Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου,
Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ
Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής
Από τις 18 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου, το πλοίο ερευνών του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού (ΤΠΝ) TCG Cesme (A-599), σύμφωνα με σχετική αγγελία NAVTEX που είχε εκδώσει ο σταθμός της Σμύρνης, εκτέλεσε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου, δηλαδή στη μέση του Αιγαίου. Η «ψευτο» NAVTEX αυτή έχει διάρκεια μέχρι τις 21 Μαρτίου, οπότε είναι απόλυτα αναμενόμενο μετά από σύντομο χρονικό διάστημα το «Cesme» που τώρα ελλιμενίζεται στη Σμύρνη να εμφανιστεί πάλι στην ίδια περιοχή. Η κίνηση αυτή του «Cesme» μπορεί να θεωρηθεί σε πολλά σημεία αντίστοιχη με τις καλοκαιρινές έρευνες του «Oruc Reis». Αν και οι δυνατότητές του πρώτου είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με το δεύτερο, το «Cesme» ένα «σαπιοκάραβο» πενήντα ετών του τουρκικού ναυτικού φάνηκε ότι είναι αρκετό για να αποδειχθεί η αποτυχία της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Το ερευνητικό πλοίο «Cesme» είναι αμερικανικής κατασκευής και μπήκε σε ενέργεια στο Αμερικανικό ναυτικό ως ωκεανογραφικό, με το όνομα USNS Silas Bent (T-AGS-26) το 1965, έχει κλείσει δηλαδή 55 χρόνια υπηρεσίας. Παραχωρήθηκε στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο του 1999 και μετονομάστηκε σε «Cesme» (A-599). Οι ερευνητικές δυνατότητες του «Cesme» είναι Υδρογραφικές και Ωκεανογραφικές. Είναι πολεμικό πλοίο του ΤΠΝ και αυτός είναι ο λόγος που όπως έδειξαν όλα τα κανάλια της τηλεόρασης, έχει μέσα οπλισμένο προσωπικό. Στην υπηρεσία μου στο Πολεμικό μας Ναυτικό είχα την τύχη να μπω σε μερικά από τα πλοία του ΤΠΝ. Όλα αυτά τα πλοία που πήγα είχαν σε καίριες θέσεις κράνη, εξαρτήσεις και οπλισμό ώστε το πλήρωμα να είναι πλήρως και άμεσα ετοιμοπόλεμο σε περίπτωση που απαιτηθεί κάποιο οπλισμένο άγημα από το προσωπικό του.
Η «ψευτο» NAVTEX που εκδόθηκε από την Σμύρνη από μόνη της αμφισβητεί όχι μόνο κυριαρχικές αρμοδιότητες της Ελλάδας αλλά και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με την Τουρκία, πέραν των χωρικών υδάτων της η Ελλάδα, δεν έχει καμία άλλη αρμοδιότητα στο Αιγαίο σε θέματα είτε Έρευνας και Διάσωσης, είτε για την έκδοση αδείας, είτε την απλή αναγγελία ερευνών. Όμως αυτό που πραγματικά ισχύει είναι ότι οι μόνοι εξουσιοδοτημένοι σταθμοί NAVTEX σε εφαρμογή του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Συστήματος Κινδύνου και Ασφάλειας (GMDSS) για εκπομπές πληροφοριών Ναυτιλιακής Ασφάλειας και Πληροφοριών Έρευνας και Διάσωσης για ολόκληρη την ελληνική περιοχή αρμοδιότητας NAVTEX (FIR Αθηνών) είναι οι ελληνικοί σταθμοί NAVTEX της Λήμνου, του Ηρακλείου και της Κερκύρας, οι οποίοι είναι εγκεκριμένοι από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και τον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό (ΙΗΟ). Τον συντονισμό εκτελεί το ΕΚΣΕΔ ΠΕΙΡΑΙΑ (Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης).
Πέρα από τις αρμοδιότητες, το ερώτημα πάνω στο οποίο βασίζεται ο εθελοτυφλισμός της κυβέρνησης του Μητσοτάκη είναι το αντίστοιχο με του καλοκαιριού: Τι είδους έρευνες κάνει το «Cesme» , αφορούν μόνο το θαλάσσιο σώμα ή και το βυθό οπότε είναι θέμα υφαλοκρηπίδας; H απάντηση έχει ήδη δοθεί από το καλοκαίρι και πολύ σωστά, από τον πρώην Σύμβουλο Ασφαλείας του Πρωθυπουργού: «Ολίγον έγκυος δεν γίνεσαι». Ας δούμε όμως τι προβάλλουν για το «Cesme» τα Ελληνικά ΜΜΕ: «Ξέρει ότι έχει ένα όριο μέχρι που μπορεί να πάει η Τουρκία και δεν το παραβιάζει», «Ερευνητικό μαϊμού γεμάτο πάνοπλους Τούρκους», «Οι Τούρκοι απλά προκαλούν», «Προκαταρκτικές μετρήσεις, έλεγχοι ρουτίνας του βυθού με ηχητικά και χαρτογραφικά συστήματα», «ενοχλήθηκαν από το ταξίδι του Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τη συνδιάσκεψη Φόρουμ Φιλίας- με Κύπρο, Αίγυπτο, Ιορδανία, του Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)», «Σαπάκι πολυτελείας».
Η απάντηση στα παραπάνω έρχεται από δύο καταξιωμένους και αναγνωρισμένους επιστήμονες. Πρώτος ο κος Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατ’ εμέ αξιοσέβαστος και πάντοτε εύστοχος δήλωσε ότι « Έπρεπε να το σταματήσουμε με απειλή βύθισης…. Βρίσκουμε προσχήματα που απαλλάσσουν την Τουρκία…Να στείλουμε το Στόλο στο Αιγαίο…Τι έρευνες θα κάνει ένα πλοίο που ανήκει στο Π.Ν. της Τουρκίας στην θάλασσα...για τις γαρίδες;; Δεύτερος αλφαβητικά ο κος Γεώργιος Φύλης, Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, διδάσκει εκτός των άλλων σε DEREE, ΣΕΘΑ, Καποδιστριακό, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Το ΤΣΕΣΜΕ στο Αιγαίο κι εμείς κυνηγάμε πεταλούδες…πρέπει να βγει ο στόλος απέναντι στο Τσεσμέ… είναι αυτοεξευτελισμός».
Η δική μου άποψη συνάδει με τους δύο παραπάνω γεωπολιτικούς επιστήμονες, δεν υπάρχουν θαλάσσιες έρευνες από πολεμικό πλοίο, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστο και την μορφολογία του βυθού, τον έλεγχο ρουτίνας του βυθού όπως τον ανέφεραν τα ΜΜΕ. Δεν παίζει κανένα ρόλο η παλαιότητα και οι δυνατότητες του τουρκικού ερευνητικού. Όταν ερευνά μια θαλάσσια μάζα, την ερευνά από το κάτω μέρος της, δηλαδή τον βυθό μέχρι την επιφάνεια. Αυτό προφανέστατα αποτελεί κατάφορη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε ότι αφορά στην υφαλοκρηπίδα, ολίγον έγκυος δεν γίνεσαι.
Αν η κίνηση του «Cesme» συνδυαστεί με τις επόμενες Διερευνητικές Συνομιλίες, επιβάλλεται να μην δώσουμε άλλα σημεία ηττοπάθειας, να μην κρυβόμαστε και άλλο πίσω από το δάκτυλό μας. Οι διερευνητικές στην Αθήνα στις αρχές του Μαρτίου, σε λίγες ημέρες δηλαδή, έχουν ιδιαίτερη σπουδαιότητα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ο όρος Διερευνητικές είναι «παλαιά ορολογία, εδώ έχουμε διαβουλεύσεις». Οι Τούρκοι προσπαθούν να βάλουν στο τραπέζι και τα τετελεσμένα που θα δημιουργήσει το «Cesme», ώστε αυτό το οποίο είπε ο ΥΠΕΞ Δένδιας, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε Εθνική κυριαρχία, ουσιαστικά να ακυρωθεί στην πράξη. Το «Cesme» αφού αμφισβήτησε ευθέως τα κυριαρχικά μας διακιώματα, ανεφοδιάστηκε στην Σμύρνη και συμμετέχει στην μεγάλη Τουρκική άσκηση MAVI VATAN (Γαλάζια Πατρίδα) 2021 στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο. Την άσκηση είναι αναμενόμενο να παρακολουθήσει από κοντά το Πολεμικό μας Ναυτικό.
Η κατάσταση εκτιμώ ότι είναι υψίστης σπουδαιότητας για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και επίσης είναι αντίστοιχη με την κρίση του 1987 και την έξοδο για έρευνες του «Σισμίκ». Παρόμοια με τότε έπρεπε να είναι και η απάντησή μας. Μια απάντηση ελληνική, υπερήφανη και αποτελεσματική. Μια απάντηση που υποδεικνύει η λογική και η θεωρεία της γεωπολιτικής. Δείγματα αυτής της απάντησης έδωσαν τα πολεμικά μας αεροσκάφη που έδειξαν έμπρακτα στους Τούρκους ότι είμαστε εδώ, μια απάντηση που έδωσε περήφανο ελληνικό πλοίο μας διαπλέοντας τον Βόσπορο με μόνο την Ελληνική σημαία. Μια απάντηση που δυστυχώς για μία ακόμη φορά δεν έδωσε ο κος Μητσοτάκης. Αυτή είναι η απάντηση που έχουν δώσει από την πρώτη ημέρα οι «Έλληνες για την Πατρίδα» δια στόματος του ίδιου του επικεφαλής μας που δείχνει τον πατριωτισμό και το ήθος του ιδίου αλλά και όλου του κόμματος. «Βυθίσατε το «Cesme». Αυτή είναι η μόνη απάντηση.