Περισσότεροι από είκοσι Αμερικανοί διπλωμάτες στο Αφγανιστάν απέστειλαν τον περασμένο μήνα εσωτερικό τηλεγράφημα, με το οποίο προειδοποιούσαν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για την πιθανή πτώση της Καμπούλ – και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα - στα χέρια των Ταλιμπάν, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρονταν από την χώρα, έγραψε σε χθεσινό της δημοσίευμα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι το εμπιστευτικό τηλεγράφημα, που εστάλη μέσω του λεγόμενου διαύλου διαφωνίας, είχε υπογραφεί στις 13 Ιουλίου και περιείχε συστάσεις για τρόπους μετριασμού της κρίσης και επιτάχυνσης μιας εκκένωσης.
Η αμερικανική κυβέρνηση επικρίνεται έντονα για το γεγονός ότι καθυστέρησε τις προσπάθειες για την απομάκρυνση από το Αφγανιστάν των Αμερικανών διπλωματών και άλλων πολιτών, όπως και των Αφγανών συμμάχων τους, με αποτέλεσμα η διαδικασία αυτή να μην έχει ολοκληρωθεί τη στιγμή που οι Ταλιμπάν κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το σύνολο της επικράτειας του Αφγανιστάν, της πρωτεύουσας Καμπούλ συμπεριλαμβανόμενης.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή να κοινοποιήσουν δημόσια το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος που επικαλείται η Wall Street Journal.
Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζόναθαν Φάινερ προσπάθησε να δικαιολογηθεί, δηλώνοντας στο CNN ότι «Πιστεύω ότι το τηλεγράφημα αυτό αντανακλά αυτό που λέγαμε εξαρχής, ότι κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια ότι η κυβέρνηση και ο στρατός του Αφγανιστάν θα κατέρρεαν μέσα σε λίγες μέρες» . Ωστόσο, οι δικαιολογίες του παρίστανται ελάχιστα πειστικές.
Την ίδια περιορισμένη πειστικότητα είχαν και οι διαρροές από ανώνυμη πηγή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες: «Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες αυτών που έγραψαν το τηλεγράφημα, καταδικάζοντας μεταξύ άλλων τις ωμότητες των Ταλιμπάν πριν από την κατάληψη της Καμπούλ από αυτούς την Κυριακή».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥπΕξ Πράις ισχυρίστηκε ότι οι απόψεις που μοιράστηκαν οι διπλωμάτες με τον Μπλίνκεν μέσω του λεγόμενου διαύλου διαφωνίας – απ’ όπου και το τηλεγράφημα της Wall Street Journal – ενσωματώθηκαν δήθεν στον σχεδιασμό πολιτικής και στον προγραμματισμό.
Η εξέλιξη των γεγονότων όμως έδειξε ότι η υπό τον Μπάιντεν Κυβέρνηση των ΗΠΑ απέτυχε παταγωδώς στην διαχείριση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, προκαλώντας το απόλυτο χάος στην χώρα αυτή, όπως επίσης και πολύ μεγάλη γεωπολιτική αναταραχή σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.