Το καυτό πολιτικό Φθινόπωρο που έρχεται

Έλληνες  24/06/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα πολύ δύσκολα (και) στον οικονομικό τομέα θα έρθουν το Φθινόπωρο, το οποίο προβλέπεται να είναι εκλογικό. Επειδή, ως συνήθως, ο «λογαριασμός» στον «κυρίαρχο λαό» παραδίδεται από την εκάστοτε κυβέρνηση μετά τις εκλογές… Στην παρούσα δε φάση ο «λογαριασμός» θα είναι αυξημένος, καθώς:

α) Έχουν αρχίσει ήδη οι πιέσεις για να επανέλθουν σε έλεγχο τα δημόσια οικονομικά, τα οποία έχουν προσωρινά αφεθεί λόγω πανδημίας.

β) Ξεκινάει η διαδικασία αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με διπλές συνέπειες. Άμεσα για τους δανειολήπτες, καθώς θα δούμε σταδιακά να αυξάνουν οι δόσεις των δανείων που έχουν ρυθμίσει. Έμμεσα για όλον τον Λαό, καθώς οι δαπάνες εξυπηρέτησης του τεράστιου δημόσιου «χρέους» θα αυξηθούν σημαντικά, όπως συμβαίνει σταδιακά το τελευταίο πεντάμηνο με την συνεχή άνοδο των spread.

γ) Φυσικά, ο πληθωρισμός δεν θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, όπως έλεγαν κάποιοι πέρσι. Αντιθέτως, θα συνεχίσει να ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα στο βαθμό που τόσο η κυβέρνηση όσο και σύσσωμο το πολιτικό σύστημα δεν προχωρούν σε μέτρα-εργαλεία προστασίας του λαϊκού εισοδήματος.

Το τέλος της τουριστικής περιόδου, για μια ακόμα φορά, διαφαίνεται ότι θα συνοδευτεί με την εκ νέου έναρξη σκληρών υγειονομικών μέτρων, εκτός βεβαίως κι αν θα βρισκόμαστε σε επίσημη προεκλογική περίοδο, οπότε η «ελευθερία» από τα μέτρα θα παραταθεί για προφανής λόγους. Οι «ειδικοί» ήδη προειδοποιούν για νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας από το Φθινόπωρο και την ανάγκη για την συνεχιζόμενη διαδικασία του εμβολιασμού με την 4η ή/και 5η δόση και πάει λέγοντας… Και ενώ μας προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός ή και άλλες απειλές για την υγεία μας είναι ενεργές, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας και η όδευση της αντιμετώπισης των θεμάτων υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Είναι πλέον σαφές ότι, ανεξάρτητα από το μέγεθος του προβλήματος της πανδημίας στην παρούσα φάση, η στόχευση της κυβέρνησης δεν είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της απειλής της υγείας. Η αληθινή στόχευση είναι το «μυαλό» του Λαού. Να είναι εγκατεστημένος στο μυαλό μας συνεχώς ο φόβος. Συνεπώς, για να μην «ξεσυνηθίζουμε», μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου θα συνεχίσουμε στο μοτίβο της «προστασίας» κατά του κορωνοϊού, αλλά με μεθοδεύσεις που θα έχουν στόχο την άλωση του μυαλού μας και δεν θα εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας.

Όμως, στα προσεχή μέτρα, μετά το καλοκαίρι, φαίνεται ότι θα προστεθούν κι άλλα, τα οποία θα συνδέονται με την πολυοργανική κρίση του συστήματος και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα οικονομικά μέτρα της Ε.Ε κατά της Ρωσίας και τα δικά της αντίμετρα, η αποφασισμένη απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας, οι περιορισμοί σε αυτό το εγχείρημα και το υπερβάλλον κόστος οδηγούν σε νέα περιοριστικά μέτρα. Στην κατεύθυνση αυτή μας έχουν ήδη προϊδεάσει με διάφορα σενάρια, ακόμα και από την Ε.Ε, για περιορισμούς στην κίνηση με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, περιορισμούς στην κατανάλωση ενέργειας γενικά, φόβους για ανεπάρκεια καυσίμων προκειμένου να ζεσταθούμε τον προσεχή χειμώνα και άλλα αντίστοιχα.

Φυσικά, τα προβλήματα θα συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά οι στρατηγικές επιλογές των ελίτ σε Ε.Ε και Ελλάδα για την «πράσινη» και την ψηφιακή μετάβαση και κατ’ επέκταση ο σχετικός σχεδιασμός, οι επιδοτήσεις, και οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις για να κερδίζουν συγκεκριμένα συμφέροντα εκτός και εντός Ελλάδος θα συνεχιστούν.

Και βέβαια, ως Έθνος θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και τα σοβαρά προβλήματα που μας φέρνει η μόνιμη επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, καθώς τα γεωπολιτικά μηνύματα στην περιοχή μας με την τουρκική στάση γίνονται συνεχώς και πιο απειλητικά για την Χώρα μας.

Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα πως οδεύουμε προς ένα καυτό πολιτικό Φθινόπωρο.

Γιώργος Μάστορας    


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης