Γράφει ο Μιχαήλ ΠαναγιωτόπουλοςΑντιναύαρχος (ε.α.) ΠΝ
Την προηγούμενη Κυριακή 15 Νοεμβρίου ανήμερα της θλιβερής επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους πριν 37 χρόνια, ο Ερντογάν με τησυνοδεία του επισκέφθηκε τα Βαρώσια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Με την επίσκεψή του αυτή επισημοποίησε την προσπάθεια της Τουρκίας για αναγνώριση του τουρκικού ψευδοκράτους. Όπως ανέφερε, «Η λύση των δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της κυριαρχικής ισότητας».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζουρίκ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, αποδοκίμασαν την κίνηση του Ερντογάν, κάλεσαν για αντιστροφή των κινήσεών του, την αποφυγή εντάσεων και μίλησαν γιαλύση μέσα από τον διάλογο των μερών. Κανένας δεν καταδίκασε ξεκάθαρα και δεν απείλησε τον Ερντογάν με κυρώσεις.Αντίθετα, ο αρχηγός του τουρκικού κόμματος Εθνικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είπε ότι ο ΟΗΕ κάνει λάθος και δεν υπερτερεί της βούλησης του τουρκικού έθνους. «Η Κύπρος είναι τούρκικη, είναι τουρκική πατρίδα», «Μήπως να παίρναμε άδεια από την Ελλάδα; Μήπως να παίρναμε άδεια από τον Μπορέλ που εξέφρασε τη λύπη του για το πικ-νικ που έγινε στα επί 46 έτη κλειστά Βαρώσια»; Ήδη 2 κράτη έχουν αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, η Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ αναμένεται να το αναγνωρίσουν το Κατάρ και το Πακιστάν.
Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους δεν αποτελεί μια μεμονωμένη κίνηση. Είναι πολύ καλά σχεδιασμένη από τα κλιμάκια του Ερντογάν. Είναι η επόμενη φάση της επέκτασης της Τουρκίας στη Κύπρο, με τελικό στόχο την προσάρτηση όλου του νησιού από την Τουρκία. Είναι ο σχεδιασμός τουλάχιστον 20ετίας, όπως τον κατέγραψε ο Τούρκος γεωπολιτικός και ΥΠ.ΕΞ. Νταβούτογλου στο βιβλίο του Στρατηγικό Βάθος - ΗΔιεθνής Θέση της Τουρκίας. Εκεί αναφέρει «Ακόμη και αν δεν υπήρχε κανένας μουσουλμάνος Τούρκος στην Κύπρο, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να έχει έναΚυπριακό ζήτημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί, στην καρδιά του ίδιου του ζωτικού της χώρου». Είναι λοιπόν η ελληνικήπαρουσία στην Κύπρο για τους τούρκους ένα αγκάθι που πρέπει να βγάλουν.
Η Τουρκία καταλαβαίνει δύο πράγματα, την αποφασιστικότητα και την δύναμη, χαρακτηριστικά που η ίδια επιδεικνύει, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που χαρακτηρίζεται από την ανεκτικότητα, την αποδοχή και την υποταγή. Η κυβέρνησή μας είχε αφήσει να φανεί ξεκάθαρα όχι μόνο στους γείτονές μας αλλά και σε όλους τους «εταίρους» μας, ότι δεν έχει κόκκινες γραμμές, δεν έχει αποφασιστικότητα και ενδιαφέρον για τις εις βάρος μας επιδιώξεις των τούρκων, αλλά πάντοτε υπακούει στις «ευρωπαϊκές»εντολές της Γερμανίας, η οποία υποστηρίζει σταθερά την Τουρκία. Αυτά που πρέπει να κάνουμε είναι απλά και αυτονόητα. Θα τα κάνουν οι κοι Μητσοτάκης και Δένδιας; Δυστυχώς δεν το βλέπω.
Αποφασιστικότητα σημαίνει άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ με την Κύπρο και κλήση της Αιγύπτου για συμφωνία. Μόνο έτσι μπορεί να καλυφθεί το κενό που άφησε ο κος Δένδιας ανατολικότερα της Ρόδου. Μόνο έτσι επανέρχεται η σπουδαιότητα του Καστελόριζου μεπλήρη δικαιώματα επήρειας ΑΟΖ σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Μόνο έτσι δείχνουμε ότι νοιαζόμαστε για τα τεκτενόμενα στην Κύπρο, όπου εκτός από το ότι είμαστε το ίδιο έθνος, έχουμε και τυπικές υποχρεώσεις ως κράτος εγγυητής.
Αποφασιστικότητα επίσης σημαίνει άμεση επέκταση όλων των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, νότια της Κρήτης, σε όλο το Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν βέβαια το δικαίωμα να διαπλέουν το Αιγαίο κατευθυνόμενα προς την ανοικτή Μεσόγειο, αλλά μέσα από διαύλους που εμείς έχουμε ορίσει και επιτηρούμε. Είναι εντελώς απαράδεκτη η τωρινή κατάσταση να μπορούν να φτάνουν μέχρι έξω από την Αίγινα ή την Γλυφάδα, μέχρις αποστάσεως 6 ναυτικών μιλίων.
Αποφασιστικότητα, όσον αφορά τους «εταίρους» μας, σημαίνει στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, στήριξη της Κύπρου σε όλες τις προτάσεις της και αίτηση λήψης αυστηρών μέτρων κατά της Τουρκίας, ταυτόχρονα με τα μέτρα κατά της Λευκορωσίας όπως συμφωνήθηκε στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Γκίμνιχ (ανάκτορο κοντά στην Κολωνία της Γερμανίας) τον
περασμένο Αύγουστο. Έτσι θα πιεστούν οι εταίροι μας για την λήψη μέτρων. Επίσης σύμπραξη με την Γαλλία και την Αυστρία οι οποίες την προηγούμενη περίοδοθρήνησαν πολλά θύματα λόγω ισλαμικού τρομοκρατικού φονταμενταλισμού, με τον Ερντογάν πιθανότατα να δρομολογεί αυτό το πλαίσιο ενεργειών. Σύμπραξη ακόμη με Πολωνία και Ουγγαρία, οι οποίες τάσσονται κατά της διακίνησης λαθρομεταναστώνεντός της ΕΕ και υπέρ της διατήρησης των εθνικών κρατών. Για αυτό και έθεσαν βέτο στην έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021/27 και ο γνωστός «ανθρωπιστής» Τζόρτζ Σόρος αμέσως βιάστηκε να το κατακρίνει και να επηρεάσει αρνητικά τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.
Κυρίως όμως αποφασιστικότητα, σημαίνει η Ελλάδα να κάνει και να κερδίσει πρόταση αποπομπής της Τουρκίας από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Πιθανό εμπάργκο της ΕΕ προς Τουρκία και το ψευδοκράτος, παύση πώλησης στρατιωτικού υλικού καιπαύση εισαγωγών από την Τουρκία, θα ήταν ακόμη καλύτερο. Η Γαλλία και η Ουγγαρία έχουν καταλάβει την επικινδυνότητα της Τουρκίας, Ήρθε η ώρα να το καταλάβουν και οι άλλοι εταίροι.
Δύναμη σημαίνει άμεση παραγγελία 2 έως 4 φρεγατών Belhara από τη Γαλλία, με ενδιάμεση παροχή Φ/Γ Fremm, άμεση πρόσκτηση αεροσκαφών RaVale περισσοτέρων από τα 24 που έχουμε συμφωνήσει και αμυντική συμμαχία των δύο χωρών. Μόνο έτσι μπορούμε να διατηρήσουμε την δυνατότητα επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ουσιαστική υπεράσπιση του Καστελόριζου και στην εφαρμογή του δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Κύπρο. Πρόσκτηση διαφορετικών μονάδωνεπιφανείας θα σημαίνει ουσιαστικά παραίτηση από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ανατολικά της Ρόδου και εγκατάλειψη της Κύπρου, γιατί απλούστατα θα έχουμε μονάδες με ανεπαρκείς δυνατότητες για την υποστήριξή τους και δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα.
Δύναμη σημαίνει σύναψη Αμυντικής συμμαχίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και κοινή άσκηση μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, με πολυήμερο ελλιμενισμό πλοίων και αεροσκαφών στην Κύπρο. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε την Ενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Με μόνιμη παραμονή ελληνικών πλοίων και αεροσκαφών στην Κύπρο και ισχυρή κάλυψη από τους συμμάχους μας.
Αποφασιστικότητα, τέλος, σημαίνει να εμποδίσεις τις τουρκικές ανομίες εντός ελληνικού χώρου, με χρήση δύναμης, δηλαδή να δείξουμε ότι δεν ανεχόμαστε τη διεξαγωγή ερευνών από το Oruc Reis στην ελληνική AOZ. Τρόποι υπάρχουν πολλοί, χωρίς να φτάσουμε απαραίτητα στη βύθιση του ερευνητικού, ούτε όμως και να το αποκλείουμε αυτό a priori, αυτό είναι μεγάλο λάθος.
Αυτή την αποφασιστικότητα και αυτήν τη δύναμη θα έπρεπε να έχει επιδείξει η τωρινή κυβέρνησή μας, αυτή του κου Μητσοτάκη, από τα μέσα του Ιουλίου και πριν. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα είχαμε διασφαλίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και θα είχαμε θωρακίσει την Κύπρο, αλλά θα είχαμε μέσα από τις συμμαχίες μας αναδειχθεί στη σημαντικότερη δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου με ανάλογο αντίκτυπο στις σχέσεις μας μέσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Μόνο έτσι καταλαβαίνουν οι Τούρκοι, αλλά δεν διαβλέπω να το κάνουν οι υποταγμένοι μας κυβερνώντες. Αν δεν γυρίσουν από τη Σύσκεψη Κορυφής της ΕΕ με αποπομπή της Τουρκίας από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τότε είναι απαράδεκτοι, έχουν ξεφτιλιστεί διεθνώς και έρχονται ακόμη χειρότερες ημέρες. Επίσης οι αμυντικές μας δυνατότητες δείχνουν τι προσανατολισμό έχουμε καιπόσο θα μας πάρει στα σοβαρά η Τουρκία. Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα και μάλιστα συντομότατα γιατί σε λίγο θα κινδυνεύει και η εδαφική μας ακεραιότητα. Μπορεί άραγε η παρούσα κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων; Σίγουρα όχι, αφού ούτε μια πορεία εν μέσω Lockdown δεν μπορεί να αποτρέψει, παρά μόνο να ρίχνει τις ευθύνες για την αποτυχία περιορισμού του κορωνοϊού στους πολίτες. Μπορούν οι Έλληνες για την Πατρίδα να φανούν άξιοι των περιστάσεων; Σίγουρα ναι, αφού πρώτιστο καθήκον μας είναι η προάσπιση των συμφερόντων της πατρίδαςμας.
Καλή δύναμη σε όλους μας και πάντα ψηλά το κεφάλι.