5 Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος – Το όραμα των ΕΛΛΗΝΩΝ

Έλληνες  05/06/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Χρήστου Μουλά

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Η προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από τη νομοθεσία και την ανάγκη διασφάλισης της αειφόρου ανάπτυξης. Δυστυχώς φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που πιστεύουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση μόνο των κυβερνήσεων των χωρών του πλανήτη και των επιχειρήσεων. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Καθένας από μας μπορεί να συμμετάσχει στην προστασία του πλανήτη από την ρύπανση και την ασφυξία που προκαλείται από όλα τα είδη των υπολειμμάτων και των αποβλήτων που «παράγονται» από εμάς τους ίδιους. Ειδικά στην Ελλάδα, που με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας καταπατείται κάθε προστασία, κάθε αειφορία, κάθε λογική. Επιχειρηματικά συμφέροντα, με τις πλάτες της κυβέρνησης, καταστρέφουν κάθε δασική έκταση, ακόμα και των δικτύων Natura 2000, των πλέον δηλαδή προστατευόμενων.  

Η προστασία του περιβάλλοντος, επομένως, θα πρέπει να είναι ευθύνη και προνόμιο ταυτόχρονα, για όλους μας. Το προνόμιο να προστατέψουμε τον πλανήτη και να τον διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε στην επίτευξη του στόχου: την προστασία του περιβάλλοντος. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή θέληση.

Υπάρχουν τρεις βασικές αρχές που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας: μειώνω, ανακυκλώνω, επαναχρησιμοποιώ. Η υγεία και η ευημερία του ανθρώπου συνδέονται στενά με την κατάσταση του περιβάλλοντος. Τα φυσικά περιβάλλοντα καλής ποιότητας καλύπτουν βασικές ανάγκες, όπως ο καθαρός αέρας και τα καθαρά ύδατα, η γόνιμη γη για την παραγωγή τροφίμων, καθώς και η ενέργεια και οι εισροές πρώτων υλών για την παραγωγή. Μην αφήσουμε το περιβάλλον να καταστραφεί και άλλο. Μην αφήσουμε την Ελλάδα χειρότερη απ’ ό, τι την βρήκαμε. Το όραμά μας είναι ένας κόσμος αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης, ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι και η φύση θα ευημερούν. Και γι’ αυτό το όραμα συνεχίζουν να αγωνίζονται οι ΕΛΛΗΝΕΣ. Το επιβάλλει η αγάπη μας για την Πατρίδα.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης