Η ψυχολογική επίπτωση της Καραντίνας

Έλληνες  26/04/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει ο Γιώργος Μανούσος

Είναι γεγονός ότι παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες ότι όλα πάνε καλά και ότι σε μερικές μέρες θα ανοίξει και ο τουρισμός, δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, τα πράγματα μόνο έτσι δεν είναι.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του συγκεκριμένου κλάδου, οι κρατήσεις είναι τουλάχιστον 20% μειωμένες συγκριτικά με πέρυσι, ενώ μεγάλος όγκος ξενοδοχειακών μονάδων και ενοικιαζόμενων δωματίων δεν θα ανοίξουν καν, οδηγώντας τους ιδιοκτήτες τους στην απόγνωση.

Το ακόμα πιο δυστυχές, είναι ότι οι κοσμοπολίτες και χαρτογιακάδες της ΝΔ δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει αποφέρει αυτό το παρατεταμένο -και αχρείαστο επί της ουσίας- lockdown αφού έχουν στερήσει από τους πολίτες ακόμα και το δικαίωμα να πάνε μια βόλτα στην εξοχή με την οικογένεια τους!

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι ότι κατά την διάρκεια του δεύτερου εγκλεισμού οι αυτοχειρίες στην Ελλάδα και ιδίως στην Κρήτη που κατέχει την θλιβερή πρωτιά προκαλούν σοκ!

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, κ. Μαρία Μπάστα, που μίλησε στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση επιδείνωσε περαιτέρω το δεύτερο lockdown καθώς από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά διαπιστώθηκε εκρηκτική αύξηση των περιστατικών.

Όπως είπε η κ. Μπάστα, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς στην ανατολική Κρήτη καταγράφηκαν συνολικά 25 περιστατικά αυτοχειρίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με σαφή μετατόπιση όμως του χρόνου τέλεσης τους. Δηλαδή, ενώ τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες αυτοκτονίες καταγράφονταν από Μάϊο μέχρι Ιούνιο αλλά και τον Σεπτέμβριο, πέρυσι, είχαμε αλλαγή ως προς το χρόνο με τις περισσότερες αυτοχειρίες να σημειώνονται μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια του δεύτερου λοκντάουν!

Η ίδια εξήγησε ότι αυτό δε συνέβη στο πρώτο λοκντάουν, τον περασμένο Μάρτιο και τόνισε ότι ο παρατεταμένος εγκλεισμός έπαιξε καθοριστικό ρόλο μαζί με μία σειρά άλλων παραγόντων όμως ο αποκλεισμός και τα οικονομικά προβλήματα…

Αυτό φάνηκε και στα ΤΕΠ της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, όπου μετά το πρώτο λοκντάουν παρατηρήθηκε μία περιορισμένη προσέλευση ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα, ενώ τώρα, μετά τη δεύτερη πολύμηνη καραντίνα, υπήρξε επίταση των συμπτωμάτων άγχους και η προσέλευση ήταν μαζική φθάνοντας σε κάθε εφημερία, ή και ξεπερνώντας τα 15 περιστατικά! Είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη και ενδυνάμωση των «ΕΛΛΗΝΩΝ» του Ηλία Κασιδιάρη για να επιστρέψει η φωνή της αλήθειας και της λογικής, για να επιστρέψει η Ελλάδα και οι Έλληνες στην κανονικότητα. ΌΧΙ ΑΛΛΟ LOCKDOWN! ΥΣ: Tην στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές νέα τραγωδία στην Κρήτη, με 56χρονο να βάζει τέλος στην ζωή του στο ΣΦΑΚΑΚΙ Ρεθύμνου.

ΠΗΓΗ


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης