Με αφορμή την σημερινή επέτειο συμπλήρωσης 33 ετών από την κατάπτυστη απόφαση άρσης της εμπολέμου καταστάσεως με την Αλβανία, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και με αρνητικό πρωταγωνιστή της συγκεκριμένης υπόθεσης τον τότε υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας Κάρολο Παπούλια, μπορούμε να εξετάσουμε προσεκτικά τα αρχεία που σχετίζονται με το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας και τα οποία ερχόμενα στο φως της δημοσιότητας δημιουργούν ιδιαίτερη αίσθηση ως προς το περιεχόμενό τους σε πολλές περιπτώσεις. Πριν από λίγο σχετικά καιρό έγινε γνωστή μια έκθεση του 1949 της CIA, η οποία αναφερόταν στην κομμουνιστική Αλβανία του Ενβέρ Χότζα. Η αλβανική εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπτάρε», αναδημοσίευσε την έκθεση της CIA, σύμφωνα με την οποία σκοπός της ήταν η ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος. H CIA θεωρούσε, όμως, ότι η επιχείρηση θα είχε επιτυχία μόνο αν η ίδια αποθάρρυνε τις «εδαφικές βλέψεις» της Ελλάδας για την Αλβανία, όπως χαρακτηριζόταν η επιθυμία της απελευθέρωσης και της ένωσης της σκλαβωμένης Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα.
Η έκθεση αυτή, όπως αναφέρει σχετικά η αλβανική εφημερίδα, συντάχθηκε το 1949 από άνθρωπο της CIA, ο οποίος είχε ως καθήκον να συλλέξει στοιχεία για την Αλβανία, την τότε αλβανική κυβέρνηση του Χότζα και την αλβανική διασπορά ανά τον κόσμο. Στην έκθεση της CIA επισημαίνεται ότι η Ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει από την Αλβανία και να ενώσει με την Ελλάδα τμήμα βορείως των συνόρων της που ισοδυναμεί με το 1/5 περίπου της σημερινής Αλβανίας, γράφει το δημοσίευμα. Σαν συνέπεια των διεκδικήσεων αυτών, οι αλβανοί της διασποράς, αλλά και εντός Αλβανίας, θεωρούν την Ελλάδα ως εχθρό τους. Πολλοί αλβανοί που βρίσκονται στην Ελλάδα, από εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Αλβανία λόγω της επικράτησης των κομμουνιστών εκεί, θεωρούν την Ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει η έκθεση, όχι ως αντικομμουνιστική, αλλά ως αντιαλβανική και με το δίκιο τους! Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα, η οποία θα βοηθούσε τον στόχο μας για αλλαγή της κυβέρνησης στην Αλβανία, δηλαδή για ανατροπή του Ενβέρ Χότζα και των κομμουνιστών, αναφέρει η CIA, θα πρέπει πρώτα να μετριάσουμε τις επίσημες Ελληνικές θέσεις ως προς την Αλβανία. Στην πραγματικότητα, συνεχίζει η CIA, οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφή την θέση τους και έχουν ενημερώσει τους Έλληνες ότι δεν τους στηρίζουν στις εδαφικές τους διεκδικήσεις σε βάρος της Αλβανίας. Οι ΗΠΑ, γράφει η έκθεση, θεωρούν τις διεκδικήσεις αυτές αβάσιμες από εθνική και ιστορική σκοπιά και πολύ μικρής αξίας από στρατηγική σκοπιά.
Ανακεφαλαιώνοντας, λοιπόν, τα όσα αναφέρει η έκθεση της CIA του 1949 επιβεβαιώνουν τον πολύ βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα. Την ώρα που η Ελλάδα, η οποία εκείνη την χρονική περίοδο τσακίζοντας την κομμουνιστική ανταρσία δεν έσωζε μόνο την εδαφική της ακεραιότητα, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετούσε και τα γεωπολιτικά σχέδια των ΗΠΑ στην ψυχροπολεμική ενδοϊμπεριαλιστική διένεξή της με την Σοβιετική Ένωση, βρισκόταν στο αποκορύφωμα μιας πολεμικής αναμέτρησης, οι «καλοί μας σύμμαχοι» έθεταν βέτο στις δίκαιες ιστορικά και εθνολογικά διεκδικήσεις της Χώρας μας στην προαιώνια Ελληνική Βόρειο Ήπειρο. Μια περιοχή, μάλιστα, η οποία μέσα σε ένα χρονικό διάστημα μόλις 28 ετών (1912-1940) είχε απελευθερωθεί τρεις(!) φορές από τον Ελληνικό Στρατό. Στην προσπάθειά τους οι ΗΠΑ να εξυπηρετήσουν τα δικά τους γεωπολιτικά σχέδια, ανατρέποντας το κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα (το οποίο, όμως, είχαν αρχικά στηρίξει μαζί με τους Άγγλους, βοηθώντας τα μέγιστα ώστε αυτό να ενδυναμωθεί και να εγκαθιδρυθεί), δεν δίστασαν στο ελάχιστο «να αδειάσουν» την δήθεν σύμμαχό τους Ελλάδα.
Διαβάζοντας, λοιπόν,το σκεπτικό της συγκεκριμένης έκθεσης, αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι σκοπός των ΗΠΑ ήταν να μετριάσουν (να εξαφανίσουν, δηλαδή) τις απελευθερωτικές θέσεις της Ελλάδας ως προς την Βόρειο Ήπειρο. Με δεδομένο, μάλιστα, τον ισχυρισμό της έκθεσης ότι οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει σαφή την θέση τους να μην υποστηρίξουν το Ελληνικό αίτημα για απόδοση της Βορείου Ηπείρου πίσω στην Μητέρα-Πατρίδα, όλο αυτό μας κάνει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά, όχι μόνο για το απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο ύφος των ΗΠΑ απέναντι σε μια υποτιθέμενη σύμμαχο Χώρα, αλλά και για το γεγονός ότι όντως τα επόμενα χρόνια οι εγχώριες κυβερνήσεις, με πρώτη και… χειρότερη αυτή της ΝΔ του ψευτοεθνάρχη Καραμανλή, ουδέποτε έθεσαν δυναμικά και επί της ουσίας θέμα Βορείου Ηπείρου, αφήνοντας τα εκεί σκλαβωμένα αδέλφια μας έρμαια στις ανθελληνικές και απάνθρωπες διαθέσεις του αιμοσταγούς κτήνους Ενβέρ Χότζα και των συνεργατών του.
Μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, έχει και το σημείο εκείνο της έκθεσης, το οποίο λέει ότι αρκετοί από τους αλβανούς που βρίσκονταν στην Ελλάδα ως πολιτικοί φυγάδες, δεν απεμπόλησαν σε καμία περίπτωση ούτε το εθνικό τους φρόνημα ούτε την πατριωτική τους συνείδηση, με αποτέλεσμα να θεωρούν την Ελλάδα όχι ως αντικομμουνιστική απέναντι στο αλβανικό καθεστώς, αλλά ως αντιαλβανική. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για μια ακόμη φορά οι «καλοί μας σύμμαχοι» των ΗΠΑ φέρθηκαν απέναντι στην Ελλάδα όχι ως μια ισχυρή σύμμαχο, αλλά ως μια υποτελή χώρα, η οποία θα πρέπει να θυσιάζει τα δικά της Εθνικά Δίκαια, αν αυτά δεν συνάδουν με την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων. Η μικρή Αλβανία μέτρησε πολύ περισσότερο στην ζυγαριά του ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ από την Μεγάλη (ιστορικά) Ελλάδα.
Γιώργος Μάστορας