Γράφει ο Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος,
Αντιναύαρχος (ε.α.) ΠΝ
Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής
Την προηγούμενη εβδομάδα το κύριο κατά την κρίση μου θέμα ήταν η διατύπωση της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τον ίδιο τον κο Πρωθυπουργό αλλά και από σημαίνοντα και ηγετικά στελέχη του κόμματός τους. Η βασική εκδήλωση μέσω της οποίας έγιναν αυτές οι παραδοχές, είναι το Συνέδριο (Forum) «Η Ελλάδα το 2040» .
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εκδήλωσης, το Συνέδριο «Η Ελλάδα το 2040», διοργανώθηκε από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» (βλέπε Γιάννα Αγγελοπούλου), η οποία συγκροτήθηκε για τον συντονισµό των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Διήρκησε από την Δευτέρα 18 έως και την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου και εντάσσεται στον ίδιο κύκλο δραστηριοτήτων, μαζί με το συνέδριο που ακολούθησε αμέσως μετά, 22 – 24 Οκτωβρίου, σχετικά με τον «Αλή Πασά και την εποχή του» που λαμβάνει χώρα στα Ιωάννινα.
Σκοπός της εκδήλωσης «Η Ελλάδα το 2040», ήταν η μελέτη και η εκτίμηση της παρούσας κατάστασης από ομάδες ειδικών, σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί το συλλογικό μέλλον της χώρας μας και τα συμπεράσματα να περιληφθούν στην λεγόμενη “Λευκή Βίβλο”, μια καταγραφή κατευθύνσεων και προθέσεων για το μέλλον της Ελλάδας. Την πρώτη ημέρα, την Δευτέρα, ο κος Μητσοτάκης μίλησε στην εναρκτήρια εκδήλωση του Συμποσίου, στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.
Από την ομιλία του, με τις θέσεις της οποίας όπως είναι φυσικό είχαν από πριν συντονιστεί οι επιμέρους μελέτες των ομάδων των ειδικών, βγαίνουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Πρώτο και κύριο συμπέρασμα για εμένα τουλάχιστον, είναι ότι ζω και παρακολουθώ τις εξελίξεις και τα φαινόμενα, αλλά σε μία άλλη χώρα, σε μία άλλη Ελλάδα από την δική τους και καταλαβαίνω εντελώς διαφορετικά τα πράγματα που βλέπω τριγύρω μου και που μας επηρεάζουν άμεσα. Θα αναφερθώ στη συνέχεια σε μερικά από τα σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού.
Μίλησε για την ανάγκη της χώρας να προστατευθεί από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η χρήση του όρου “κλιματική κρίση” αμέσως εντείνει την προσοχή μου, σημαίνει συναγερμό στο μυαλό, αντίστοιχα με την χρήση του όρου “Πράσινη Ενέργεια”. Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, όπως και κάθε νοήμονος ανθρώπου, προστασία σημαίνει σχεδιασμός και λήψη μέτρων. Μήπως όμως τότε το συνέδριο έπρεπε να γίνει στην Βαρυμπόμπη, στην Κέρκυρα ή στην Βόρεια Εύβοια; Εκεί είναι ολοφάνερα τα σημάδια του σχεδιασμού και των έργων. Αλλά και στην Αθήνα βέβαια, είχε γίνει ο σχεδιασμός και όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο κος Δήμαρχος των Αθηνών όλα ήταν έτοιμα. Μάλλον κάτι πήγε στραβά και τελικά τα αποτελέσματα ήταν λίγο διαφορετικά από ό,τι τα περίμενε. Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή για τις πλημμύρες. Όταν στο βουνό παίρνει φωτιά και αντί για δέντρα στήνονται ανεμογεννήτριες, είναι πολύ φυσικό στα πεδινά να έχει αργότερα πλημμύρες. Εάν βουλώνουν αμέσως τα φρεάτια σε μια όντως μεγάλη βροχή, δεν φταίει ο “Στρατηγός Καιρός” και η “Κλιματική Κρίση”, αλλά μάλλον το ότι κάποιοι δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου ή δεν έκαναν καλά την δουλειά τους.
Μίλησε για εκσυγχρονισμό για την αντιμετώπιση των σεισμών. Τον είδαμε τον εκσυγχρονισμό στο Αρκαλοχώρι στην Κρήτη, όπου οι σεισμοί συνεχίζονται. Άραγε υπάρχει κάποια σοβαρή μέριμνα για τους κατοίκους ή ακόμη διαμένουν σε σκηνές; Οι ανεμβολίαστοι κάτοικοι αντιμετωπίζονται σωστά ή γίνονται διακρίσεις σε βάρος τους;
Αναφέρθηκε σε “Μετατάσεις” που θα έχουν καθοριστικές επιδράσεις στις επόμενες δεκαετίες και σε κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθηθούν, ανεξάρτητα με το ποιος κυβερνάει την χώρα. Ανέφερε την απεξάρτηση από τα ρυπογόνα καύσιμα, την απανθρακοποίηση του πρωτογενούς τομέα και τις ασυμμετρίες στην αγορά του φυσικού αερίου. Όμως έχει εδώ και ένα χρόνο δηλώσει επίσημα ότι δεν ενδιαφέρεται για το φυσικό αέριο στην λεκάνη του Ηροδότου. Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε για τη σημασία της ανατολικής Μεσογείου και την μεταφορά φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μετά στην ΕΕ. Δηλαδή πάλι υποδομές μηδέν, εκμετάλλευση του πλούτου μας μηδέν, ανάπτυξη βιομηχανίας μηδέν. Μόνο υπηρεσίες και υποδομές μεταφοράς, παροχές υπηρεσιών και ρόλος μεσάζοντα. Αυτό είναι φυσικό, γιατί έτσι με το λιγότερο δυνατό κόστος επιτυγχάνεται το μεγαλύτερο κέρδος. Όμως αυτό το κέρδος δεν είναι εθνικό κέρδος και αναβάθμιση της Ελληνικής βιομηχανίας αλλά κερδοφορία επιλεγμένων “φιλικών” επιχειρήσεων. Ανέφερε την αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης και βιομηχανίας. Σε ποια βιομηχανία αναφέρεται άραγε; Σε αυτήν που έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό για να επιζήσει ή σε αυτήν που έχει παραμείνει στην Ελλάδα και ξεπουλιέται σε ξένους οίκους, μισοτιμής; Δεν γνωρίζω κάποια ενδιάμεση κατάσταση. Όσοι “όμιλοι” παραμένουν, είτε είναι φίλα προσκείμενοι ή ολίγοι και συγκεκριμένοι ευρίσκονται υπεράνω κυβερνητικών σχημάτων.
Ανέφερε επίσης τα ζητήματα της εκπαίδευσης και το πώς θα είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια το 2040. Ελπίζω κε Μητσοτάκη να μην είναι γεμάτα νερά και οι μαθητές να μην χρειάζεται να περπατάνε πάνω στα θρανία για να βγουν έξω, όπως έγινε εφέτος. Και βέβαια σημείωσε την απορία του αν θα υπάρχει το σχολείο ή το πανεπιστήμιο ακόμη ή συνεχίζοντας την σκέψη του συμπληρώνω, αν θα τα έχουν κλείσει όλα και θα έχουν σπρώξει τα παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση. Δυστυχώς κε Π/Θ, δεν μπορούνε όλοι οι πολίτες να στέλνουν τα παιδιά τους στο Χάρβαρντ, με τα λεφτά του Ελληνικού λαού.
Είπε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, που αφορούν ειδικά την γειτονιά μας, η οποία γίνεται πεδίο ανταγωνισμών αλλά και μεγάλων ευκαιριών. Ποιες ευκαιρίες κοι Μητσοτάκη και Δένδια, αυτές που αφήσατε να πάνε χαμένες ή αυτές που ποτέ δεν στηρίξατε; Η Τουρκία διεκδικεί την ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, την ΑΟΖ της ΕΕ και εσείς δεν τολμήσατε ποτέ να την συμφωνήσετε με την Κύπρο. Μόνον με την Αίγυπτο κάνατε μισή και επικίνδυνη συμφωνία. Ο Δένδιας μετά το πέρας της Υπουργικής Συνόδου «Libya Stabilization Initiative» τόνισε ότι η Ελλάδα «επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη» και στην προσπάθεια «Να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια κατάσταση, η οποία να βελτιώνει την καθημερινότητα του λιβυκού λαού, της λιβυκής κοινωνίας, την επιστροφή στην ομαλότητα». Οι Λίβυοι το ξέρουν αυτό; Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας το ξέρουν; Εμείς το ξέρουμε; Την δικιά μας καθημερινότητα πρέπει πρωτίστως να βελτιώσουμε. Γιατί κάναμε δηλώσεις, αφού δεν συμμετείχαμε στην σύνοδο αλλά είμαστε απλοί παρατηρητές, σε αντίθεση βέβαια με την Τουρκία που συμμετείχε κανονικότατα. Μήπως για να πούμε και εμείς κάτι ή για να φανούμε εδώ στην χώρα μας ότι έχουμε κάποιο κύρος στην Λιβύη; Γιατί να έχουμε κύρος αφού όταν πραγματικά είχε ζητηθεί η βοήθειά μας εμείς κοιτάγαμε αλλού και δεν κάναμε τίποτε.
Τελευταίο πεδίο διερεύνησης, όπως τα ονόμασε, είναι η πρόκληση του δημογραφικού. Φυσικά και υπάρχει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, με πάρα πολλές διαστάσεις. Από την ροή της νεολαίας μας στο εξωτερικό για καλύτερες συνθήκες εργασίας, από την αυξημένη θνησιμότητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, από τα μέτρα που λαμβάνονται ουσιαστικά για την τιμωρία των γεννήσεων και των πολυτέκνων. Αξιοσημείωτο είναι το ξέσπασμα γέλιου, ενώ ο κος Μητσοτάκης μίλαγε στην Βουλή για τις απώλειες από την πανδημία που μεταδίδουν καθημερινά οι ειδήσεις. Το είπε και ο ίδιος ότι η “Ελλάδα θα έχει όμως δυσκολία εξεύρεσης ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού για να στηρίξει την αναπτυξιακή της διαδρομή”. Ελπίζω μόνο αυτή η διαδρομή να μην έχει την ίδια κατάληξη με την διαδρομή Α1, όπου βούλιαξε κυριολεκτικά το λεωφορείο.
Τέλος, αναφέρθηκε στους μετανάστες, όπου ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι αιτία της μετανάστευσης δεν είναι οι συγκρούσεις αλλά οι άνθρωποι από φτωχές χώρες που θα διεκδικήσουν και αυτές μερίδιο και δικαίωμα στην κατανάλωση και σε ένα επίπεδο ζωής. Τόνισε μάλιστα ότι η οργανωμένη μετανάστευση, η καλά σχεδιασμένη μετανάστευση, είναι “ένα συμπληρωματικό όπλο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στρεβλώσεις που θα παρουσιαστούν με μαθηματική βεβαιότητα στην αγορά εργασίας”. Όμως οργανωμένη και σχεδιασμένη μετανάστευση κε Μητσοτάκη σημαίνει Βίζα και υπολογισμένη άδεια παραμονής, όχι ιθαγένεια σε όλους όσους περνάνε καθημερινά τον Έβρο ή φτάνουν στις ακτές μας. Εκτός και εάν θέλετε να τους εντάξετε μαζικά και άνευ διακρίσεων στους ψηφοφόρους σας, δίνοντάς τους δωρεάν παροχές, σε αντίθεση με το οικονομικό ξεζούμισμα των Ελλήνων πολιτών. Δώστε λοιπόν και ΑΦΜ στους μετανάστες, αφού έχουν ιθαγένεια, να πληρώνουν και ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους.
Ο Πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του με αναφορά στο βιβλίο του 1949 “Η μεγάλη ελπίδα του 20ου αιώνα” του Ζαν Φουραστιέ. Τον 21ο αιώνα η μεγάλη ελπίδα είναι πλέον η επιστροφή στις πατροπαράδοτες αξίες που γαλούχησαν τόσες γενιές πριν από εμάς. Είναι η φιλοπατρία, η πίστη, οι παραδόσεις, είναι οι ρίζες μας που πρέπει να αγαπάμε, να φυλάσσουμε και να τιμούμε. Υπάρχει ακόμα ελπίδα και είναι η Ελλάδα των ΕΛΛΗΝΩΝ, για την Ελλάδα μας και για όλους τους Έλληνες. Για να δούμε επιτέλους τον ήλιο μέσα από τα σύννεφα, για να ακούσουμε την λογική μέσα από τις παραφωνίες, για να αρχίσουν ξανά να μας εκτιμούν και να μας σέβονται. Μέχρι την άλλη Κυριακή, καλή δύναμη και καλή συνέχεια.