Κωνσταντίνος Ηλιάκης: 16 χρόνια από τον θάνατο του Έλληνα Σμηναγού

Έλληνες  23/05/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το χρονικό της τραγωδίας:

Λίγο πριν το μεσημέρι της 23ης Μάη 2006, τέσσερα ελληνικά αεροσκάφη F-16 απογειώνονται από την αεροπορική βάση της Σούδας για να αναχαιτίσουν έξι τουρκικά μαχητικά εντός του FIR Αθηνών και κατεύθυνση προς την Κρήτη.

Τα τουρκικά F-16 συνόδευαν το φωτογραφικό αεροσκάφος RF-4 , μέχρι τα παράλια της Κρήτης.

Σκοπός του ήταν να εντοπίσει και να φωτογραφίσει τις θέσεις ανάπτυξης των αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 που είχε προμηθευτεί η Ελλάδα.

Ήταν λίγο πριν το μεσημέρι, όταν τα ελληνικά F-16 προσέγγισαν τα τουρκικά. Τα 6 αεροσκάφη της Τουρκίας χωρίστηκαν σε δύο σχηματισμούς των τριών.

Ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, λαμβάνει εντολή να πλησιάσει το φωτογραφικό αεροσκάφος, ώστε να καταγράψει τον εξοπλισμό του, ενώ παράλληλα προχωρά στη διαδικασία της αναγνώρισης και εικονικής αναχαίτισης των εισβολέων.

Λίγο πριν τη μία, ο Τούρκος σμηναγός Ιμπραήμ Χάλι, πραγματοποιεί επικίνδυνο ελιγμό και ουσιαστικά πέφτει με το F-16 πάνω στην καλύπτρα του μαχητικού του Κώστα Ηλιάκη.

Ο Έλληνας σμηναγός σκοτώνεται ακαριαία, ενώ ο Τούρκος πιλότος χρησιμοποιεί το εκτινασσόμενο κάθισμα και πέφτει στη θάλασσα ζωντανός.

Ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, πατέρας δύο μικρών παιδιών, 5 και 1,5 ετών είναι νεκρός. Ήταν ο τέταρτος γιος του Ιωάννη και της Ειρήνης Ηλιάκη, είχε γεννηθεί στα Χανιά, στις 15 Αυγούστου 1970.

Επιμελής Ίκαρος, ορκίζεται ανθυποσμηναγός το καλοκαίρι του 1993 και τοποθετείται στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος για να ολοκληρωθεί η πτητική του εκπαίδευση με αεροσκάφη Τ2. Κατόπιν τοποθετήθηκε στην 115 ΠΜ, 340 Μοίρα Βομβαρδισμού στα αεροσκάφη Α-7 Corsair.

Στην διάρκεια αυτών των ετών φοιτά σε διάφορα Σχολεία της ΠΑ, όπως το σχολείο Όπλων και Τακτικής, αποφοίτησε το Πρόγραμμα Τακτικής Ηγεσίας και λόγω του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης του διακρινόταν σε όλα τα είδη αποστολών. Αυτά σε συνδυασμό με τις ικανότητες και την ευσυνειδησία του τον καθιστούν έναν από τους ποιο ικανούς επαγγελματίες στον χώρο του και έτσι επιλέχθηκε το 2002,να αποτελέσει μέρος του πυρήνα των 10 Ιπταμένων οι οποίοι στάλθηκαν για εκπαίδευση στα νέα F-16 Block 52+ στις ΗΠΑ. Ολοκληρώνει την εκπαίδευση και επιστρέφει στην Ελλάδα, στην 347 Μοίρα στην Αγχίαλο μέχρι να έλθουν τα νέα Αεροπλάνα στην 115 ΠΜ.

Μετά από 8 μήνες, τον Ιούνιο του 2003 παίρνει μετάθεση για την 340 Μοίρα, την αγαπημένη του "Αλεπού", όπου αποκτά επιπλέον εμπειρία στην αναχαίτιση με τα νέα F-16 Block 52+, συμμετέχει στον σχεδιασμό και εκτέλεση Επιχειρήσεων την νύκτα και είναι παράλληλα εκπαιδευτής αέρος.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης