Ρούτε (Γ.Γ. ΝΑΤΟ): Σκληρός διαπραγματευτής ο Πούτιν – Εκτός ΝΑΤΟ η Ουκρανία – Προτεραιότητα μια σταθερή ειρηνευτική συμφωνία

Στους νέους στρατηγικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των χωρών – μελών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμμετάς του Οργανισμού Μαρκ Ρούτε. Με κύριους άξονες την αύξηση των αμυντικών δαπανών, την πιο έντονη παρουσία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και τη γρήγορη επίλυση του Ρωσοουκρανικού, τα όσα ειπώθηκαν έφεραν σε δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους ηγέτες, που παρακολουθούν αμήχανοι τις γεωπολιτικές εξελίξεις να τρέχουν με πρωτοφανείς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα, ανίκανοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να καθορίσουν το ρόλο που θα έχουν οι χώρες τους στο νέο πολυπολικό κόσμο που αναδύεται.

Aύξηση αμυντικών δαπανών και μετατόπιση του Νατοϊκού πυρήνα στο Ινδο-Ειρηνικό

Αναφερόμενος αρχικά σε ένα ζήτημα που έχει ακουστεί αρκετά τις τελευταίες εβδομάδες, τις δαπάνες των χωρών μελών της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, ο Ρούτε τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένοντα ενοχλημένες, λόγω του ότι ξοδεύουν πολύ μεγαλύτερα ποσά στην άμυνα σε σχέση με την Ευρώπη, τον Καναδά και τα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας. Ανέφερε ότι οι σύμμαχες χώρες θα πρέπει να ξεπεράσουν κατά πολύ το διάσημο 2% του ΑΕΠ που έχει ακουστεί έντονα το τελευταίο διάστημα, αγγίζοντας τουλάχιστον το 3% ή και παραπάνω. Οι συνέπειες που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη για την ελληνική οικονομία έχουν αναλυθεί σε προγενέστερο άρθρο:

https://ellhnes.net/panikos-sto-ypoyrgeio-oikonomikon-apo-tis-anaggelies-tramp-gia-exoplismoys-diethnes-emporio

Περνώντας στo νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, ο Ρούτε ανέφερε ότι όπως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη σε όσα συμβαίνουν στα Ευρωπαϊκά εδάφη, έτσι και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα πρέπει να ενισχύσουν την παρουσία τους στην πλέον κρίσιμη για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. “Πολλές φορές λαμβάνω περισσότερα τηλεφωνήματα από την Κορέα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία – από ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες των προαναφερθέντων χωρών – παρά από τους συμμάχους μας στη Βορειοατλαντική συμμαχία”, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας. “Πραγματικά ανησυχούν για όσα συμβαίνουν στην περιοχή αυτή. Και ανέφερα επίσης σήμερα, ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δικαιούνται να βλέπουν την Κίνα και άλλες προκύπτουσες καταστάσεις στον Ινδο-Ειρηνικό ως απειλή για τη δική τους χώρα, τότε θα πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την απειλή αυτή. Θα πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε ως μια Συμμαχία, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτές οι απειλές για την ασφάλεια των ΗΠΑ αποτελούν ένα θέμα που αφορά και εμάς εδώ στην Ευρώπη”.

Αύξηση αμυντικών δαπανών και πιο έντονη παρουσία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού είναι με λίγα λόγια αυτά που ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τις σύμμαχες χώρες, αν θέλουν η συμμαχία του ΝΑΤΟ να παραμείνει ενεργή.

Σκληρός διαπραγματευτής ο Πούτιν – Τέλος στα σχέδια ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Σε συνέχεια της συνέντευξής του, και περνώντας στο φλέγον ζήτημα του Ρωσοουκρανικού μετώπου, ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε κατά το παρελθόν με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε ως απρόβλεπτο και σκληρό διαπραγματευτή, ο οποίος όμως θα πρέπει να είναι παρόν σε όλες τις διαπραγματεύσεις και οι προτάσεις του να ληφθούν σοβαρά υπόψη, αν θέλουμε πραγματικά να υπάρξει μια ειρηνική επίλυση στο Ρωσοουκρανικό.

Σε ερώτηση που αφορούσε τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού απάντησε ότι ποτέ δε δόθηκε μια τέτοια υπόσχεση. Τόνισε στη συνέχεια ότι εκείνο που θα πρέπει να ενδιαφέρει τους εμπλεκόμενους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, είναι με την ολοκλήρωσή τους να επικρατήσει η βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δε θα επιχειρήσει να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για ένταξη της Ουκρανίας – ή τμήματος αυτής – στη Νατοϊκή συμμαχία. “Θεωρώ ότι δε θα χρειαστούμε πάνω από δέκα λεπτά για να σκεφτούμε πέντε ή και δέκα διαφορετικούς τρόπους που θα εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας, αυτό όμως δε σημαίνει πως δόθηκε ποτέ η οποιαδήποτε υπόσχεση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ως όρος της ειρηνευτικής συμφωνίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά

Αναγνώριση των εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία με αντάλλαγμα μια μακροχρόνια και σταθερή περίοδο ειρήνης

Προς το τέλος της συνέντευξης τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ διατύπωσε ξανά την άποψη ότι αυτό που προέχει τη δεδομένη στιγμή είναι να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, που θα εγγυηθεί μια σταθερή και μακροχρόνια περίοδο ειρήνης, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι ορισμένα από τα εδάφη που μερικούς μήνες πριν άνηκαν στην Ουκρανική επικράτεια, θα πρέπει να αλλάξουν χέρια και να περάσουν στη δικαιοδοσία της Μόσχας. Συγκεκριμένα, σε ερώτημα Ουκρανικού μέσου που αφορούσε την αναγνώριση των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ απάντησε:

“Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ειρήνη. Όπου και αν οδηγήσουν οι διαπραγματεύσεις, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βεβαιωθούμε ότι θα μπει οριστικό τέλος στον πόλεμο αυτό. Και ότι η Ρωσία δε θα επιχειρήσει ξανά να επιτεθεί στην Ουκρανία”

“Θα έχω διάφορες συναντήσεις με Αμερικάνους αξιωματούχους, τόσο στο Μόναχο όσο και στις Βρυξέλλες, και ευχή όλων μας είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ειρήνης στην περιοχή της Ουκρανίας, μιας ειρήνης που θα είναι μακροχρόνια και σταθερή. Και φυσικά ο Πρόεδρος Ζελένσκι θα λάβει μέρος σε όλες αυτές τις συζητήσεις”

Μοιραστείτε το

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn