Μέσα στο όλο και πιο ασταθές περιβάλλον κλιμάκωσης, επέκτασης και διεθνοποίησης του πολέμου στην Ουκρανία, επιβεβαιώνεται μέρα με την ημέρα ο αναβαθμισμένος ρόλος, περιφερειακής και διαμεσολαβητικής δύναμης που επιδιώκει να παίξει η Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση, διατηρώντας ενεργούς διαύλους επικοινωνίας τόσο με το δυτικό στρατόπεδο (αδιαμφισβήτητο μέλος του ΝΑΤΟ) όσο και με το ανερχόμενο ευρωασιατικό μπλοκ, τόσο με την Ουκρανία (βασικό στήριγμα της κυβέρνησης Ζελένσκι) όσο και με την Ρωσία (ειδικές σχέσεις με τον Πούτιν), θέλει να καταστεί ρυθμιστής των εξελίξεων, αποκομίζοντας οφέλη από την ενεργό τουρκική εμπλοκή στην στρατιωτική και την διπλωματική αντιπαράθεση. Ο ρόλος αυτός δεν αποτελεί στόχο και όραμα μόνο της Τουρκίας, αλλά αναγνωρίζεται από όλους σχεδόν τους βασικούς παίχτες, που βάζουν με τον τρόπο αυτό «πλάτη» στην γεωπολιτική αναβάθμιση της Άγκυρας.
«Ευχαριστούμε την Άγκυρα», λέει ο Ζελένσκι, για την στρατιωτική (πάνω από 60 μη επανδρωμένα σκάφη Bayraktar) και την διπλωματική βοήθεια. «Ευχαριστούμε την Άγκυρα για την στήριξή της στην συμφωνία για τα σιτηρά», αναφέρει η ανακοίνωση της Ρωσίας. Ευχαριστεί την Άγκυρα και ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, όπως δήλωσε εν όψει τής επίσκεψης του στην «πολύτιμη σύμμαχο Τουρκίας»: «Θέλω να ευχαριστήσω την Τουρκία για όλη την υποστήριξη της στην Ουκρανία. Τα υπερσύγχρονα drones και τα πλοία που κατασκευάστηκαν εδώ στην Τουρκία συμβάλλουν στην υποστήριξη του δικαιώματος τής Ουκρανίας στην αυτοάμυνα».
Δεν είναι καθόλου τυχαία η επίσκεψη του Στόλτενμπεργκ ακριβώς αυτήν την περίοδο στην Τουρκία, όπως και οι συναντήσεις που έχει με τους Ερντογάν και Τσαβούσογλου. Η επιδίωξη για μεγαλύτερη και πιο ενεργή συμμετοχή και διαμεσολάβηση τής Τουρκίας στην Ουκρανορωσική σύγκρουση, επιβεβαιώνεται και επιβραβεύεται με τον πλέον επίσημο τρόπο. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις για να άρει η Άγκυρα τις επιφυλάξεις της σχετικά με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, και την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην «συμμαχία», παίρνοντας βεβαίως και τα αντίστοιχα ανταλλάγματα. Ανταλλάγματα που είναι προφανές πως μας αφορούν πολύ περισσότερο από όσο θέλει να νομίζει η δουλοπρεπής ελίτ της Χώρας μας, που συνεχίζει να μιλά με επικίνδυνη αφέλεια και ασχετοσύνη για «διεθνή απομόνωση της Τουρκίας»…
Γιώργος Μάστορας