Το «καλάθι του νοικοκυριού» ή το καλάθι της απάτης

Έλληνες  01/11/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Για να δείξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι ενδιαφέρεται για τον Λαό, προχωρά αυτές τις ημέρες σε μια νέα διαδικασία με το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού». Η σχετική νομοθετική ρύθμιση ψηφίστηκε στις 26 Οκτωβρίου για να εφαρμοστεί από 2 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2023, με ενδεχόμενο παράτασης.

Στο «καλάθι του νοικοκυριού» συμμετέχουν 50 προϊόντα από είδη πρώτης ανάγκης με σκοπό την συγκράτηση των τιμών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν αυξήσεις ή θα μειωθούν οι τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων σε λογικά επίπεδα, προσιτά για τα λαϊκά εισοδήματα. Οι τιμές των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι» διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι θεσμικές ρυθμίσεις περί αθέμιτης κερδοφορίας. Η διάταξη αυτή προστασίας των καταναλωτών από την αθέμιτη κερδοφορία (υποτίθεται ότι) θα ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές, τις οποίες υπόσχεται να… ενισχύσει η κυβέρνηση. Προφανώς, όπως «ενίσχυσε» την Επιθεώρηση Εργασίας την οποία ουσιαστικά κατήργησε…

Τα προϊόντα και οι τιμές τους θα μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται νέος κατάλογος με τα είδη που συμμετέχουν στο «καλάθι» από την συγκεκριμένη επιχείρηση προς το υπουργείο Ανάπτυξης.

Συνεπώς, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί συνολικά η άνοδος των τιμών. Απλά, στα είδη τού «καλαθιού» θα τηρούνται κάποιες διαδικασίες που ενδέχεται να οδηγούν σε μικρή καθυστέρηση τής ανόδου των τιμών και τίποτα περισσότερο.

Οι διαδικασίες αυτές αποτελούν ένα ακόμα τέχνασμα της κυβέρνησης και των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, προκειμένου να συγκεντρωθεί σε αυτές ακόμα μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ειδών πρώτης ανάγκης σε βάρος των μικρομεσαίων τού κλάδου. Παράλληλα, η κυβέρνηση στήνει ένα νέο επικοινωνιακό «σόου». Όπως εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί στην πορεία, είναι ένα «σόου» χωρίς ουσιαστικό (ή με ελάχιστα θετικό) αποτέλεσμα για τους καταναλωτές. Βασικό στοιχείο αυτής της εκτίμησης είναι το γεγονός ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται με βάση τους κανόνες τής αγοράς/ανταγωνισμού, με σκοπό την ενίσχυση της κερδοφορίας και όχι με βάση τα πραγματικά κόστη και κάτω από αυστηρούς ελέγχους και κανόνες.

Ενδεικτικό τής κοροϊδίας από πλευράς κυβέρνησης είναι η δημαγωγική δήλωση του  αρμόδιου υπουργού Σπύρου - Άδωνι Γεωργιάδη, ότι για την ακρίβεια στα ράφια φταίει ο… Πούτιν: «Κάποιος τον κλέβει (τον κόσμο), ο Βλαδίμηρος Πούτιν»! Με αυτόν τον ευτελή τρόπο προσπαθούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την αισχροκέρδεια, η οποία φτάνει ως και 1000%! Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ κ. Λεχουρίτης, το 2021, χωρίς να υπάρχει τότε πόλεμος, τα άλευρα ανατιμήθηκαν τέσσερις φορές. Η πράσινη βρώσιμη ελιά ξεκινά από 40-50 λεπτά από το χωράφι για να φτάσει στο πιάτο μας στα 6-7 ευρώ. Τα ξύλα pellet για θέρμανση τα 990 κιλά έκαναν 319 ευρώ στις 13 Νοεμβρίου 2021, 375 ευρώ στις 3 Δεκεμβρίου 2021 και την 1η Οκτωβρίου 2022 810 ευρώ. Αυτά και μόνο τα νούμερα είναι ενδεικτικά των διαδικασιών αισχροκέρδειας που σημειώνεται στην αγορά με παθητικό θεατή, αν όχι «αβανταδόρο», την κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα, το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την ακρίβεια. Αλλού πρέπει να αναζητήσει η κυβέρνηση και γενικότερα το πολιτικό σύστημα τις λύσεις. Οι λύσεις βρίσκονται στην ενίσχυση της παραγωγής ειδικά στον αγροτικό - επισιτιστικό τομέα, στον αυστηρό έλεγχο τής διαμόρφωσης των τιμών και των κερδών, στις παρεμβάσεις τού κράτους στην αγορά για να μην δημιουργούνται ελλείψεις και τεχνητά προβλήματα, στην μείωση των έμμεσων φόρων στα βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης και στην στήριξη των εισοδημάτων των μισθωτών και των συνταξιούχων με πραγματικές αυξήσεις.

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης