Η εκπαραθύρωσις της ΠΥΡΚΑΛ – Κατέρρευσε το κυβερνητικό αφήγημα

Έλληνες  09/04/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τα γεγονότα στην ΠΥΡΚΑΛ, την αναμόρφωση του παλιού εργοστασίου της και την μεταφορά του σε νέες εγκαταστάσεις. Δόθηκε, μάλιστα, τόση σημασία στην είδηση που μέχρι και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις, κάνοντας φυσικά και τις απαραίτητες δηλώσεις. Είναι όμως έτσι; Ο Ευθύμιος Πέτρου, ένας από τους εμπειρότερους αναλυτές, στην εφημερίδα «Εστία» τη Δευτέρα, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του ως προς αυτό το σκεπτικό. Αναφέρθηκε στα λάθη της συγκεκριμένης απόφασης, σε μια κλειστή και άσχετη ομάδα του Μαξίμου και στο ανύπαρκτο επιτελικό κράτος. Κάνει, μάλιστα και λόγο με υπαινιγμούς για σχετικά στελέχη του Μαξίμου που συμμετείχαν στην υπονόμευση της διάσωσης της εταιρείας το 2012 – 2014. Αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο το κείμενο και με προσοχή, το οποίο επί της ουσίας καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα. Ολόκληρη η ανάλυση:

«Μια «κλειστή ομάδα» στελεχών στου Μαξίμου, συνεδρίαζε εν κρυπτώ και παραβύστω επί τέσσερεις μήνες για να αποφασίσει τι; Την έξωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (πρώην ΠΥΡΚΑΛ) από την έδρα τους; Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε εν χορδαίς και οργάνοις την δημιουργία «πάρκου Υπουργείων» στον χώρο των εργοστασίων της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό υπερτονίζοντας την ανάγκη περιστολής των δημοσίων δαπανών, και το γεγονός ότι όλα αυτά τα υπουργεία και οι υπηρεσίες που προορίζονται για μετεγκατάσταση στον Υμηττό, στεγάζονται σήμερα σε μισθωμένα ακίνητα. Αν μετά τέσσερεις μήνες συσκέψεων η «κλειστή ομάδα» στελεχών του Μαξίμου, δεν βρήκε καλύτερη λύση από του να εκπαραθυρώσει τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, λυπούμεθα πολύ, αλλά το «επιτελικό Κράτος» έχει αποτύχει.

Θα αρκούσε να επισημάνουμε ότι ενέργειες που αποβαίνουν εις βάρος της εθνικής αμυντικής μας βιομηχανίας, συνιστούν υπονόμευση της αποτρεπτικής αμυντικής πολιτικής μας. Φαίνεται όμως πως η «κλειστή ομάδα» δεν έλαβε υπ’ όψιν της την αμυντική/αποτρεπτική παράμετρο.

Θα μας πουν βεβαίως ότι τα ΕΑΣ μπορούν να μετεγκατασταθούν στους χώρους των εργοστασίων τους, στο Λαύριο. Μια κουβέντα είναι αυτή. Οι φωστήρες της «κλειστής ομάδος» παρουσίασαν μακέτες, στοιχεία προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματα για την εγκατάσταση στον Υμηττό υπουργείων και υπηρεσιών. Αντίστοιχη προετοιμασία για την μεταφορά του εργοστασίου στο Λαύριο δεν είδαμε να έχουν κάνει.

Προφανώς διέφυγε της «κλειστής ομάδος» η ανάγκη μελέτης εναρμονίσεως του χρονοδιαγράμματος μετεγκαταστάσεως με την υλοποίηση των συμβατικών υποχρεώσεων του εργοστασίου. Ούτε εκπόνηση προϋπολογισμού έχει γίνει, ούτε πρόβλεψη για διάθεση των απαραιτήτων κονδυλίων. Σκοπεύουν άραγε να φορτώσουν τις δαπάνες αυτές στα ΕΑΣ; Για να έλθουν εκ των υστέρων να υποστηρίξουν ότι δεν είναι οικονομικώς βιώσιμα;

Εγνωμάτευσαν απλώς ότι η μετεγκατάστασις θα ολοκληρωθεί σε ένα έτος. Το τι θα συμβεί κατά το έτος αυτό στην παραγωγή της εταιρείας και στην συνέπειά της να παραδώσει παραγγελμένα πυρομαχικά στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και στους πελάτες του εξωτερικού δεν τους απησχόλησε. Θα έλθουν όμως εκ των υστέρων να υποστηρίξουν ότι οι κρατικές αμυντικές μας βιομηχανίες είναι ασυνεπείς. Και θα κραυγάζουν απαιτώντας να τις κλείσουμε. Διερωτώμεθα αν σε αυτήν την «κλειστή ομάδα» του Μαξίμου μετέχουν και κάποιοι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι κατά τα έτη 2012-2014 υπονόμευαν τις προσπάθειες διασώσεως της εταιρείας…

Θα θεωρήσουμε όμως ότι απλώς η «κλειστή ομάδα» έχει άγνοια, οπότε θα την ενημερώσουμε ότι στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στον Υμηττό υπάρχει ένας βλητικός σταθμός για δοκιμές πυροβόλων όπλων. Υπάρχουν εργοστάσια, όπως οβιδουργείο και καλυκοποιεΐα με αυτόματα μηχανήματα και τόρνους. Παράγονται όχι μόνον πυρομαχικά φορητών όπλων, αλλά πυρομαχικά για τις φρεγάτες μας και κατασκευές υψηλής τεχνολογίας που αφορύν στην συμμετοχή των ΕΑΣ σε διεθνή προγράμματα συμπαραγωγής, όπως για παράδειγμα η κεφαλή μάχης του ευρωπαϊκού βλήματος αέρος-αέρος Iris-T.

Τα εργοστάσια αυτά, δεν μεταφέρονται εν λειτουργία. Και δεν μεταφέρονται σε ένα έτος. Οι επιπτώσεις που θα έχει η διατάραξις της λειτουργίας των ΕΑΣ στην υποστήριξη των Ενόπλων μας Δυνάμεων θα είναι καταλυτική. Μήπως για αυτόν το λόγο δεν προσεκλήθη ο υπουργός Εθνικής Αμύνης στο πανηγύρι που στήθηκε για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού;

Και θα τονίσουμε στο σημείο αυτό, ότι αμυντικό σύστημα χωρίς υποστήριξη απλώς δεν υφίσταται. Για αυτό και λέγεται πως όταν οι ερασιτέχνες ομιλούν για στρατηγική, οι επαγγελματίες ομιλούν για υποστήριξη. Και από ερασιτέχνες, υπάρχει υπερεπάρκεια…

Έχουμε όμως και μια ιστορική παράμετρο. Στο χώρο αυτό του Υμηττού, παράγονται όπλα ελληνικά από το 1874. Αλλά στον χώρο αυτό έγινε και η κορυφαία πράξις εθνικής αντιστάσεως κατά την διάρκεια της κατοχής. Υπό την καθοδήγηση του Ελληνοπολωνού σαμποτέρ Γκέρζυ Ιβάνωφ, οι εργαζόμενοι της τότε ΠΥΡΚΑΛ έκαναν δολιοφθορά στους κινητήρες των γερμανικών αεροπλάνων που επισκευάζονταν εκεί. Εκατοντάδες από αυτά κατέπεσαν και οι δυνάμεις του άξονα υποχρεώθηκαν να καθηλώσουν το σύνολο της αεροπορίας τους στην Μέση Ανατολή. Μια πράξις αντιστάσεως που ισοδυναμεί με δέκα Γοργοποτάμους και που ουδέποτε επαρκώς ετιμήθη. Ίσως διότι αυτοί που «τιμούν την αριστερά» δεν ενδιαφέρονται για τις πραγματικές πράξεις αντιστάσεως. Εκεί όμως «δικάσθηκαν» και εκτελέσθηκαν οι εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ που έκαναν την δολιοφθορά. Την τύχη τους ακολούθησε και ο ίδιος ο Ιβάνωφ που δεν σταμάτησε την αντιστασιακή του δράση. Αν λοιπόν σε αυτόν τον χώρο θα έπρεπε να δοθεί ένα όνομα, αυτό είναι του Γκέρζυ Ιβάνωφ. Ο Ανδρέας Λεντάκης (το όνομα του οποίου ανεκοίνωσε ο Πρωθυπουργός) μπορεί να τιμηθεί με πληθώρα τρόπων από τον Δήμο Υμηττού. Ο χώρος των εργοστασίων της ΠΥΡΚΑΛ (νυν ΕΑΣ) ανήκει στον Ιβάνωφ και τους συνεργάτες του. Προφανώς όμως και αυτά είναι θέματα άγνωστα στην «κλειστή ομάδα» του Μαξίμου, που δεν φαίνεται να έχει καλή σχέση με την ιστορία».


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης