Φιάσκο Μητσοτάκη η επίσκεψη στην Λιβύη – «ΟΧΙ» από την λιβυκή κυβέρνηση για την ΑΟΖ

Έλληνες  09/04/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τους λανθασμένους χειρισμούς της ουσιαστικά νομιμοποίησε το τουρκολυβικό μνημόνιο για την ΑΟΖ.

Άφωνοι έχουν μείνει έγκυροι αναλυτές με την απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Λιβύη για να συναντήσει τον μεταβατικό Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεῒντά. Η άνευ όρων προσέγγιση με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης, όχι μόνο δεν σηματοδοτεί τίποτα σημαντικό, ούτε φυσικά εξισορροπεί την τουρκική επιρροή στην γειτονική χώρα, αλλά ουσιαστικά ενθαρρύνει την επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου για την ΑΟΖ.

Τι κι αν το εφετείο της πόλης Αλ Μπαῒντα, που ανήκει στην Ανατολική Λιβύη (περιοχή που ελέγχει ο στρατάρχης Χαφτάρ) δημοσίευσε απόφαση η οποία κρίνει ΑΚΥΡΗ την συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Λιβύης και τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων καθώς και την συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των δύο πλευρών; Ο κ. Μητσοτάκης ουδεμία αναφορά έκανε στο θέμα αυτό.

Η κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών εξελίχθηκε σε απόλυτο κάζο για την κυβέρνηση καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ η ελληνική πλευρά εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ από τον λίβυο ηγέτη, για το θέμα της ΑΟΖ. Συγκεκριμένα ο μεταβατικός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι «όπως κάθε χώρα ενδιαφέρεται για τα συμφέροντά της έτσι και η Λυβύη ενδιαφέρεται για τα δικά της συμφέροντα. Εμείς φροντίζουμε τα συμφέροντα μας της χώρας μας και του λαού μας» και εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα, και εξηγούμαστε.

Είναι αδιανόητο μια χώρα σαν την Λιβύη να νοιώθει άνετα με το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να θίγει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδας. Η Ελλάδα όφειλε να καταστήσει σαφές στην Λιβύη, και σε οποιαδήποτε άλλη γειτονική χώρα, ότι κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κάθε απόπειρα καταστρατήγησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας θα επιφέρει συνέπειες μεγαλύτερες από το οποιοδήποτε όφελος που μπορεί να αποσκοπεί η ίδια. Αυτό είναι το θλιβερό αποτέλεσμα της…απουσίας της Ελλάδας από τα τεκταινόμενα στην γειτονιά της.

Τέλος, πρέπει κάποιος να πει σ αυτόν που παριστάνει τον πρωθυπουργό, ότι η επίσκεψή του σε κάποια χώρα δεν είναι ταξιδάκι αναψυχής. Θα πρέπει να γίνεται υπό όρους, με συγκεκριμένη ατζέντα, να έχει σχεδιασμό και αντικειμενικούς σκοπούς. Δεν είναι δυνατόν να διασύρεται η χώρα μας λόγω της ανεπάρκειας της κυβέρνησης-οπερέτας της ΝΔ. Αυτή η κυβέρνηση είναι εθνικά επικίνδυνη και πρέπει να τερματίσει την θητεία της πριν είναι πολύ αργά.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης