Όταν ο Μητσοτάκης αποφάσισε για μια ακόμα φορά να πουλήσει φούμαρα καθώς έβελεπε τα ποσοστά της παράταξής του να καταρρέουν, τοποθετώντας τον Πλεύρη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στήνοντας αφήγημα για πάταξη της λαθρομετανάστευσης και σκληρή μεταναστευτική γραμμή, το μόνο βέβαιο είναι ότι γνώριζε πως δε θα ήταν πολλοί εκείνοι που θα πίστευαν ότι το γαλάζιο μόρφωμα της Νέας Δημοκρατίας θα ύψωνε πράγματι τείχος απέναντι στην αθρόα λαθρομετανάστευση, αλλά ακόμα και οι λιγοστοί αφελείς που θα τσίμπαγαν από τις εξαγγελίες του ίσως να αρκούσαν για το σκοπό του.
Αυτό που σίγουρα πάντως δεν περίμενε το δίδυμο Μητσοτάκης – Πλεύρης ήταν ότι οριστικό τέλος στο νέο τους αφήγημα θα έβαζε πρόωρα ο ίδιος ο νέος πλανητάρχης, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Στην ομιλία που έδωσε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ για μια ακόμα φορά δε μάσησε τα λόγια του, αλλά επιτέθηκε στις χώρες της Ευρώπης που έχουν ανοίξει διάπλατα τα σύνορά τους σε κάθε λογής λαθρομετανάστες, λέγοντας πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο.
«Η κρίση της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης είναι αποκλειστικά ένα θέμα που τα Ηνωμένα Έθνη δημιούργησαν μέσα σε αυτά που αδυνατούν να λύσουν. Οι χώρες των περισσότερων από εσάς έχουν καταστραφεί λόγω των πρακτικών που εφαρμόζουν τα Ηνωμένα Έθνη. Τα Ηνωμένα Έθνη υποτίθεται πως πρέπει να σταματούν τις εισβολές και όχι να τις ενθαρρύνουν και να τις χρηματοδοτούν», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
«Η Ευρώπη περισσότερο από όλους είναι σε εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο. Η εισβολή είναι χωρίς προηγούμενο και προκειμένου να είναι politically correct δεν κάνουν απολύτως τίποτα», είπε καθώς συνέχισε να εκστομίζει κάποιες σκληρές αλήθειες που δεν είχαν ακουστεί ξανά στις συνόδους των Ηνωμένων Εθνών.

Πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έλυσαν το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης με συνοπτικές διαδικασίες – Το αρνητικό ρεκόρ της Ελλάδας του Κούλη
Mε λίγα και μετρημένα λόγια, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ότι το πρόβλημα της αθρόας λαθρομετανάστευσης μπορεί να λυθεί μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση. Ως επιχείρημα που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση έφερε το παράδειγμα των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών, καλώντας τις χώρες της Ευρώπης να λάβουν διδάγματα από τις εφαρμοσμένες πολιτικές του.
«Έχουμε προβεί σε τολμηρές ενέργειες για να σταματήσουμε γρήγορα την ανεξέλεγκτη μετανάστευση.
Μόλις αρχίσαμε να κρατάμε και να απελαύνουμε όλους όσοι πέρασαν τα σύνορα και να αφαιρούμε τους παράνομους μετανάστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, απλά σταμάτησαν να έρχονται», ήταν τα λόγια του προέδρου Τραμπ που περιέγραψε μέσα σε τρεις σειρές τον ορθό τρόπο τερματισμού της παράνομης μετανάστευσης μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.
Ειδική αναφορά τέλος έκανε στην Ελλάδα του Μητσοτάκη, η οποία ως φαίνεται έχει πετύχει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, αφού σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο πρόεδρος Τραμπ το 54% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είναι μετανάστες.
«Ήρθε η ώρα να τερματιστεί το αποτυχημένο πείραμα των ανοιχτών συνόρων. Πρέπει να το σταματήσετε τώρα», είπε. «Οι χώρες σας θα πάνε στην κόλαση»…..«το 54% των κρατουμένων στις Ελληνικές φυλακές είναι παράνομοι μετανάστες», ήταν τα λόγια του προέδρου Τραμπ που έφερσαν σε δυσχερή θέση τους αρχιτέκτονες της παγκοσμιοποίησης και τους κατά τόπους λακέδες τους.