Γράφει ο Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος
Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής
Η εβδομάδα που μας πέρασε μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η εβδομάδα του ρεαλισμού, η εβδομάδα της συναντίληψης, η εβδομάδα πτώσης των προσωπείων, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε διμερές αλλά και στο εσωτερικό της χώρας μας. Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα των εξελίξεων, θα αρχίσει η προετοιμασία για την «επόμενη φάση», θα φανεί ο δρόμος που θα στρωθεί το φθινόπωρο. Η εβδομάδα που μας έρχεται είναι η εβδομάδα της προετοιμασίας και η εβδομάδα του τελικού σχεδιασμού και της ανάληψης ενεργειών.
Σε διεθνές επίπεδο, οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται, με τις Ρωσικές δυνάμεις να αναπτύσσονται σταθερά και μεθοδικά. Το επόμενο βήμα τους όπως όλα δείχνουν είναι η κατάληψη της Οδησσού, ώστε να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των λιμένων και να αποκλείσουν την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα. Φαίνεται ότι σε λίγο καιρό η θάλασσα αυτή για τους Ουκρανούς θα είναι πλέον «Άξενος Πόντος». Σε αυτήν την φάση τα Ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν ενίοτε όπλα τελευταίας τεχνολογίας, όπως τα υπερ-υπερηχητικά βλήματα Kinzhal που ίπτανται με ταχύτητα πάνω από 10 Mach (12.000 χλμ. την ώρα). Αυτά τα βλήματα χρησιμοποιούνται για προσβολές ακριβείας εναντίον αποθηκών ή στρατηγείων σε μεγάλο βάθος κάτω από το έδαφος. Tελευταίο πλήγμα ήταν σε Ουκρανική αποθήκη οπλισμού σε βάθος 130 μέτρων, πολύ πιθανόν γεμάτη με όπλα προερχόμενα από τη Δύση. Επίσης στις επιχειρήσεις των Ρώσων συλλαμβάνονται και αρκετοί μη Ουκρανοί στρατιώτες με το αντίστοιχο αρνητικό αντίκτυπο στις χώρες προέλευσής τους, ενώ οι επισκέψεις των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας στον Ζελένσκι δεν φαίνεται να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.
Σε ό,τι αφορά στην αυτοδυναμία της Δύσης με φυσικό αέριο, υπάρχει ένας συνδυασμός τεσσάρων παραγόντων που πολύ πιθανόν να έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη φυσικού αερίου στην ΕΕ και την εκτόξευση της τιμής του στα ύψη μέσα στους επόμενους μήνες. Πρώτον, η Ρωσία λόγω τεχνικών προβλημάτων στον αγωγό Νord Stream όπως η ίδια επικαλείται, έχει μειώσει σημαντικά (περί το 60%) την παροχή αερίου προς τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Σλοβακία. Η Γαλλία δεν παραλαμβάνει πλέον καθόλου ρωσικό αέριο από τη Γερμανία, η οποία προσπαθεί να καλύψει τις δικές της ανάγκες. Επίσης Πολωνία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Δανία και Φινλανδία, δεν παραλαμβάνουν καθόλου Ρωσικό φυσικό αέριο λόγω μη πληρωμής σε Ρούβλια. Δεύτερον, λόγω της ετήσιας προγραμματισμένης συντήρησης του αγωγού Turk Stream μέσω του οποίου τροφοδοτείται η χώρα μας, από 21 μέχρι και 27 Ιουνίου έχουν παγώσει οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι δύσκολη και σε περίπτωση απότομης διακοπής του φυσικού αερίου δεν θα αντέξουμε ούτε ένα τρίμηνο χωρίς εκτεταμένες διακοπές και μπλακ άουτ, με την τιμή του φυσικού αερίου σε συνεχή άνοδο. Τρίτον, οι μεγάλες χώρες της ΕΕ προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις αλλά είναι πολύ πιθανόν εάν δεν αποκατασταθούν οι ροές των αγωγών, οι ευρωπαϊκές χώρες να μην μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν συμφωνήσει μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο.
Τέταρτον, η μεγάλη έκρηξη της προηγούμενης εβδομάδας στον σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου Freeport LNG στο Τέξας των ΗΠΑ έχει αποτέλεσμα να κλείσει ο σταθμός, με πιθανή μερική ενεργοποίηση από Σεπτέμβριο και πλήρη ενεργοποίηση στο τέλος του έτους. Από τον σταθμό του Freeport αναχωρεί το 74% των φορτίων των ΗΠΑ προς την ΕΕ.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, με την εχθρική στάση προς την Ρωσία που «επέτυχε» ο κος Μητσοτάκης προσωπικά, σε αυτήν την φάση θεωρώ ότι δεν μπορεί να επιτύχει κάποια καλύτερη μεταχείριση στην εισαγόμενη ενέργεια από τρίτες χώρες. Οι όποιες «αποθήκες» φυσικού αερίου διαθέτουμε, το πλέον πιθανόν, να είναι σε μικρό ποσοστό πληρότητας και πέραν των όποιων κυβερνητικών διαψεύσεων, δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο από την κυβέρνηση της ΝΔ για να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση. Σίγουρα η παραγωγή λιγνιτικής ενέργειας δεν έχει αποκατασταθεί και η Πράσινη Ενέργεια δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες. Επίσης οι κυβερνόντες προτιμούν να εισάγουμε ενέργεια και να εξαρτιόμαστε από τις ξένες δυνάμεις, παρά να εκμεταλλευόμαστε τους δικούς μας πόρους και να έχουμε αυτάρκεια.
Όσον αφορά στην γείτονα Τουρκία, η υπέρμετρη επιθετική ρητορική του Ερντογάν με τις λεκτικές ακρότητες, θεωρώ ότι αποσκοπεί περισσότερο στο να καλύψει τον υπερπληθωρισμό της Τουρκικής λίρας (στην παρούσα φάση 160% με αυξητικές τάσεις έως και 200%), καθώς επίσης να καλύψει τις όποιες ανησυχίες των πολιτών ενόψει των τουρκικών προεδρικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023 και να πετύχει συσπείρωση των οπαδών του. Πέραν όμως από αυτό η Τουρκία, σε αντίθεση με την χώρα μας, έχει και εξασκεί μια σταθερή επεκτατική πολιτική με διαχρονική προσήλωση και διεξοδικό σχεδιασμό, εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που της δίδονται.
Στο πλαίσιο των στρατηγικών επιδιώξεων της Τουρκίας, αναμένω αυτή να εμφανίσει πέραν των επιθετικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας, μια αυξημένη δραστηριότητα όσον αφορά τις έρευνες στο Αιγαίο και προετοιμασία γεωτρήσεων στην Ελληνική ΑΟΖ της ΝΑ Μεσογείου και νότια της Κρήτης, με το νεοαποκτηθέν της γεωτρύπανο. Σε αυτές τις κινήσεις της η Τουρκία, σύμφωνα με την δυσχερή ενεργειακή κατάσταση της Ελλάδας, αλλά και με την προηγούμενη στάση των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιμένει κάποια ουσιαστική αντίδραση. Εάν εκδηλωθεί κάποια δυναμική επιθετική ενέργεια κατά της Κυριαρχίας της Ελλάδας μέσα στο Αιγαίο, γεγονός το οποίο δεν αναμένω, εκτιμώ ότι αυτό θα είναι ήδη καθοδηγούμενο ή ήδη συμφωνημένο στο ανώτατο διεθνές ανεπίσημο ή ημιεπίσημο επίπεδο. Υπάρχει η ανάρτηση του Γιάννη Βαληνάκη, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών της ΝΔ και τα επακόλουθα δημοσιεύματα, που ισχυρίζονται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην αντιδράσει, όταν ο Ερντογάν μάς επιτεθεί στο ΝΑΤΟ». Πάνω στο θέμα αυτό δεν υπάρχει ακόμη καμία διάψευση από το Πρωθυπουργικό γραφείο. Σε περίπτωση που αληθεύει, η συμφωνία με τα λεγόμενα από τον κο Τζόνσον θα είναι ό,τι χειρότερο για την Ελλάδα, από πλευράς συμφερόντων και Κυριαρχίας, θα είναι καθαρό ξεπούλημα Ελληνικού εδάφους προς όφελος ξένων συμφερόντων.
Η στάση της χώρας μας σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι ξεκάθαρη και δυναμική, με ουσιαστικές κινήσεις αποτροπής και ετοιμότητας εκδήλωσης αποφασιστικού πλήγματος. Είναι αναγκαίο πλέον να αντιληφθούν οι για ολίγον ακόμη κυβερνώντες ότι ο ενδοτισμός απέναντι στους Τούρκους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εθνικές ήττες και ότι η άκρως εσφαλμένη πολιτική του κατευνασμού και των υποχωρήσεων πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί με την στρατηγική της ουσιαστικής αποτροπής. Στην «φαρέτρα» μας πρέπει να υπάρχει άμεση ετοιμότητα για προσβολή κρίσιμων υποδομών, κήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και σύμφωνα με τον «Χάρτη της Σεβίλλης», όχι ως νομικό έγγραφο αλλά ως έγκυρη αποτύπωση των Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ. Ένα άλλο όπλο στην «φαρέτρα» είναι η αμυντική συμμαχία με την Γαλλία, της οποίας θα πρέπει να αιτήσουμε την άμεση, ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή της σε επιχειρήσεις κατά της Τουρκίας, εάν αυτό απαιτηθεί. Πρέπει να κάνουμε γνωστό σε όλες τις κατευθύνσεις ότι σε μια περίοδο πιθανής επερχόμενης ενεργειακής κρίσης και εν μέσω αντιπαράθεσης της Δύσης με την Ρωσία, η Τουρκία είναι έτοιμη να υποδαυλίσει την ίδια την υπόσταση του ΝΑΤΟ. Να είμαστε ξεκάθαροι και να το δείξουμε με ενέργειες, ότι εάν απαιτηθεί και δεχθούμε επίθεση από την Τουρκία, εμείς είμαστε έτοιμοι για μια γενική αντιπαράθεση. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο αποκλεισμός από την Τουρκία μιας Ελληνικής νήσου με αίτημα την αποστρατικοποίησή της, αποτελεί αναμφισβήτητη επιθετική ενέργεια, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την γεωγραφική θέση της νήσου.
Η κρίση στην ενέργεια, το επερχόμενο κύμα ακρίβειας, η επιστροφή των μέτρων κατά της «πανδημίας», οι πιθανές ελλείψεις σε βασικά αγαθά και οι προκλήσεις της Τουρκίας, εκτιμώ ότι είναι επαρκείς λόγοι για να αποφασίσει ο κος Π/Θ την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Μέχρι τώρα υπήρχαν απλές υποψίες για πρόωρες εκλογές το περασμένο φθινόπωρο και ύστερα την άνοιξη που μόλις μας πέρασε, αλλά πάντοτε υπήρχαν οι διαψεύσεις από τον κο Μητσοτάκη. Τώρα, σε άμεση συνάρτηση και με τα παραπάνω, ο ίδιος ο κος πρωθυπουργός για πρώτη φορά την περασμένη Τρίτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Έχουν ήδη διαρρεύσει ακόμη και σενάρια ημερομηνιών για τον πρώτο γύρο στις 18 ή στις 25 Σεπτεμβρίου ή πιθανότερον στις 2 Οκτωβρίου.
Το Εθνικό Κόμμα των ΕΛΛΗΝΩΝ δηλώνει έτοιμο, «παρών» και δυνατό, με την είσοδο στην Βουλή να είναι πλέον σίγουρη και με σημαντικό ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από την απαιτούμενη ποσοστιαία βάση. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η οργάνωση και η προετοιμασία του κόμματος για τον εκλογικό αγώνα, ως της μοναδικής αληθινά πατριωτικής δύναμης. Σε αυτόν τον αγώνα, έχει ξεκινήσει η ένωση των πατριωτικών δυνάμεων. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η επίσημη σύμπραξη με το κόμμα του Εθνικού Μετώπου. Ο επικεφαλής του κόμματος κος Κώνστας και άλλα εκλεκτά και διακεκριμένα στελέχη του κόμματος, θα είναι υποψήφιοι ως ανεξάρτητοι συνεργαζόμενοι με το κόμμα μας. Η ύπαρξη ενιαίου και δυνατού Πατριωτικού κόμματος, του Εθνικού κόμματος των ΕΛΛΗΝΩΝ, θα αποτελέσει το μοναδικό και ισχυρό κίνημα ενάντια στο ξεπούλημα που διεξάγεται από το σύνολο των συστημικών κομμάτων. Η τελική ευθεία μέχρι τις εκλογές έχει φθάσει και οι ΕΛΛΗΝΕΣ, τα στελέχη, τα μέλη και όλοι όσοι αγαπάνε πραγματικά την Ελλάδα, είμαστε πανέτοιμοι για την τελική μας μεγάλη δραστηριοποίηση σε όλες τις πόλεις, σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι την άλλη Κυριακή, καλή δύναμη και καλή συνέχεια.