Τα Ιόνια Νησιά την περίοδο που ξεκίνησε η επανάσταση ήταν υπό την κατοχή της αγγλικής αυτοκρατορίας, η οποία απαγόρευε στους υπηκόους της κάθε εμπλοκή στις μάχες είτε στο πλευρό των Ελλήνων είτε των Οθωμανών. Όμως αυτό δεν πτόησε τους Έλληνες αγωνιστές του Ιονίου να οργανωθούν σε σώματα οπλαρχηγών και να λάβουν μέρος σε μάχες.
Η Κέρκυρα, όταν ο Αλή Πασάς σχεδίαζε να επιτεθεί και να αλώσει την Λευκάδα αλλά και να κατακτήσει ολόκληρη την δυτική Ελλάδα, αποτέλεσε το επίκεντρο μιας πατριωτικής κίνησης εναντίον των Οθωμανών. Τον Ιούνιο του 1807 σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τη Λευκάδα, η Κέρκυρα όπως και τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά, συγκέντρωσαν και έστειλαν στρατό και πλοία μετά από αίτημα του Ιωάννη Καποδίστρια και του Μητροπολίτη Ιγνάτιου.
Επίσης μεγάλη συμμετοχή των Επτανησίων είχαμε και στην Φιλική Εταιρεία μέσω της οποίας έστελναν χρήματα και πολεμοφόδια στους επαναστατημένους Έλληνες, φυσικά δεν έλειπε η Κέρκυρα η οποία έπαιξε ενεργό ρόλο. O Διονύσιος Ρώμας μύησε σημαντικά πρόσωπα της Κέρκυρας στη Φιλική Εταιρεία όπως ο Κωνσταντίνος Γεροστάθης, ο Ιωάννης Κεφαλάς και οι Αυγουστίνος και Βιάρος Καποδίστριας.
Σε κάθε νησί των Επτανήσων έτσι και στην Κέρκυρα υπήρχε μια επιτροπή της Φιλικής Εταιρείας στην οποία συμμετείχαν και άτομα από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον του τότε υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιωάννη Καποδίστρια. Αυτές οι επιτροπές είχαν συσταθεί από τον απεσταλμένο των Φιλικών, Αριστείδη Παπά.
Η συμβολή της Κέρκυρας στον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων είχε αρχίσει πολύ πριν την κήρυξη της επανάστασης σε πνευματικό κυρίως επίπεδο επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τον ελληνικό Διαφωτισμό.
Το 1797 όταν τα γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν τα Ιόνια νησιά, διάφορα σωματεία των Ιακωβίνων ανέλαβαν την πολιτική και κοινωνική διαπαιδαγώγηση των Επτανησίων. Τότε, στο κρατικό τυπογραφείο που εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα τυπώθηκαν μεταξύ των άλλων επαναστατικών προκηρύξεων και ελληνικά επαναστατικά φυλλάδια, τα οποία μαζί με τις εκδόσεις του Κοραή έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην αφύπνιση και την τόνωση του πατριωτισμού των Ελλήνων.
Τα φυλλάδια αυτά ήταν:
Ο Θούριος του Ρήγα
Ο πατριωτικός ύμνος του Ρήγα
Ο ύμνος στον Μποναπάρτε του Χριστόφορου Περαιβού
Τέλος, ιδρύθηκαν και διάφορα σωματεία εκείνη την περίοδο στην Κέρκυρα που κι αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αφύπνιση της εθνικής συνείδησης όπως η «Πατριωτική Εταιρία Δημόσιας Μόρφωσης» και η «Συνταγματική Λέσχη».
Ηλίας Παπασταμάτης,
Υποψήφιος Βουλευτής Κέρκυρας