TAῙΒΑΝ: Χωρίς lockdown, νίκησε τον κορονοϊό

  13/11/2020  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στην Ελλάδα βιώνουμε τη δεύτερη περίοδο μακράς και εξοντωτικής καραντίνας. Εντούτοις ο στόχος της κυβέρνησης, που ήταν να ελέγξει τη διάδοση του κορονοϊού, δεν έχει επιτευχθεί.

Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία κλπ.) που έχουν κάτι κοινό με την Ελλάδα. Υιοθέτησαν την τακτική της επιβολής καθολικού lockdown και της καταστολής των ατομικών ελευθεριών.

Κανείς όμως δεν μιλάει για την περίπτωση ενός ανεπτυγμένου κράτους, της , η οποία κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τη διάδοση του ιού Sars-CoV-2.

Ποια η διαφορά με τα προαναφερθέντα ευρωπαϊκά κράτη; Ότι η Ταιβάν πέτυχε το στόχο της ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ LOCKDOWN.

Τη στιγμή που μιλάμε, η Ταιβάν των 24 εκ. κατοίκων μετράει συνολικά (δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα) μόλις 589 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 7 θανάτους!!! Δηλαδή 20,7 κρούσματα ανά εκ. κατοίκων.

Η σύγκριση με την Ελλάδα είναι απελπιστική, καθώς στη χώρα μας τα κρούσματα ανέρχονται σε 63321, δηλαδή 6.075 κρούσματα ανά εκ. κατοίκων! Ενώ οι θάνατοι έχουν φθάσει ήδη τους 959.

Και να σκεφθεί κανείς ότι οι Ταϊβανέζοι ζουν πολύ πιο «συνωστισμένοι» εν σχέσει προς τους Έλληνες, καθώς η πυκνότητα των κατοίκων εκεί είναι 652,1 άτομα ανά τετρ.χλμ. , ενώ στην Ελλάδα 81,97 άτομα ανά τετρ. χλμ.

Οι κύριοι άξονες της πολιτικής που εφάρμοσαν οι αρχές της Ταιβάν ήταν:

α) Αποτροπή της εισαγωγής κρουσμάτων από το εξωτερικό μέσω έγκαιρης έναρξης των ελέγχων στα αεροδρόμια και τα λιμάνια (ξεκίνησε τους ελέγχους από τις αρχές Ιανουαρίου 2020).

β) Αποτελεσματικός εντοπισμός των κρουσμάτων στο εσωτερικό και εντατική ιχνηλάτηση των επαφών τους προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση του ιού στην κοινότητα.

Η κοινωνική, εργασιακή και οικονομική δραστηριότητα στην χώρα ουδέποτε σταμάτησε, ενώ τα σχολεία έμειναν κλειστά για δύο μόλις εβδομάδες στα τέλη Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου. Οι συναθροίσεις δεν απαγορεύτηκαν πλήρως, απλά για διάστημα ολίγων μηνών δεν επιτρέπονταν συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων σε κλειστούς χώρους και 500 σε ανοικτούς.

Αναλυτική εικόνα για τα μέτρα που έλαβε η συγκεκριμένη χώρα, μπορεί κανείς να αποκτήσει μελετώντας το σχετικό άρθρο του ιατρικού περιοδικού Lancet.

Η εξέλιξη των πραγμάτων δείχνει ότι το καθολικό lockdown είναι μία επιλογή αδιέξοδη, καθώς η εφαρμογή του για μικρό χρονικό διάστημα δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα, ενώ η τυχόν πολύμηνη δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από εκείνα που προσπαθεί να λύσει.

Εν κατακλείδι, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις επιλογές της κυβέρνησης ΝΔ είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ.

Τα αφειδώς χρηματοδοτούμενα από την εκτελεστική εξουσία ΜΜΕ, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η κυβέρνηση τα έπραξε όλα καλώς και ότι για όλα φταίνε οι πολίτες.

Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέκυψε στην λογική του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και δεν εκπόνησε ένα πραγματικά αποτελεσματικό σχέδιο.

Η συνέπεια είναι να βιώνουμε ένα σπιράλ ύφεσης με απροσδιόριστη έκβαση.

Υπήρχε εναλλακτικός δρόμος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και είναι αυτός που είχε προτείνει ο Ηλίας Κασιδιάρης μέσω της περίφημης πια συνέντευξης που παραχώρησε τον Μάρτιο του 2020 στην «Εξέγερση Ελλήνων»

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΤΣΑΓΚΑΣ


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης