Δρ Πατρίσια Κυριακίδου
Κοινωνική Ανθρωπολόγος, ειδικευμένη στη μελέτη της Ελληνικής Κοινωνίας
Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου ΗΠΑ
Στέλεχος των Ελλήνων για την Πατρίδα
Είναι αλήθεια ότι το αρχέγονο φως, το πιο αληθινό φως, δίνει νόημα στο πνεύμα ως προέκταση της αιωνιότητας.
Στην Ελληνική Ορθόδοξη πίστη μας, εορτάσαμε πρόσφατα τα Χριστούγεννα και τον Ιησού Χριστό ως Θείο Φως και στη συνέχεια τα Θεοφάνεια όπου ευχόμαστε ο ένας στον άλλον «Καλή Φώτιση» για την Ημέρα των Φώτων.
Η φώτιση είναι η ανταμοιβή του ενάρετου και σύντομα, καθώς πλησιάζουμε την Άνοιξη, η χρήση του φυσικού φωτός θα γίνει το κάλεσμα για την γονιμότητα της φύσης και την ανοιξιάτικη ανανέωση-μέσω του ήλιου- των χριστιανικών εδαφών και της σοδιάς τους και την απόδοση τιμής προς την Παναγία, η οποία γέννησε τον Ιησού Χριστό και τη μνήμη των Ορθοδόξων αγίων κατά τη θερινή περίοδο με τα καλοκαιρινά πανηγύρια του Ορθόδοξου θρησκευτικού ημερολογίου μας. Το φως επομένως είναι σημαντικό για εμάς ως Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς, διότι ορίζει ένα πνευματικό μονοπάτι για εμάς και δίνει κεντρικό νόημα στις θρησκευτικές πρακτικές του χριστιανικού μας πολιτισμού.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, η Ακρόπολη φωταγωγήθηκε για μια εκδήλωση που παρουσίασε μια υπερβολική επίδειξη φωτός. Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ωνάση ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι ήταν μια εκδήλωση εγκαινίων για το νέο σύστημα φωτισμού που έχει τεθεί σε εφαρμογή για να φωτίσει τον Παρθενώνα και άλλα μνημεία στην Ακρόπολη.
Το Υπουργείο Πολιτισμού συνεργάστηκε με το Κέντρο Ωνάση για την τεχνική αναβάθμιση του παλαιότερου συστήματος φωτισμού. Το συγκεκριμένο έργο, αποτελεί επίσης μια αναβάθμιση της υπάρχουσας υποδομής, εκσυγχρονίζοντας το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και τα αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου φωτισμού. Όλοι οι ηλεκτρικοί πίνακες διανομής έχουν αλλαχθεί και τα υπάρχοντα φώτα αντικαταστάθηκαν με 609 αιχμής, υψηλής πιστότητας χρώματος. Τα νέα φωτιστικά έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης, και το πρόσφατα εγκατεστημένο σύστημα παρέχει εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 65%. Η ρύπανση του τεχνητού φωτισμού έχει επίσης μειωθεί μέσω της βελτιωμένης ευθυγράμμισης στόχων με τα μνημεία είπε ο κ. Παπαδημητρίου.
Επίσης, ο πρόεδρος του Κέντρου Ωνάση συνέχισε λέγοντας ότι: Ο Ιερός Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο Διονύσου, η Στοά του Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό θα αναδειχθούν με νέο φως, ενώ για πρώτη φορά φωτίζονται και το Μνημείο του Θρασύλλου, το Ασκληπιείο, τα σπήλαια του Απόλλωνα και της Αγλαύρου και το Ιερό της Αφροδίτης.
Η Ακρόπολη το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου 2020
Πριν από την έναρξη της επίδειξης, ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι ο στόχος του έργου ήταν «Ο Παρθενώνας και τα άλλα μνημεία στον Ιερό Βράχο…να εκπέμπουν το φως του πολιτισμού της χώρας μας σε ολόκληρο τον κόσμο». Αυτή η τεχνική εξέλιξη από τον HID στον LED φωτισμό, δίνει μια άλλη έννοια στο "φως".
Αυτό στο οποίο αναφερόταν ο Πρόεδρος του Κέντρου Ωνάση, ήταν μια Ακρόπολη σαν πύργος του Άιφελ και σαν το Empire State Building και ακόμη σαν το «Tribute in Light», τις δύο κάθετες στήλες φωτός που υψώνονται μία φορά το χρόνο κοντά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Αυτό το είδος «φωτός» προέρχεται από δομές σε παγκόσμιες πόλεις κορυφής, και είναι προφανώς μια προσπάθεια του Μητσοτάκη να αποδείξει ότι είναι πιστός υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης. Η τελετή φωτισμού στην Ακρόπολη έμοιαζε με κάτι που κατεβαίνει από το διάστημα και εισέρχεται στον Παρθενώνα από ψηλά, κάνοντας τον Παρθενώνα να μοιάζει με UFO. Κάποια στιγμή, η ακολουθία φωτισμού φαινόταν σαν να ήταν η καταστροφή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Όπως και οι Δίδυμοι Πύργοι, ο Παρθενώνας «βομβαρδίστηκε» από φως, ενώ οι στήλες εξερράγησαν και έπεσαν έτσι όπως φωτίστηκαν. Η υπερβολή αυτή ήταν σπασμωδική, σαν μια τρομοκρατική επίθεση κατά του ίδιου του Παρθενώνα που έγινε με φως - πολύ σουρεαλιστικό.
Όμως, αυτό το είδος φωτισμού, το έχουμε δει και στην Ελληνική Βουλή όταν μετέτρεψαν το Κοινοβούλιο σε διαφημιστική οθόνη. Αυτό το είδος φωτός που συνδέεται με δομές παγκοσμιοποιημένων πόλεων είναι το φως που επέλεξαν για την Ακρόπολη οι δημιουργοί της εκδήλωσης του περασμένου Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, για την ελληνική θρησκεία η Ακρόπολη σαν ναός αντιπροσωπεύει κάτι πολύ πιο σημαντικό, το οποίο φωτίζει τον κόσμο και αυτό είναι ο Ελληνισμός, όχι κάποιο είδος παγκόσμιας επίδειξης φωτός για να αισθάνονται υπερήφανοι ο Μητσοτάκης, η Μενδώνη και ο Παπαδημητρίου. Η Ακρόπολη δεν είναι παράσταση για να απεικονίζουν πολιτιστικές αναλογίες με νυχτερινά κέντρα. Ακόμη και ο Παπαδημητρίου αναφέρθηκε σε "Αθηναϊκές Νύχτες" για το «σόου φωτός» που μου θυμίζει το τραγούδι "Boogie Nights" του αμερικανικού συγκροτήματος Heatwave: "Κλαμπ Ακρόπολις" αρκετά άγευστη και δυσανάλογη σύγκριση.
Η αρχαία ελληνική γλώσσα μας διδάσκει ότι το "Ελ" σημαίνει το Φως της Ύπαρξης ή της πνευματικής φώτισης. Ο Ελληνισμός είναι η κοσμοθεωρία του πολιτισμού μας, σε μια πνευματική παράδοση της οντολογίας και της πρακτικής του Φωτός ώστε κάθε Έλληνας να αφυπνιστεί και φωτιστεί.
Στην Ορφική θεολογία, ο Έρως είναι «Φάνητας» σαν το "Φa" ή φως σαν το "Φαινόμενο" ή και "Φωτογραφία." Ο Έρως εμφανίζεται ως κοσμική εκδήλωση σαν μια εμφάνιση που είναι το Φως από το "χάος" στο "Φαος." Ο Πλάτων επίσης είπε ότι η πηγή του φωτός είναι ο ήλιος, το μάτι αντλεί τη δύναμή του από την ικανότητά του να βλέπει-από τον ήλιο. Η δύναμη του να βλέπεις και να σε βλέπουν προέρχεται από το φως. Ο Θεός είναι το μάτι της ψυχής και ο ήλιος συγκρίνεται με την αλήθεια, και η αλήθεια είναι το Φως της Ύπαρξης.
Το Φως είναι κεντρικό για τον Ελληνισμό, διότι είναι πνευματικό φως που φέρνει επίγνωση χωρίς νόμους που συνδέονται, διότι η αλήθεια είναι υπόστρωμα από το οποίο οι ιδέες γεννιούνται, αόρατα και δεν έχει καμία διάσταση, που ο Πλάτωνας ορίζει ως το Μυστήριο της Ύπαρξης - μια φωτιά που το περιγράφει ο Πλάτωνας σαν ανεκδήλωτο Φως ή “Αλ” και η φωτιά που καίει ως αείζωον πυρ.
Το Φως του Ελληνισμού είναι μια πνευματική παράδοση, μια πρακτική του φωτός, μια μύηση στην αλήθεια ως το Φως της Ύπαρξης. "Ελ" είναι μια ακτίνα φωτός-διαδρομής. Από ορατό σε αόρατο, φλεγόμενος Έρως και Λόγος, εξαγνίζει το μυαλό και μας εισάγει σε μια ειρηνική και σιωπηλή παντογνωσία. Ως πυρ, η αλήθεια έχει τη δύναμη να ανάψει την ψυχή και να της βάλει φωτιά, καίγοντας την ψευδαίσθηση του χωρισμού σε ευδαιμονία.
Ως Έλληνες για την Πατρίδα, ας μην ξεχνάμε ότι η θρησκευτική μας πορεία μάς οδηγεί πίσω στον Ελληνισμό, και ότι το φως που συνεχίζει να λάμπει από την κορυφή της Ακρόπολης είναι παγκόσμιο αρχέγονο φως, όχι κάποιο παγκοσμιοποιημένο και ηλεκτροδοτούμενο σύμβολο για «την παγκοσμιοποίηση της Αθήνας». Και ότι, ως Έλληνες, είμαστε όλοι μια πηγή φωτός του Ελληνισμού. Το να είσαι Έλληνας και Ελληνίδα είναι πάνω απ' όλα μια πνευματική περιγραφή - περπατώντας ένα πνευματικό και οικουμενικό μονοπάτι, το οποίο στη συνέχεια δίνει νόημα στον πολιτισμό και στην εθνικότητα. Πάντα να ξεκινάμε με το Φως της Ύπαρξής μας το οποίο είπαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας. Είθε ο καθένας μας να συνεχίσει να οραματίζεται μια ελληνική πνευματική πορεία προς τον πολιτισμό του έθνους μας.