«Θα αγωνιστώ και θα πεθάνω σαν Έλληνας»

Έλληνες  23/02/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει ο Σταύρος Μπιτσικόλης,

στέλεχος και υποψήφιος Bουλευτής για την Αχαΐα

Ο Κύπριος Αγωνιστής της ΕΟΚΑ γεννήθηκε στην Λύση της Αμμόχωστου στις 22 Φεβρουαρίου 1928.

Το 1955 συνάντησε για πρώτη φορά τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) Γεώργιο Διγενή Γρίβα.

Χωρίς να το πολυσκεφτεί, έγινε μέλος του Αγώνα κατά των Άγγλων. Έγινε γρήγορα Υπαρχηγός της Οργάνωσης. Οι ηγετικές του ικανότητες ξεχώρισαν και επιλέχθηκε να ηγηθεί της προσπάθειας της Ένωσης με την Ελλάδα.

Οι Άγγλοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να τον συλλάβουν. Απέτυχαν πολλές φορές. Τον επικήρυξαν για 5.000 λίρες, αλλά ο ''Σταυραετός του Μαχαιρά'' ήξερε να ξεγλιστρά.  Μάλιστα μια φορά, μεταμφιέστηκε σε καλόγερο και κέρασε τους Άγγλους που τον κυνηγούσαν χωρίς να τον καταλάβουν. Τόσο θάρρος είχε.

Στις 12 Δεκεμβρίου 1955 ξεγέλασε για ακόμη μια φορά τους Βρετανούς, μαζί με άλλα στελέχη της ΕΟΚΑ παγιδεύτηκαν από τους  Βρετανούς στο Όρος Τρόοδος. Όμως ο Αυξεντίου οδήγησε τους Συντρόφους του σε ασφαλές μέρος και έβαλε τους Άγγλους να πυροβολούνται μεταξύ τους.

Δύο μήνες αργότερα, οι Βρετανικές δυνάμεις έλαβαν μια πληροφορία από έναν βοσκό, ότι ο Αυξεντίου μαζί με κάποιους Συντρόφους κρυβόταν σε μια σπηλιά κοντά στην Μονή Μαχαιρά.

Στις 2 Μαρτίου, ένα απόσπασμα 60 στρατιωτών πλησίασε την σπηλιά. Ο Ανθυπολοχαγός Μίντλετον τον κάλεσε να παραδοθεί.  ''Ρίξε τα όπλα σου και παραδώσου, αλλιώς θα επιτεθούμε''. Κάποιος απάντησε ''καλά παραδινόμαστε'' . Τέσσερις άνδρες βγήκαν έξω, ο Αυξεντίου όμως όχι.

Ο Ανθυπολοχαγός τον κάλεσε και πάλι να παραδοθεί, αλλά έλαβε την υπερήφανη απάντηση ''ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ''.

Τέσσερις Άγγλοι στρατιώτες μπήκαν στην σπηλιά, ο Αυξεντίου τους περίμενε και πυροβολούσε μανιασμένα. Ένας από αυτούς έπεσε νεκρός ενώ οι άλλοι οπισθοχώρησαν. Ο Μίντλετον φοβήθηκε και κάλεσε ενισχύσεις. Έφτασαν δεκάδες στρατιώτες με ελικόπτερα. Η Μάχη ξεκίνησε αλλά μετά από δέκα ώρες κανένας δεν μπορούσε να νικήσει τον Σταυραετό.

Οι Βρετανοί αποφάσισαν να ρίξουν στην σπηλιά βόμβες πετρελαίου. Οι φλόγες κάλυψαν το σπήλαιο, μαζί και τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Τα ξημερώματα της 3ης Μαρτίου η μάχη τελείωσε.

Το πτώμα του Αυξεντίου τάφηκε στις φυλακές Λευκωσίας.

Ήταν μόλις 29 ετών. Ήταν Παλικάρι. Ένας Ήρωας, που ο ηρωισμός του δεν μπορεί να ξεχαστεί.

"Στην έσχατην ανάγκην θα αγωνιστώ και θα πεθάνω σαν Έλληνας, αλλά ζωντανόν δεν θα με πιάσουν".

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης