Πρώην υπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν: «Φοβάμαι πως θα δούμε και στην Ελλάδα σκηνικά τρόμου με επιχειρήσεις αυτοκτονίας φανατικών ισλαμιστών»

Έλληνες  17/08/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν, Ομάρ Σουλτάν, σε δηλώσεις που έκανε τις προηγούμενες ημέρες. O Ομάρ Σουλτάν, που παλαιότερα διετέλεσε και Πρέσβης του Αφγανιστάν στην χώρα μας και το τελευταίο διάστημα ζει μόνιμα στην Ελλάδα,  είπε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω πως υπήρξε συμφωνία ΗΠΑ με Ταλιμπάν…Μια συμφωνία που κανείς δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Διαφορετικά δεν θα γινόταν αυτό. Ν’ αφήσουν τα πάντα και να σηκωθούν να φύγουν οι Αμερικάνοι. Είναι πολλά 20 χρόνια και έχουν κάνει πάρα πολλά πράγματα εκεί για να τα παρατήσουν σε μια βραδιά και να σηκωθούν να φύγουν…Δεν υπάρχει εξήγηση. Σαφώς και κάποια στιγμή ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα έφευγαν από το Αφγανιστάν, αλλά όχι έτσι» λέει.

Σχολιάζοντας το γεγονός πώς ο εκπαιδευμένος, από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, επίσημος αφγανικός στρατός «κατέρρευσε» χωρίς καμία μάχη με τους Ταλιμπάν, ο πρώην Αφγανός πρέσβης στην Ελλάδα, είναι κατηγορηματικός: «Νομίζω πως του είπαν να μη πολεμήσουν. Αυτό πιστεύω και θέλω να είμαι ειλικρινής. Τους είπαν να μη πολεμήσουν και για αυτό προέλασαν τόσο γρήγορα οι Ταλιμπάν».

Ο επί 12 σχεδόν χρόνια υπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν, θεωρεί θέμα χρόνου να δούμε νέες καταστάσεις τύπου «11ης Σεπτεμβρίου»: «Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι συμφέροντα έχουν Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί τους για το γεγονός πως οι Ταλιμπάν ξαναμπήκαν στην Καμπούλ. Τι κερδίζουν με τη νέα κατάσταση ; Είναι θέμα χρόνου να δούμε νέες επιθέσεις τύπου «11ης Σεπτεμβρίου 2002»…δυστυχώς έχουν άγνοια της ιστορίας οι Αμερικάνοι και η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται. Δεν φοβούνται μη δούμε ξανά μια νέα «11η Σεπτεμβρίου» ; Εκτός αν υπάρχει κάποια μυστική συμφωνία μεταξύ τους» λέει.

Ήδη συρρέουν πρόσφυγες στα δυτικά σύνορα του Αφγανιστάν, με κατεύθυνση την Ευρώπη. Ο πρώην Αφγανός αξιωματούχος, προειδοποιεί την Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, τόσο για την «εργαλειοποίηση» των ανθρώπων αυτών από τον Ερντογάν όσο και από τις περιπτώσεις να υπάρξουν ανάμεσά τους ισλαμιστές τρομοκράτες που θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν προβλήματα στη χώρα μας. «Θα υπάρξουν κύματα προσφύγων και θα πρέπει στην Ελλάδα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν είναι μόνο που η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί και θα κερδίσει από τη νέα κατάσταση στο Αφγανιστάν, αλλά θα χρησιμοποιήσει τις προσφυγικές ροές για να πιέσει Ελλάδα και Ε.Ε. Φοβάμαι πως θα δούμε και στην Ελλάδα σκηνικά τρόμου με επιχειρήσεις αυτοκτονίας φανατικών ισλαμιστών, που θα εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν για να δημιουργήσει προβλήματα. Οι Ταλιμπάν είναι φανατικοί ισλαμιστές όπως και ο Ερντογάν και νομίζω πως έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Το φοβάμαι και θα πρέπει να το προσέξουν οι ελληνικές Αρχές. Η επικράτηση των Ταλιμπάν θα φέρει νέα κακά σε όλον τον κόσμο. Μιλάμε για αυτοκτονία».

Έχοντας διατελέσει για 12 έτη (2005-2017) Υπουργός Πολιτισμού στη χώρα του, ο πρώην Αφγανός αξιωματούχος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αρχαιοτήτων: «Δυστυχώς φοβάμαι για την τύχη των αρχαιοτήτων στο Αφγανιστάν και του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου που κτίστηκε με χρήματα της Ελλάδας και των Ελλήνων. Θέλαμε να δείξουμε στη διεθνή κοινή γνώμη πως εκτός από πολέμους, γυναίκες με τσαντόρ, Ταλιμπάν κ.α. υπάρχει και ο μοναδικός πολιτισμός της χώρας μας. Αυτή όλη η κληρονομιά κινδυνεύει με αφανισμό σήμερα», καταλήγει.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης