Αιτία για την εισαγωγή της εορτής των Τριών Ιεραρχών στην Εκκλησία, είναι το εξής γεγονός: στα χρόνια του Αυτοκράτορα Αλεξίου του Κομνηνού (1081 – 1118) έγινε στην Κωσταντινούπολη μεγάλη διαμάχη ανάμεσα σε λόγιους και ενάρετους άντρες για το ποιος ήταν ανώτερος μεταξύ του Μεγάλου Βασιλείου, του Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Γρηγορίου του Θεολόγου, σε σημείο να χωριστεί ο λαός σε "Ιωαννίτες", "Βασιλείτες" και "Γρηγορίτες".
Άλλοι θεωρούσαν ανώτερο τον Μέγα Βασίλειο, χαρακτηρίζοντάς τον μεγαλοφυΐα και υπέροχη φυσιογνωμία. Άλλοι τοποθετούσαν ψηλά τον ιερό Χρυσόστομο και τον θεωρούσαν ανώτερο και, τέλος, άλλοι, προσκείμενοι στον Γρηγόριο τον Θεολόγο, θεωρούσαν αυτόν ανώτερο.
Στην έριδα αυτή, έθεσε τέλος ο Μητροπολίτης Ευχαΐτων, Ιωάννης, ο οποίος μετά από οπτασία στην οποία είδε και τους Τρεις Ιεράρχες, συνέστησε να εορτάζονται από κοινού στις 30 Ιανουαρίου.
Τέλος η Εκκλησία μας, πολύ σοφά, διάλεξε οι τρεις αυτοί σοφοί Άγιοι να είναι προστάτες της Παιδείας μας, λόγω της διδασκαλίας και της μεγάλης μόρφωσης που κατείχαν.
Ακούστε το απολυτίκιο από τον Πρωτοπρεσβύτερο Γρηγόριο Καραλή Εφημέριο Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Πειραιώς, Θεολόγο, Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής στο τμήμα «Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.