Κυβερνητικοί τσαρλατανισμοί

Έλληνες  23/11/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μπορεί ο πρωθυπουργός, στο πρόσφατο διάγγελμά του, να έκανε λόγο για «τσαρλατάνους», όμως η τρελή πορεία που διανύουμε στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αποκαλύπτει τις εγκληματικές κυβερνητικές ελλείψεις και την γενικευμένη -όσο και στοχευμένη- αδιαφορία για το Σύστημα Υγείας.

Μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε δύο απίστευτες-ανάλγητες ενέργειες: μείωσε κι άλλο τα κονδύλια για την υγεία και (ουσιαστικά) απέλυσε 8.500 χιλιάδες περίπου υγειονομικούς. Παρά το κυβερνητικό αφήγημα, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ακόμα και σε χώρες με ποσοστά 85% πλήρως εμβολιασμένων ο κορωνοϊός εξαπλώνεται. Βεβαίως, αυτοί που… φταίνε είναι οι «ψεκασμένοι», εκείνοι που «ζούνε ανάμεσά μας», και όχι οι λανθασμένες πολιτικές που ακολούθησαν και προπαγάνδισαν δύο χρόνια τώρα οι ελίτ της παγκοσμιοποίησης και οι κατά τόπους εντολοδόχες κυβερνήσεις τους. Τώρα, λέει το κυβερνητικό αφήγημα, θα «σωθούμε από την τρίτη δόση». Αύριο, από την τέταρτη, την πέμπτη, την έκτη κ.ο.κ.

Σε αυτά τα πλαίσια ταραχής και σύγχυσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιέζει ακόμα πιο ασφυκτικά ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που αρνείται να εμβολιαστεί, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλει μέτρα σε ολόκληρη την κοινωνία (πάσο, ελέγχους, που ισοδυναμούν με ένα οριζόντιο υπόκωφο «λοκντάουν»), αρνούμενος να πάρει ουσιαστικά μέτρα που θα τόνωναν και δεν θα διέλυαν ολοκληρωτικά την εστίαση, που θα καταργούσαν την αναστολή περίπου 8.500 υγειονομικών. Με τα νέα μέτρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης και έκφρασης -συμμετοχής- ενός μεγάλου τμήματος του Ελληνικού Λαού. Ταυτόχρονα, ενώ «χαϊδεύει» τα αυτιά των εμβολιασμένων, ξεκαθαρίζει ότι χωρίς την τρίτη δόση θα κυλήσουν κι αυτοί στην κατηγορία των «μολυσμένων», χάνοντας τα όποια «προνόμια» κίνησης που είχαν μέχρι τώρα.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση φρόντισε μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τη δική της σκληρότερη θέση: ζήτησε να ισχύσουν τα μέτρα αυτά στα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό, ζητώντας γενίκευσή τους και περαιτέρω έντασή τους με πλήρη κάλυψη των διακρίσεων ενάντια στους ανεμβολίαστους, ερωτοτροπεί με την υποχρεωτικότητα και την διεύρυνση της σε πολλούς χώρους, ενώ για το ΕΣΥ μιλά ανοιχτά για πρόσληψη νέου προσωπικού, «τελειώνοντας» έτσι τους χιλιάδες υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή.

Για την κυβέρνηση, μπορεί να είναι βολικό το λεκτικό σχήμα «επιδημία ανεμβολίαστων», φροντίζουν όμως τα γεγονότα να την διαψεύδουν. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πραγματικά δύσκολος στην αντιμετώπιση ενός επικίνδυνου ιού και μιας υγειονομικής κρίσης. Τα όποια λογικά βήματα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού έχουν αποκηρυχθεί, με την εργαλειοποίηση της κατάστασης να είναι στο τιμόνι των εξελίξεων, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία αντιμετώπισε το ζήτημα της υγείας -όπως άλλωστε και όλα τα σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα- με τυχοδιωκτική συμπεριφορά.

Γιώργος Μάστορας  


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης