Είναι ξεφτίλα!

Έλληνες  02/08/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου,

Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ

Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής

Τα σημαντικότερα θέματα των δύο προηγούμενων εβδομάδων ήταν πρώτον η προσάρτηση των Βαρωσίων από τον Τούρκο Προέδρο Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου και δεύτερον η έναρξη της εφαρμογής των νέων διαχωριστικών και επαίσχυντων μέτρων ώστε να οδηγηθούν οι Έλληνες πολίτες σε εμβολιασμό. Όσον αφορά στο Κυπριακό ο κος Μητσοτάκης με όλη την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, συνεχίζει τις άτολμες, στρουθοκαμηλικές και υποτονικότατες αντιδράσεις απέναντι στην επεκτατική πολιτική του Ερντογάν θεωρώντας και διαδίδοντας ότι το καλοκαίρι θα είναι ήρεμο. Αντίθετα όσον αφορά στο εσωτερικό φέρεται αλαζονικά, καταπατώντας  τα βασικά δικαιώματα των πολιτών. Ενώ στο εσωτερικό δείχνει ωσάν λύκος, στο εξωτερικό συμπεριφέρεται σαν αθώο αρνάκι.

Όσον αφορά στην προσάρτηση των Βαρωσίων από τον Ερντογάν, η κίνησή του άρχισε με την επίσκεψή του στα κατεχόμενα τη Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Ιουλίου, στο πλαίσιο της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο πριν 47 χρόνια, το 1974 (Αττίλας Ι). Ήταν μια επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς και τελετουργικό, σκηνοθετημένη  από τον προσωπικό φίλο του Ερντογάν, τον Ατζούν Ιλίτζαλι γνωστός από την εκπομπή του Survivor, που περιείχε βέβαια και αστοχίες όπως η μη παρουσία τους "αντιπολίτευσης" και η ακύρωση της επίσκεψης στην Αμμόχωστο την Τρίτη για να κάνει από εκεί ο Ερτογάν τις ανακοινώσεις του, τυπικά λόγω καύσωνα. Οι ανακοινώσεις έγιναν μέσω διαδικτυακής σύνδεσης από το ξενοδοχείο Concorde όπου διέμενε.

Τα “χαρμόσυνα νέα” όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος, είναι η κατασκευή “προεδρικού μεγάρου” και κτιρίου  “εθνοσυνέλευσης” στην κατεχόμενη Κύπρο, καθώς και ενός πάρκου, του  “Κήπου του έθνους”, όπως το χαρακτήρισε. Επίσης υποστήριξε το σχέδιο του Τατάρ για το “άνοιγμα” μιας γειτονιάς των Βαρωσίων, του 3,5% της περιοχής. Η περιοχή που ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξει, θα είναι ένα μικρό μέρος σε μια “τουρκική” πόλη, αφού συνορεύει με το μέρος της Αμμοχώστου που εποικίστηκε αμέσως μετά την εισβολή του 1974 . Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του χαρακτήρισε τις εξαγγελίες των τούρκων ως εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και ότι “είναι βέβαιος πως κανένας Βαρωσιώτης δεν θα ήθελε να γίνει συνεργός στους σχεδιασμούς και τους στόχους της Τουρκίας». Για να επιστρέψει ή να αποζημιωθεί κάποιος δικαιούμενος Κύπριος, πρέπει να υποβάλλει αίτηση  στην “Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας” της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας έτσι έμμεσα το ψευδοκράτος.

Με τις κινήσεις αυτές ο Ερντογάν αδιαφόρησε επιδεικτικά για τον ΟΗΕ και παραβίασε κατάφωρα και άκρως προκλητικά τα ψηφίσματα που αφορούν στο Κυπριακό.  Τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαιτούν ρητά τη διοίκηση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Μετά από 47 συναπτά έτη δυστοκίας και καλυμένης δυσπραγίας, ο Ερντογάν προκαλεί τόσο τον ΟΗΕ όσο και την διεθνή κοινότητα, με μονομερή και παράνομη δράση προσάρτησης Κυπριακού εδάφους. Οι γενικότερες λύσεις/προτάσεις που προώθησε ήταν είτε η λύση της Συνομοσπονδίας, μέσω της οποίας θα επεκτείνει την κυριαρχία του σε όλη την Κύπρο, είτε η αναγνώριση τουρκικού κράτους στα κατεχόμενα. Είναι βέβαιο όμως αυτές οι λύσεις που προτείνει είναι το ενδιάμεσο στάδιο για μια ολοκληρωτική μελλοντική προσάρτηση της Κύπρου. Έτσι εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο τα σχέδιά του για την δημιουργία της Γαλάζιας Πατρίδας και την “κυριαρχία” στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι αρχικές αντιδράσεις του κου Μητσοτάκη, τον οποίο ο Ερντογάν στην ομιλία του  τον χαρακτήρισε ως ένα εκ των εχθρών του, εκτιμώ ότι κινούνται όπως είναι αναμενόμενο, στο πλαίσιο του κατευνασμού και της υποτονικότητας. Ο Κύπριος Πρόεδρος κος Αναστασιάδης δήλωσε ότι “θα περιμένουμε να τελειώσει η επίσκεψη και θα απαντήσουμε . Οπλιζόμαστε με υπομονή 47 χρόνια τώρα”. Αντίστοιχα ο κος Δένδιας έκανε αναφορά για “ στενό συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο πλαίσιο διεργασιών σε ΟΗΕ, καθώς και ΕΕ σχετικά με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε Βαρώσια”. Αυτή η αναφορά μπορεί να ερμηνευτεί σαν ανεπίσημη αδιαφορία και αναμονή/ προσμονή ενεργειών από τρίτες χώρες. Κε Δένδια να σας θυμίσω ότι πρίν από την ναυμαχία του Ναβαρίνου , όπου αδιαμφισβήτητα μας βοήθησαν ουσιαστικά οι “σύμμαχοι” μας, είχε προηγηθεί η δικιά μας επανάσταση. Εσείς φαίνεται ότι είστε ακόμη στη φάση του συντονισμού και των επιτροπών και αυτό μόνο στα σχέδια γιατί στις Συνόδους κορυφής μέχρι τώρα δεν υπήρξε κανένας συντονισμός, καμία υποστήριξη, καμία κοινή στάση με την Κύπρο.

Η συνέχεια στον ΟΗΕ και στην ΕΕ έδειξαν ξεκάθαρα την αδυναμία και απροθυμία τους να επιβάλλουν το Διεθνές Δίκαιο. Ο ΟΗΕ με σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσε τον Ερντογάν να αποχωρήσει από τα Βαρώσια. Αντίστοιχα και η ΕΕ προετοιμάζει μέτρα. Αυτά όμως σίγουρα δεν πτοούν ούτε κατ'  ελάχιστο τον Ερντογάν που το μόνο που καταλαβαίνει είναι η ισχύς και η θέληση επιβολής της σε εφαρμογή του δικαίου του ισχυρού. Οι Τούρκοι έχουν μπεί στα Βαρώσια, χτίζουν Προεδρικό Μέγαρο και Εθνικό Κήπο στα κατεχόμενα και οι Διεθνείς οργανισμοί τον καλούν να "αντιστρέψει" τις ενέργειές του και εξετάζουν τι μέτρα θα του επιβάλλουν.

Σύμφωνα με τους ΈΛΛΗΝΕΣ, τα βήματα που πρέπει άμεσα να γίνουν, για να ελαχιστοποιηθούν τα δυσμενή αποτελέσματα της επί 47 έτη αδιαφορίας από πλευράς μας, είναι τα ακόλουθα: Πρώτον, η άμεση προσφυγή από κοινού Ελλάδας και Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αντί αυτού δυστυχώς δεν ενεργήσαμε καθόλου και απλά περιμέναμε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.  Δεύτερον, καταγγελία από τον ίδιο τον Έλληνα Π/Θ, σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, των κινήσεων του Ερντογάν, τονίζοντας ότι τινάζει στον αέρα όλες τις συνομιλίες. Τρίτον,  άμεσο τερματισμό των συνομιλιών και των Διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Τέταρτον, Συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας Κϋπρου. Πέμπτον, έμπρακτη υποστήριξη του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, με την ενίσχυση της παρουσίας μας στην Κύπρο και πιθανές μεταφορές δυνάμεων (πχ δημιουργία μοίρας αεροσκαφών Mirage 2000 τα οποία σχεδιάζουμε να αποσύρουμε). Έκτον, άμεση επέκταση των Χωρικών μας Υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, σε όλη την επικράτεια. Έβδομον, εκμετάλλευση όλων των διπλωματικών, πολιτικών δυναστοτήτων μας, όπως αρνησικυρία (βέτο)  στην ΕΕ σε ό, τι αφορά στην οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό και ξεκάθαρο ότι η ασφάλεια της Ελλάδος περνάει μέσα από την ασφάλεια της Κύπρου και ότι η Τουρκία δεν πείθεται με διαβήματα και συζητήσεις αλλά μόνον με ετοιμότητα και θέληση προβολής ισχύος. Το σκεπτικό της αποτροπής δεν θεωρώ πλέον ότι είναι ούτε κατάλληλο ούτε αποτελεσματικό. Το εφαρμόσιμο εξετάζεται.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα αυτής της εβδομάδας, είναι η έναρξη της εφαρμογής των νέων διαχωριστικών και επαίσχυντων μέτρων ώστε να οδηγηθούν οι Έλληνες πολίτες σε εμβολιασμό, τακτική που είναι άκρως αντίθετη με τις οδηγίες της ΕΕ. Πρώτο παράδειγμα είναι η ΕΜΑΚ, το προσωπικό της οποίας συνολικά ανέρχεται σε 400 στελέχη και αναγκάστηκε να εμβολιαστεί μέσω της υποχρεωτικότητας, όπως την αποκαλεί ο κος Πικραμένος, εκτός από 54 άτομα τα οποία θα οδηγηθούν σε άλλες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής. Το περιθώριο να εμβολιαστούν ήταν μέχρι το τέλος Ιουνίου και είχε δοθεί μια άτυπη παράταση έως το τέλος Ιουλίου, ωστόσο αυτοί  επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Το θέμα έχει πάει από τους 54 στα δικαστήρια της ΕΕ και αναμένονται εξελίξεις. Ίδια κατάσταση είναι και στα νοσοκομεία όπου στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας έχει δοθεί προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου και για τις δύο δόσεις, δηλαδή άμεσα εμβολιασμός. Τι θα γίνει με αυτόν τον κλάδο; Πόσοι από το ιατρικό προσωπικό δεν θα εμβολιαστούν και τι θα γίνει με αυτούς; Και τι ισχύει για το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων, τι ισχύει για τους μόνιμους υπάλληλους και τι για τους επικουρικούς, των οποίων το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη θερινή περίοδο;  Θα μετατεθούν όλοι στο Υπουργείο; Θα πάρουν συνεχόμενες άδειες άνευ αποδοχών; Θα διακοπεί η σύμβαση; Είσαστε κύριοι έτοιμοι για τη σωρεία των αγωγών που ετοιμάζονται;

Τι θα γίνει με τις περιοχές που θέλετε να κοκκινήσετε; Στην Μύκονο φάνηκε καθαρά πόσο επηρεάζει ο οικονομικός παράγοντας την εξάπλωση της πανδημίας. Είναι και τα δύο συνδεδεμένα και αλληλοεξαρτώμενα, όπως για παράδειγμα το κόστος των εμβολίων που λήγουν άμεσα και πρέπει πάραυτα να διατεθούν. ΘΑ τολμήσετε να κοκκινήσετε και άλλες περιοχές, που τώρα αποτελούν τους τελευταίους παραγωγικούς και οικονομικούς στυλοβάτες ης χώρας όπως η Κρήτη;

Αυτά βλέπει ο κόσμος κε Μητσοτάκη και βγαίνει στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα. Βλέπει να τον διώχνουν από την δουλειά του, βλέπει να του ζητάνε να εμβολιάσει και το παιδί του, βλέπει να τον καλούνε να ξαναπεράσει σε λίγο καιρό την διαδικασία του εμβολιασμού για τρίτη φορά. Και όσο νερό και χημικά και να ρίξετε στους φιλήσυχα διαμαρτυρόμενους πολίτες, δεν θα τα καταφέρετε. Οι πολίτες απαιτούν υπεύθυνη, σοβαρή και σύμφωνη με τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπιση, αλλά δυστυχώς δεν την βλέπουν. Μόνο οι ΕΛΛΗΝΕΣ από πολιτική πλευρά έχουν το σθένος να σταθούν μαζί  τους στις διαμαρτυρίες και εσείς μας βάζετε ετεροχρονισμένες και άσχετες ταμπέλες και χαρακτηρισμούς. Χρειάζεται θάρρος, αποφασιστικότητα και δύναμη για να πούμε όχι στον διαχωρισμό των πολιτών, όχι στα άκρως άδικα σκληρά και αναποτελεσματικά μέτρα που προωθείτε, όχι στην υποχρεωτικότητα και τον εξαναγκασμό. Όσο δεν το καταλαβαίνετε δεν θα μπορέσετε να πάρετε τους πολίτες με το μέρος σας και αυτό θα φανεί τόσο στους δρόμους όσο και στις κάλπες. Ευτυχώς κοντεύει ο Σεπτέμβριος και θα είναι πολύ δύσκολο να αντέξετε μετά χωρίς εκλογές. Μέχρι την επόμενη Κυριακή, καλή δύναμη και καλή συνέχεια.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης