Δυναμική πορεία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου για το Συνταξιοδοτικό – Ο Μητσοτάκης κάνει το χατίρι στον Ράμα

Έλληνες  23/10/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σύσσωμος ο βορειοηπειρωτικός κόσμος μαζί με όλους τους φορείς, συλλόγους και την Επιτροπή Συνταξιούχων της ελληνικής μειονότητας υπό την αιγίδα της Ανεξάρτητης Συμμαχίας για την Αττική (ΑΣΑ) έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση – διαμαρτυρία για τον άδικο νόμο που αφορά το Συνταξιοδοτικό. Οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και πανό με συνθήματα διαμαρτυρίας.

Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου αναγκάστηκαν να κατέβουν για μία ακόμη φορά στους δρόμους, προκειμένου να διεκδικήσουν το αυτονόητο και αυτό που διαχρονικά τους υπόσχονται οι κυβερνώντες: τη διόρθωση της αδικίας του νόμου Κατρούγκαλου, που θέτει ως όρο τα 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα για τη χορήγηση της πλήρους εθνικής σύνταξης στους ομογενείς.

Όπως ανέφερε κατά την ομιλία του ο επικεφαλής της παράταξης ΑΣΑ Ανδρέας Κούρτης, «αυτό δεν μπορεί να κατέστη εφικτό για τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες, διότι τα σύνορα άνοιξαν το 1990 και το Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ) δόθηκε το 1998».

Δεύτερον, να εφαρμοστεί ο ψηφισμένος νόμος (07/06/2019), σύμφωνα με τον οποίο οι ανασφάλιστοι συνταξιούχοι υπερήλικες της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία πρέπει να λαμβάνουν επίδομα με λιγότερο αυστηρά κριτήρια.

Τρίτον, να δοθεί το επίδομα της αναπηρικής σύνταξης σε όλους τους δικαιούχους συνταξιούχους Βορειοηπειρώτες, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως ορίζει ο νόμος περί επιδομάτων αναπηρίας.

Αντί όμως το «εθνικό κέντρο», όπως κάποιοι, τουλάχιστον ακόμη, αρέσκονται να αποκαλούν την Ελληνική Δημοκρατία, να στέκεται δίπλα στους Βορειοηπειρώτες, από την εποχή των Μνημονίων συμπεριφέρεται λες και θέλει να τους «ξεριζώσει» για να κάνει το χατίρι στον Έντι Ράμα και σε όσους προσπαθούν να την κάνουν να σιωπήσει.

Την ανάγνωση του ψηφίσματος ανέλαβε η Παναγιώτα Σέββα – Αγκόλη, μέλος της ΑΣΑ και της συντονιστικής επιτροπής για τη διοργάνωση της διαμαρτυρίας, η οποία μαζί με τους Βαλεντίνα Λίτση – Μαστραντώνη και Κωνσταντίνο Γεροντάτη, μέλη της συντονιστικής επιτροπής της διαμαρτυρίας, το παρέδωσαν στη Βουλή, προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και προς όλα τα κόμματα.

Πάντως, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τα ΜΑΤ απέτρεψαν τη διαμαρτυρία των Βορειοηπειρωτών έξω από το ελληνικό Κοινοβούλιο, με τους συγκεντρωμένους να παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος.

Το Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ συντάσσεται με τα δίκαια αιτήματα των Βορειοηπειρωτών!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης