Επιστολή κόλαφος του τ. εκπροσώπου του ΠΟΥ στην Ελλάδα προς το ΕΚΑΒ και τα ΜΜΕ

Έλληνες  03/09/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πρωτοκολλημένη ανοιχτή επιστολή του προς Πρόεδρο του ΕΚΑΒ έστειλε στα ΜΜΕ ο κ. Δημήτριος Ευθυμιάδης – Καρδιολόγος – Ιατρός επείγουσας αεροπορικής ιατρικής / Διευθυντής ΕΣΥ – ΕΚΑΒ Αθηνών.

Στην επιστολή αυτή αναφέρεται σε αντίστοιχη ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στις 22.08.2021 επιστήμονες του χώρου της υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κυβέρνηση της χώρας τους και με την οποία εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το χειρισμό της πανδημίας για μια σειρά από λόγους.

Ο κ. Ευθυμιάδης δηλώνει ανοιχτά ότι συντάσσεται με τη συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα η οποία δηλώνει ότι: «δεν μπορούν να παραμείνουν σιωπηλοί εφαρμόζοντας πολιτικές που έχουν επιβάλλει μια σειρά υποτιθέμενων “θεραπειών”, οι οποίες είναι στην πραγματικότητα χειρότερες από την ίδια την ασθένεια». 

Ο Έλληνας γιατρός τονίζει παράλληλα ότι: «Ο ολικός και δη υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν νοείται επιστημονικά και νομικά ως προϋπόθεση για τον τερματισμό των περιορισμών».

Παράλληλα με τη δική του επιστολή ο κ. Ευθυμιάδης επισυνάπτει και την αντίστοιχη ανοιχτή επιστολή επιστημόνων υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προς κυβερνώντες της χώρας τους η οποία και αποτελεί βάση της δικής του.

Η επιστολή

Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζετε ότι η χώρα βρίσκεται δεύτερο χρόνο σε κατάσταση ιδιαίτερων συνθηκών λόγω πανδημίας του Covid-19. Στο διάστημα αυτό οι παγκόσμια κοινότητα ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις υγειονομικού αλλά και πολιτικο-οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Αν και οι διαφορές αναμεταξύ των χωρών σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ μεγάλες στην αντιμετώπιση την πανδημίας ακολουθήθηκαν ίδια ή παρόμοια μέτρα αντιμετώπισης. Συγκεκριμένα γενικές η μερικές καραντίνες, κατασταλτικά και περιοριστικά μέτρα, επιβολή πειραματικών προληπτικών και θεραπευτικών υγειονομικών πρωτοκόλλων με τελικά αποτελέσματα μη ικανοποιητικά προς το παρόν.

Αν και είμαι επαγγελματίας υγείας με νοσοκομειακή και προνοσοκομειακή κλινική εμπειρία άνω των 30 ετών, παρά το ότι εκπαιδεύτηκα στα πλαίσια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 ως μέλος της εθνικής αποστολής στις Ηνωμένες Πολιτείες στο αντικείμενο μαζικών καταστροφών και αντιμετώπισης αυτών, μολονότι εκπροσώπησα τη χώρα ως Εθνικός Εκπρόσωπος για θέματα τραυματισμών και βίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξ αρχής δε μπόρεσα να κατανοήσω τα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Είναι πλέον εμφανές ότι δεν είμαι μόνος (ούτε στη χώρα μας ούτε στο εξωτερικό) που δεν κατανοεί τα «μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας».

Στις 22.8.2021 μια σειρά από επώνυμους επιστήμονες του χώρου της υγείας του Ηνωμένου Βασίλειου δημοσιοποίησαν ανοιχτή επιστολή προς τους κυβερνώντες της χώρας τους εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για το χειρισμό της πανδημίας στην εν λόγω χώρα με τα εξής επιχειρήματα:

1. Καμία προσπάθεια μέτρησης των ζημιών των πολιτικών lock down

2. Θεσμική φύση του COVID

3. Η υπερβολή στη φύση της απειλής

4. Ενεργή καταστολή της συζήτησης της πρώιμης θεραπείας με χρήση πρωτοκόλλων που αναπτύσσονται επιτυχώς αλλού.

5. Ακατάλληλη και ανήθικη χρήση της επιστήμης της συμπεριφοράς για να δημιουργήσει αδικαιολόγητο φόβο.

6. Παρανόηση της απανταχού φύσης των μεταλλάξεων των νεοεμφανιζόμενων ιών.

7. Παρανόηση της ασυμπτωματικής εξάπλωσης και η χρήση της για την προώθηση της συμμόρφωσης του κοινού με τους περιορισμούς.

8. Μαζικά τεστ στα υγιή παιδιά

9. Ο ολικός εμβολιασμός του ενήλικου πληθυσμού δεν θα έπρεπε ποτέ να ήταν προϋπόθεση για τον τερματισμό των περιορισμών.

10. Υπερβολική εξάρτηση από τη μοντελοποίηση αγνοώντας τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου

Συμπεραίνοντας η επιστημονική ομάδα τονίζει ότι ως άτομα που ασχολούνται με την υγειονομική περίθαλψη και δεσμεύονται με τον όρκο «πρωτίστως δεν προκαλούμε κακό» δε μπορούν να παραμείνουν σιωπηλοί, εφαρμόζοντας πολιτικές που έχουν επιβάλει μια σειρά υποτιθέμενων «θεραπειών» οι οποίες είναι στην πραγματικότητα πολύ χειρότερες από την ίδια την ασθένεια. Σας δηλώνω ότι συντάσσομαι στις επιστημονικές απόψεις με τους συναδέλφους του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζοντας ότι ο ολικός και δη υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν νοείται επιστημονικά ούτε νομικά ως προϋπόθεση για τον τερματισμό των περιορισμών.

Ο πρόσφατος νόμος 4820/2021 (Κεφάλαιο Γ’, Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19) διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε δύο κατηγορίες (επικίνδυνους και μη για τη δημόσια υγεία) και παραβλέπει το γεγονός ότι οι ίδιοι εργαζόμενοι ως επαγγελματίες υγείας τηρώντας εξ αρχής της πανδημίας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα (προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός, αυτοδιαγνωστικά τεστ κλπ.) συνέβαλαν στο μέγιστο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ο εν λόγω νόμος περιφρονεί το έργο χιλιάδων εργαζομένων στο χώρο της υγείας οι οποίοι δεν συντάσσονται με τις αμφιβόλου επιστημονικής τεκμηρίωσης οδηγίες και διχάζει την κοινωνία. Αντί να θωρακίζει την υγεία της χώρας την αποδυναμώνει. Εκβιάζει και ωθεί στην εξαθλίωση δογματικά και αυταρχικά αυτούς που στην αρχή επαινούσε απαξιώνοντας επί της ουσίας το ΕΣΥ.

Κύριε Πρόεδρε, ως ιπτάμενος ιατρός και πρώην Υπεύθυνος του Γραφείου Αεροδιακομιδών στο παρελθόν συνεργάστηκα και αντιμετώπισα από κοινού μαζί σας καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης στις οποίες το ΕΚΑΒ με σύσσωμο το ανθρώπινο δυναμικό του ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά. Σας καλώ να μη διαχωρίσετε εργαζομένους με ανυπόστατα επιστημονικά κριτήρια εφαρμόζοντας διοικητικά οδηγίες οι οποίες ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία λόγω επιχειρησιακής ανεπάρκειας.

Αθήνα 25.8.2021

Δημήτριος Ευθυμιάδης

Καρδιολόγος, Ιατρός Επείγουσας και Αεροπορικής Ιατρικής

Δ/ντής ΕΣΥ ΕΚΑΒ Αθηνών

τ. Υπεύθυνος Γραφείου Αεροδιακομιδών

τ. Εθνικός Εκπρόσωπος στον ΠΟΥ και την ΕΕ

Επιστολή κόλαφος του τ. εκπροσώπου του ΠΟΥ στην Ελλάδα προς το ΕΚΑΒ και τα ΜΜΕ - Ενωμένη Ρωμηοσύνη (enromiosini.gr)


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης