Μεγάλη Εβδομάδα και Μετάνοια

Έλληνες  25/04/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Χρήστου Μουλά

Τα γεγονότα της εβδομάδας πριν το Πάσχα για τον άνθρωπο που θέλει πραγματικά να τα ζήσει μαζί με τον Χριστό είναι συγκλονιστικά. Η θριαμβευτική είσοδος του Χριστού στην Ιερουσαλήμ ως Βασιλιάς, η αποθέωση από τον λαό, στην συνέχεια το κήρυγμα στο ναό του Σολομώντα και η επίθεση προς τους υποκριτές Φαρισαίους, η επίσκεψη στο σπίτι του Σίμωνος του λεπρού, η συγχώρεση της αμαρτωλής γυναικός, η προδοσία από τον Ιούδα. Η παράδοση της θείας ευχαριστίας στον μυστικό δείπνο. Τα φρικτά πάθη Του πάνω στον Σταυρό αλλά και η ταφή Του, είναι η πορεία πού κλιμακωτά φτάνει στο κορυφαίο γεγονός της Αναστάσεως.

Μας καλεί λοιπόν κάθε χρόνο η εκκλησία μέσω των ιερών κειμένων και των ύμνων της να συμπορευτούμε με τον Χριστό και να συσταυρωθούμε και να πεθάνουμε μαζί Του. Όχι βέβαια κυριολεκτικά αλλά μεταφορικά, να πεθάνει ο αμαρτωλός εαυτός μας, να συντρίψουμε τα πάθη μας, τις κακίες μας, να εξαλείψουμε και όπως Αυτός μας αγάπησε τόσο πολύ ώστε θυσιάστηκε για εμάς, έτσι και 'μείς ας δείξουμε Αγάπη, Ελεημοσύνη, Εγκράτεια αυτές τις άγιες ημέρες που σιγά-σιγά διανύουμε.

Σε μία εποχή που ακόμα και οι λέξεις χάνουν το νόημά τους, ο Εσταυρωμένος Θεάνθρωπος ως κακούργος πάνω στον Σταυρό, αυτός που σήκωσε όλες τις αμαρτίες του κόσμου μας κοιτά κατάματα. Δεν ήρθε για να πει την αλήθεια, είναι ο Ίδιος η Αλήθεια, ο Λόγος του Θεού.

Περιμένει από εμάς τις ημέρες αυτές μία καλύτερη συμπεριφορά, ανθρώπινη, που να πλησιάζει στο καθ' ομοίωσιν ο άνθρωπος με Τον Δημιουργό Του. Συγχωρεί την πόρνη, τον ληστή, τον μαθητή που τον αρνήθηκε, άρα και όλους εμάς τους ταπεινούς και ανάξιους δούλους Του. Αρκεί και εμείς έστω και την τελευταία στιγμή να πούμε ήμαρτον και να αλλάξουμε ζωή. Έτσι ο Φιλεύσπλαχνος Θεός θα μας δώσει καιρό μετάνοιας, να κάνουμε την ολοκληρωτική επιστροφή, τώρα που θα ζήσουμε κατά Χριστόν και θα συσταυρωθούμε με τον Ευεργέτη μας Χριστό...

ΚΑΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης