Μετά την παθητική στάση, χωρίς σοβαρές δηλώσεις και αντιδράσεις, που επέδειξε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με την δικαστική απόφαση που εξέδωσε το Αιγυπτιακό δικαστήριο και αφορούσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων της Μονής Σινά, την περασμένη Τετάρτη ακολούθησε μία αποτυχημένη συνάντηση των αντιπροσωπιών Ελλάδας – Αιγύπτου όπου σκοπό είχε την επεξεργασία ενός νέου πλαισίου για την υποτιθέμενη συμφωνία που περιμέναμε.
Σε αυτή την συνάντηση η Αιγυπτιακή πλευρά δεν έδειξε την διάθεση <<υπέρβασης>> της δικαστικής απόφασης, συνεπώς θα ζητηθεί από την μονή να κινηθεί στο πλαίσιο αυτής. Τίποτα το διαφορετικό δεν συμφωνήθηκε από αυτό που διατάσσει η απόφαση. Η ελληνική πλευρά αδαώς πίστευε ότι με τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί υπήρχε συγκεκριμένος προσανατολισμός για την υπόθεση, γεγονός που ανέτρεψε πλήρως η δικαστική απόφαση.
Ό,τι δεν έγινε σε 1500 χρόνια διωγμών, πολέμων και παγκόσμιων ανακατατάξεων έγινε επί κυβερνήσεως γαλάζιων μιζαδόρων του Κούλη
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ξέρει πως να καλύψει την τεράστια ήττα της, προγραμματίζει συναντήσεις στο Κάιρο και επιστρέφει με άδεια χέρια. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς χάθηκε μαζί με τον πολύτιμο χρόνο που απώλεσε η Ελληνική πλευρά όλο αυτό το διάστημα που ανέμενε την υποτιθέμενη συμφωνία.
Η ιδιοκτησία της παλαιότερης χριστιανικής μονής στον κόσμο χάθηκε, ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα χριστιανικά μέρη της ορθοδοξίας βάλλεται. Το ζήτημα που έχει προκύψει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι πολύ σοβαρό, ποσό μάλλον τώρα που εκδόθηκε η δικαστική απόφαση κατά του, και η κυβέρνηση Μητσοτάκη το αντιμετωπίζει με ελαφρότητα και επιπολαιότητα .
Την στιγμή που αναμενόταν ότι το θέμα των διεκδικήσεων έναντι της Μονής θα έκλεινε με την υπογραφή συμφωνίας, έσκασε σαν βόμβα στους εκκλησιαστικούς κύκλους το γεγονός της απόφασης με την οποία απώλεσαν την ιδιοκτησία του το Όρος Σινά. Φαίνεται πως παίζονται κάποια παιχνίδια εις βάρος της Ορθοδοξίας που κανένας δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτών. Είναι αντιφατικό από την μία, κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών στην Αθήνα, να λαμβάνει η ελληνική Κυβέρνηση δημοσίως δέσμευση κατ’ ιδίαν από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, για τη διατήρηση του λατρευτικού Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής και να αναμένεται άμεσα η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, και από την άλλη να εκδίδει το δικαστήριο της Αιγύπτου τόσο αντιφατική απόφαση από αυτά που ειπώθηκαν στην διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που ακυρώνουν στην ουσία θεμελιώδη δικαιώματα της Μονής.
Είναι ξεκάθαρο πως κάποιους ενοχλεί η Μονή!
Την ώρα που η κυβέρνηση της Μπαρούφας είχε την πεποίθηση ότι η συμφωνία που έχει επέλθει – έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις – για διακοπή των δικαστικών διεκδικήσεων επί των εγκαταστάσεων και των περιουσιακών στοιχείων της Μονής, θα έλυνε το θέμα, υποψιασμένοι εκκλησιαστικοί κύκλοι που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου στην Κυβέρνηση σχετικά με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις για την υπογραφή της συμφωνίας και τις θεωρούσαν προσχηματικές, τελικά βγήκαν αληθινοί μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση αναφέρεται σε κατοχή των χώρων της Μονής από το αιγυπτιακό κράτος, καθώς θεωρούνται δημόσια περιουσία και για δυνατότητα των μοναχών να ασκούν τις θρησκευτικές τελετουργίες υπό την ηγεσία του επισκόπου της Μονής, ο οποίος διορίστηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 306 του 1974, καθώς και ότι όλοι οι χώροι θεωρούνται αρχαιολογικοί και εποπτεύονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων.
Από παγκόσμιο λίκνο της Ορθοδοξίας τουριστικό αξιοθέατο
Εκκλησιαστικοί κύκλοι και πηγές πέριξ της μονής Μονής Σινά αναφέρουν ότι επί της ουσίας με μια τέτοια απόφαση διευκολύνεται ένα σχέδιο μετατροπής της Μονής από ένα από μοναδικό θρησκευτικό λίκνο παγκοσμίως με μακραίωνη παράδοση σε τουριστικό αξιοθέατο, καθώς, εάν επιβεβαιωθούν όλα τα παραπάνω, όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα, παρά μόνο δικαίωμα χρήσης επί των εγκαταστάσεων, αλλά τίθενται σοβαροί προβληματισμοί για το κατά πόσο μπορεί να κατοχυρωθεί η συνέχιση της παρουσίας των μοναχών εντός της Μονής Σινά. Ο αναγνωρισμένος από το 1974 Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός βρίσκεται στο 91ο έτος της ηλικίας του και είναι ο μόνος στον οποίο έχει παραχωρηθεί αιγυπτιακό διαβατήριο. Έτσι λοιπόν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ηλικία του, προκαλείται ανησυχία για την μετέπειτα διάδοχο κατάσταση, ενώ για τους υπόλοιπους μοναχούς ισχύει καθεστώς ετησίως ανανεούμενης βίζας.
Αδίκως προσπαθεί η γαλάζια Κυβέρνηση των αποτυχημένων να πείσει τα εκατομμύρια των πιστών πως επιτέλεσε κάποιο ουσιαστικό έργο με τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της απόφασης. Τουναντίον υπέστη μια ανεπανόρθωτη βλάβη η ορθοδοξία μας και με αυτές τις προσχηματικές διαπραγματεύσεις προ της απόφασης που δεχόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε χρόνο το Αιγυπτιακό δικαστήριο και εν τέλει η Αιγυπτιακή κυβέρνηση. Επίσης μετά την τροπή της υπόθεσης τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα για το εάν και με ποια δικαστικά έγγραφα παραστάθηκε η πλευρά της Μονής Σινά στο δικαστήριο. Η
έκβαση της υπόθεσης μας δείχνει πως καθησυχάστηκαν οι αρμόδιοι από τις φρούδες ελπίδες που τους μοίραζε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη περί υπογραφής της συμφωνίας.