Τριάντα χρόνια από τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν

Έλληνες  14/07/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ήταν μια συνηθισμένη καλοκαιρινή ημέρα. Ήταν 14 Ιουλίου του 1992 όταν ο 20χρονος φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν έπεσε νεκρός στην οδό Καραγιώργη Σερβίας. Χτυπήθηκε από θραύσματα ρουκέτας της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν», η οποία προοριζόταν για τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά.

Το σημείο αμέσως κατακλύζεται από αστυνομικούς και ασθενοφόρα. Ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς γλιτώνει, αλλά ο περαστικός Θάνος Αξαρλιάν μπαίνει στην αιματηρή λίστα των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το χρονικό της δολοφονίας του Θάνου Αξαρλιάν από τη 17Ν

Ο τότε υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παλαιοκρασσάς, επιβιβάζεται στη θωρακισμένη Mercedes και φεύγει από το υπουργείο. Στο αυτοκίνητο ήταν κόρη και η γυναίκα του υπουργού. Καθώς το όχημα έπαιρνε τη στροφή στην Καραγιώργη Σερβίας ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος και ξέσπασε φωτιά.

Η ρουκέτα πέτυχε το αυτοκίνητο. Η θωράκισή του προστάτεψε τους επιβάτες, οι οποίοι βγήκαν από το αυτοκίνητο σε κατάσταση σοκ. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον Θάνο Αξαρλιάν. Από την πρόσκρουση της ρουκέτας στο αυτοκίνητο, τα θραύσματα εκτοξευτήκαν και τον βρήκαν στο σώμα και στο κεφάλι.

Λίγες ώρες αργότερα, ένας άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και ανέλαβε, εκ μέρους της «17ης Νοέμβρη», την ευθύνη για τον θάνατο του νεαρού, χαρακτηρίζοντάς τον «παράπλευρη απώλεια» και εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του.

Εκείνη την εποχή, ουδείς γνώριζε ποιος τηλεφώνησε. Λίγα χρόνια μετά την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης αποκαλύφθηκε πως ο άνδρας αυτός ήταν ο «Λουκάς», κατά κόσμον, Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο ίδιος το αποκαλύπτει στο βιβλίο που εξέδωσε.

Η αριστερά δεν έχει ιστορία, έχει ποινικό μητρώο!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης