Έλληνας της Σαντορίνης – Δε με τρομάζει ο σεισμός αλλά η ανωμαλία και η εγκληματικότητα

Tην ώρα που τα καράβια γεμίζουν με ρυθμούς πρωτόγνωρους για την εποχή, με τους αλβανούς εργάτες να είναι οι πρώτοι που εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά – ταξιδεύοντας μαζικά προς τον Πειραιά ήδη από την Κυριακή όπου σημειώθηκαν οι πρώτες σεισμικές δονήσεις – λίγοι γενναίοι Έλληνες παραμένουν στο νησί αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους.

Ένας από αυτούς είναι ο Αντώνης Κορώνιος. Έχοντας ζήσει για περισσότερα από 70 χρόνια στο ασταθές έδαφος της Σαντορίνης, δηλώνει ότι πλέον δεν τον τρομάζουν ούτε οι σεισμοί, ούτε το ηφαίστειο. Το μόνο πράγμα που φοβάται είναι η εγκληματικότητα και η ανωμαλία που έχουν κατακλύσει τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Παραθέτουμε τις δηλώσεις του όπως αυτές δημοσιεύθηκαν σε ρεπορτάζ της γνωστής ιστοσελίδας Protothema.

Ο Αντώνης Κορώνιος, 74 ετών, είναι από εκείνους που δεν σκέφτηκαν ούτε στιγμή να εγκαταλείψουν τη Σαντορίνη. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο νησί, δεν τον τρομάζουν τα Ρίχτερ. Άλλωστε, έχει ζήσει τον μεγάλο σεισμό του 1956, όταν, παιδί ακόμα, κοιμόταν σε ένα αντίσκηνο στα χωράφια μαζί με την οικογένειά του.

Σήμερα, στο πλευρό του έχει τον Μάρκο, τον γάιδαρό του, και για τον ίδιο, αυτό αρκεί. «Έχω τα ζώα μου, να τα παρατήσω; Ποιος θα τα προσέχει;» λέει με τη βεβαιότητα ενός ανθρώπου που έμαθε να ζει σε ένα μέρος όπου η γη δεν είναι ποτέ εντελώς σταθερή. «Τι να φοβηθώ στην ηλικία μου; Ούτε το ηφαίστειο, ούτε τον σεισμό, ούτε τίποτα».

«Φοβάμαι για τα παιδιά των παιδιών μου. Όχι για τον σεισμό – αυτόν τον αντέχεις. Αλλά για όλους τους ανώμαλους που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, για την εγκληματικότητα. Αυτά είναι που με τρομάζουν», ήταν τα λόγια του Αντώνη Κορώνιου στο δημοσιογράφο του Πρώτου Θέματος.

Μαθήματα στις νέες γενιές από τους τελευταίους εκπροσώπους μιας γενιάς που μας εγκαταλείπει

Σε πείσμα των καιρών, συμπατριώτες μας που μεγάλωσαν στην Ελληνική ύπαιθρο μιας άλλης εποχής, τελευταίοι εκπρόσωποι μιας γενιάς που φεύγει, είναι σε θέση να καταλάβουν αυτό που οι νεότερες γενιές αδυνατούν μέχρι στιγμής να αντιληφθούν. Ότι ο πραγματικός κίνδυνος της σύγχρονης εποχής δεν εντοπίζεται στα ακραία φυσικά φαινόμενα και την υποτιθέμενη κλιματική αλλαγή, αλλά στη διάβρωση παραδοσιακών αξιών που αποτέλεσαν για πολλούς αιώνες το θεμέλιο κάθε υγιούς κοινωνίας, μέσω της λαθρομετανάστευσης, της εισαγόμενης εγκληματικότητας, της απομάκρυνσης του ανθρώπου από την ύπαιρθο και της επιβολής της ανωμαλίας ως νέα κανονικότητα.

Μοιραστείτε το

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn