Ανυπολόγιστη καταστροφή: Η χώρα μας για ακόμα μία χρονιά ανοχύρωτη απέναντι στις πυρκαγιές

Έλληνες  05/08/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αποκλειστικά υπεύθυνη για την τεράστια καταστροφή που βιώνει η πατρίδα μας για ακόμη μία χρονιά, είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το ανύπαρκτο επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη.

Οι κυβερνώντες γνώριζαν από καιρό για το μακράς διάρκειας κύμα καύσωνα που πλησιάζει, κι όμως τα μέτρα που έλαβαν για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών ήταν τελείως ανεπαρκή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ιερός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, στον οποίο είδαμε να δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, όταν η φωτιά είχε φτάσει σε απόσταση μόλις 500-1000! Ακούσαμε μάλιστα από τα σχετικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ ότι ναι μεν υπάρχει αντιπυρικό σύστημα στον χώρο, αλλά «οι αρμόδιοι δεν προσδοκούν και ιδιαίτερα αποτελέσματα από τη λειτουργία του»! Αν είναι έτσι, τότε γιατί δεν φρόντισαν να εξοπλίσουν αυτόν τον παγκόσμιας ακτινοβολίας αρχαιολογικό χώρο με κατάλληλες υποδομές πυροπροστασίας;

Από την πλευρά μας, ως ΕΛΛΗΝΕΣ, το λέμε ξεκάθαρα: Οι πυροσβέστες είναι ήρωες, το ίδιο και οι εθελοντές που συνδράμουν το έργο τους. Η Πολιτεία όμως ευθύνεται διότι διαχρονικά κομματικοποίησε τις ηγεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος. Με αποτέλεσμα (όπως τώρα) να βλέπουμε Αρχηγούς και Υπαρχηγούς της Πυροσβεστικής να είναι απολύτως ανεπαρκείς σε ένα από τα πιο κρίσιμα  σκέλη της αντιμετώπισης μεγάλων πυρκαγιών: τον συντονισμό της πυρόσβεσης. Και, έχοντας μιλήσει προηγουμένως με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, διατυπώνουμε το ερώτημα: Το σύστημα Engage που είχε αγοράσει η Πυροσβεστική, λειτουργεί; Πρόκειται για το σύστημα που δίνει εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων σχετικά με την θέση των πυροσβεστικών οχημάτων, τα αποθέματα νερού, καυσίμων, τις θέσεις των υδροστομίων κλπ.

Όλο το προηγούμενο διάστημα είδαμε τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής (εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας), να αγωνιά περισσότερο για το αν θα εμβολιαστούν τα στελέχη της ΕΜΑΚ και όχι για το πώς θα καλυφθούν τα κενά πυρασφάλειας.

Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται και στις διαθεσιμότητες εναέριων μέσων (λόγω της παλαιότητάς τους), τα οποία έχουν κρισιμότατο ρόλο στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Η Κυβέρνηση σπεύδει την τελευταία στιγμή να ζητήσει από τη Ρωσία την ενοικίαση και δεύτερου Beriev. Είχαν όμως την υποχρέωση να μεριμνήσουν ώστε η Ελλάς να διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό και τους κατάλληλους τύπους αεροσκαφών ΕΓΚΑΙΡΑ.

Ακόμα και η πολιτική προστασία των Δήμων έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της, με προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων στους οποίους δεν έχουν διατεθεί ούτε καν τα απαραίτητα ΜΑΠ-μέσα ατομικής προστασίας (κουκούλες, γάντια κλπ.).   

Η Κυβέρνηση όφειλε να μεριμνήσει για όλα αυτά, όμως δεν το έπραξε. Δεν φρόντισε να εκπονήσει σχέδιο ασφαλείας ώστε να προλάβει τα οργανωμένα σχέδια εμπρησμών, ούτε ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των παραγόντων που δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς (κακοσυντηρημένα δίκτυα ΔΕΗ, δασικές περιοχές χωρίς αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός δασών κλπ.).

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεκάδες περιοχές της Πατρίδας μας βρίσκονται στο έλεος των πυρκαγιών. Σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο και αλλού, υπάρχουν ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα με τον κρατικό μηχανισμό να παρακολουθεί ανήμπορος. Περιουσίες πολιτών καταστρέφονται, κάτοικοι οικισμών απομακρύνονται λίγο πριν εγκλωβιστούν στις φλόγες και το ελληνικό οικοσύστημα υφίσταται πλήγμα τεράστιας έκτασης.

Όλη αυτή η καταστροφή έχει συντελεστεί χωρίς να συντρέχει ο δυσμενής παράγοντας των ισχυρών ανέμων. Δεν θέλουμε να σκεπτόμαστε τι μπορεί να συμβεί αν εξακολουθήσουν να υπάρχουν ενεργά μέτωπα πυρκαγιών σε χρόνο κατά τον οποίο θα πνέουν άνεμοι πολλών μποφόρ (όπως δυστυχώς προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για αύριο).

Ειλικρινά ευχόμαστε ο Θεός να βάλει το χέρι του και να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Διότι στους κυβερνώντες, δεν στηρίζουμε καμία ελπίδα. Μητσοτάκη παραιτήσου πριν καταστρέψεις ολοκληρωτικά την Ελλάδα!

Ως πολιτικός φορέας, ζητούμε να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποτραπεί η απώλεια ανθρώπινων ζωών, να περιοριστεί η περιβαλλοντική καταστροφή και φυσικά να αποζημιωθούν οι πληγέντες συμπολίτες μας!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης