Άγιον Πάσχα

Έλληνες  05/05/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Χρήστου Μουλά

Η λέξη "Πάσχα" σημαίνει πέρασμα. Στην Παλαιά διαθήκη, αναφερόταν στο πέρασμα της ερυθράς θαλάσσης, από την δουλεία της Αιγύπτου στην Ελευθερία της γης της Επαγγελίας. Επειδή στην Καινή Διαθήκη βρίσκει εξήγηση, καθετί που συμβολικά λαμβάνει χώρα στην Παλαιά διαθήκη.

Έτσι νοηματοδοτείται διαφορετικά η διάβαση, δηλαδή το πέρασμα της ερυθράς θαλάσσης για μας τους χριστιανούς που είμαστε ο λαός Του Θεού, δηλαδή η εκκλησία. Στην καινούργια πραγματικότητα το Πάσχα είναι το πέρασμα από την δουλεία του διαβόλου στην Ελευθερία της κατά Χριστόν Ζωής. Με την Ανάσταση του Χριστού υπάρχει ελπίδα για κάθε άνθρωπο να σωθεί. Να ζήσει αιώνια στην ουράνια χαρά της Βασιλείας Του Χριστού.

Έτσι το Πάσχα το Ορθόδοξο και Χριστιανικό δίδει στον κάθε άνθρωπο την δυνατότητα να εορτάσει την νίκη Του Χριστού ενάντια στο θάνατο, τον διάβολο και την αμαρτία. Η ανθρώπινη σάρκα μετά την ενανθρώπηση Του Κυρίου Ιησού Χριστού, Θεώνεται στο πρόσωπο του Θεανθρώπου, που μπορεί να πάσχει, να πεθαίνει, αλλά γίνεται Αναστημένη και Θεωρημένη μετά. Άρα λοιπόν ο κάθε Χριστιανός πανηγυρίζει Την Ανάσταση του Χριστού και σαν της δικής του Ανάστασης, προοίμιον και η ελπίδα να ελευθερωθεί από τα δεσμά του διαβόλου, της φθοράς και του θανάτου, είναι υπαρκτή και αληθινή!!

Από την πρώτη στιγμή ο Χριστός αμφισβητήθηκε ότι είναι Υιός Του Θεού. Πόσο μάλλον όταν Αναστήθηκε και Αναλήφθηκε στους Ουρανούς. Κι όμως!!

Φανερώθηκε στους μαθητές Του το απόγευμα της Μιας των Σαββάτων (ημέρα Κυριακή). Φανερώθηκε στην Μαρία την Μαγδαληνή. Φανερώθηκε στον Θωμά, στους μαθητές Του, στους Εμμαούς, αλλά και πάλι στην Γεννησαρέτ (Λίμνη 170 χιλιόμετρα βοριά από το σημείο της ταφής του Χριστού), όπου έφαγε μαζί με τους ένδεκα μαθητές Του...

Εκεί κρίνεται και αν πιστεύουμε σωστά ή όχι. Αν ο Χριστός δεν αναστήθηκε, τότε ούτε θεός είναι, ούτε η ανθρωπότητα έχει Ελπίδα Αναστάσεως.

Επί της Ομολογίας Του Πέτρου στηρίζεται όλη η θεολογία της Εκκλησίας, Ότι ο Μεσσίας Υιός Του Θεού είναι Ο Χριστός... Ο θεάνθρωπος Ιησούς, Ο Σωτήρας του κόσμου, Ο θεός που έγινε άνθρωπος για εμάς. Ας λυπηθεί την ανθρωπότητα, ας μας δώσει καιρό μετανοίας και φώτιση στο σκοτισμένο νου του σύγχρονου ανθρώπου με Το Φως Της Αναστάσεως Του...

Αμήν!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης