσα από την εκπαίδευση των πολιτών, την ενίσχυση (ανθρώπινη και υλική) της Πυροσβεστικής και των εθελοντών, την εγκατάσταση κρουνών και αντλιών σε κτίρια και σημεία που θα μπορούσαν να αποδειχτούν κρίσιμης σημασίας, την έγκαιρη και εκτενή αποψίλωση, ακόμα και την εκπαίδευση της Αστυνομίας για να μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά σε έκτακτες περιστάσεις, αντί να βλέπουμε τις θλιβερές εικόνες όπου δεκάδες αστυνομικοί σε εκκενωμένες περιοχές «κυνηγούσαν» την φωτιά με… ποτιστήρια.

Ωστόσο, για όλα αυτά, όχι απλά δεν υπάρχει στάλα ντροπής στους ιθύνοντες και υπεύθυνους - ανεύθυνους, αλλά αντίθετα τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Στυλιανίδης εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι που «αποφεύχθηκαν» τα χειρότερα και που τα πήγαν «καλύτερα σε σχέση με πέρυσι»… Όπως αντίστοιχα και ο Πατούλης, που θα έπρεπε κανονικά να είχε παραιτηθεί έπειτα από τα όσα έχουν συμβεί στην Αττική τον τελευταίο χρόνο, είτε με τα χιόνια είτε με τις πυρκαγιές, αλλά αντίθετα δηλώνει απλά «αναρμόδιος» για τα ζητήματα αυτά.

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης