Δεν υπάρχει πλέον η παραμικρή αμφιβολία, ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν τρέφει σέβας στις θεσμικά νόμιμες διαδικασίες λειτουργίας ενός κράτους δικαίου (Rule of law, μιας και κάνει συνεχείς επικλήσεις στο διεθνές δίκαιο).
Πάμπολλα τα παραδείγματα θεσμικών εκτροπών. Από την επιβολή μέτρων κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, όπου ανακοινώνονταν μέτρα με απλές υπουργικές αποφάσεις - ερήμην της Βουλής των Ελλήνων, την αγορά πανάκριβων οπλικών συστημάτων χωρίς τις απαραίτητες τυπικές και νόμιμες διαδικασίες (Γενικά Επιτελεία, ΥΕΘΑ, ΚΥΣΕΑ κτλ), την προσπάθεια αντισυνταγματικής απαγόρευσης συμμετοχής του Ηλία Κασιδιάρη και του Εθνικού κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ στις εκλογές, μέχρι την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Ας σταθούμε στο τελευταίο. Ήδη από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε από τους πρώτους να καταδικάσει την Ρωσική πλευρά. Δεν έμεινε όμως μόνο στα λόγια. Αποφάσισε, χωρίς την τυπική έγκριση, αφενός του κοινοβουλίου, αφετέρου της ελληνικής κοινής γνώμης, την αποστολή όπλων, πυρομαχικών και συναφούς πολεμικού υλικού.
Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τον αφοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και το τεράστιο κενό που δημιούργησε στην εθνική άμυνα, μίλησε για τη σωστή πλευρά της ιστορίας, για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και για τον «κακό» Ρώσο Πρόεδρο κ. Πούτιν. Απέτυχε όμως παταγωδώς να αναφέρει το λόγο, το σκοπό και το όφελος μιας τέτοιας κίνησης. Δυστυχώς για τον Πρωθυπουργό, η επίκληση στο διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να γίνεται κατά το δοκούν και ‘a la carte.
Εξηγώ. Δεν υφίσταται ΚΑΜΙΑ νόμιμη αιτιολογία για διεθνή αποστολή ελληνικών όπλων. Η Ελλάδα συμμετέχει ως κράτος μέλος σε τρεις διεθνείς οργανισμούς άμυνας και ασφάλειας - τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντική συμμαχία). Για τον ΟΗΕ ισχύει ότι, για την άμεση ή έμμεση εμπλοκή του με πολιτικά ή στρατιωτικά μέσα σε εμπόλεμη περιοχή (αποστολή υλικού, ειρηνευτικής δύναμης κτλ) απαιτείται σύγκληση και απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού ή αντίστοιχα της ολομέλειας των κρατών μελών του. Όμως τέτοια απόφαση δεν έχει υπάρξει.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτείται η σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (συμβούλιο των αρχηγών των κρατών – μελών) και επίκληση από αρχηγό ενός κράτους - μέλους του άρθρου 42 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ (συνδρομή των μελών της ΕΕ σε κράτος που δέχεται επίθεση από τρίτη χώρα). Πότε έγινε η Ουκρανία κράτος – μέλος της ΕΕ; Αν έγινε, να μας το πείτε να το ξέρουμε και εμείς.
Τέλος, για το ΝΑΤΟ ισχύει κάτι παρεμφερές. Αμελλητί και αυτομάτως ενεργοποιείται το άρθρο 5 της συνθήκης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, όταν μέλος της δεχτεί επίθεση από χώρα εκτός ΝΑΤΟ. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, η Ουκρανία δεν είναι κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ.
Άρα ποια άραγε διεθνή νομιμότητα και συμμαχική αλληλεγγύη επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης; Σε τελική ανάλυση, απειλείται στρατιωτικά η Ελλάδα από την Ρωσία; Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία; Ελλείψει διεθνούς νομιμοποίησης και νομιμότητας, θα έπρεπε οι κυβερνώντες της ΝΔ να σκέφτονται σοβαρά και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον πριν πάρουν αποφάσεις που, δυνητικά, μπορούν να αποδειχτούν καταστροφικές για την πατρίδα μας.
Σύμφωνα με διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ η Ελλάδα καλείται, προτίθεται, σκέφτεται να αποστείλει άρματα μάχης τύπου Leopard στην Ουκρανία. Μετά το φιάσκο των ΤΟΜΑ Marder, όπου ενώ αποστείλαμε ΒΜΡ 1, ξεγυμνώνοντας κυριολεκτικά τα ελληνικά νησιά και στερώντας τις δυνατότητες αντιαβακικής άμυνας αυτών, τελικά πήραμε τα μισά Marder από αυτά που είχαμε συμφωνήσει, διότι τα άλλα μισά οδεύουν προς Ουκρανία. Για να καταλάβετε για τι ακριβώς μιλάμε, τα 20 Marder που τελικά παραλάβαμε δεν φτάνουν για να εξοπλίσουν ένα μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού.
Εν κατακλείδι, η αποστολή ελληνικών Leopard είναι ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη από κάθε άποψη. Πέρα από την απουσία κάθε νομιμότητας, τα Leopard τα έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός και αναγκαιούν ως ασπίδα έναντι της τουρκικής επεκτασιμότητας και επιθετικότητας. Αποτελεί ένα οπλικό σύστημα που δεν μπορεί έτσι απλά να χαριστεί, δωριστεί, λείψει από το ελληνικό οπλοστάσιο. Εάν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει ένα ανέλπιστο δώρο στον κ. Ερντογάν και να θρέψει την τουρκική αδιαλλαξία, αδιαφορώντας για την εθνική άμυνα, τουλάχιστον ας θυμηθεί, πριν στείλει και άλλα όπλα εναντίον της Ρωσίας, την επίκαιρη και ολόσωστη ελληνική παροιμία: «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι κότες»...
Ιωάννης Μαλανδρής
Αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας
Υποψήφιος βουλευτής Β1 τομέα (Βόρεια Προάστια) Αθηνών