Τσαβούσογλου: Ο Μητσοτάκης πιο πρόθυμος κι απ’ τον Τσίπρα για παραχωρήσεις!

  11/01/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σημαντικές αποκαλύψεις έκρυβε η σημερινή συνέντευξη τύπου του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγλούλογλου.

Δεν είναι μόνο η αποκάλυψη του γεγονότος ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μυστικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, τις οποίες απέκρυψαν κατά απαράδεκτο τρόπο από τον ελληνικό λαό.

Είναι κυρίως η αποκάλυψη ότι «όταν το 2016 ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνομιλίες επέστρεψαν στην ατζέντα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές. Η Ελλάδα είπε ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου».

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Τσαβούσογλου λέει ότι, αυτό που αρνήθηκε ακόμα και ο Τσίπρας να κάνει, δηλαδή να συζητήσει εφ’ όλης της ύλης των τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων, ο Μητσοτάκης εμφανίζεται απολύτως πρόθυμος τώρα να το πράξει και μάλιστα άμεσα, εντός του Ιανουαρίου. Αυτή τη φορά δε, οι όροι είναι πολύ χειρότεροι καθώς έχουν μεσολαβήσει οι σεισμικές έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, οι προκλητικές αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, οι αλλεπάλληλες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόσφατος εμβολισμός του σκάφους του λιμενικού σώματος στην Κάλυμνο και πολλά άλλα.

Και μην νομίσει κανείς ότι ο Μητσοτάκης ζητάει κάποιες αξιόπιστες διασφαλίσεις για την ατζέντα των συνομιλιών. Από την Πορτογαλία όπου βρέθηκε σήμερα για επίσημη επίσκεψη, δήλωσε: «Πληροφορήθηκα τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, αλλά η διαδικασία είναι απλή από την στιγμή που υπάρχει διάθεση. Οι γενικοί γραμματείες επικοινωνούν και ορίζουν ημερομηνία. Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε ημερομηνία».

Τόσο απλό είναι το θέμα για την εθνομηδενιστική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνεχίζει την προδοτική πολιτική του Σύριζα. Αρκεί ένα τηλεφώνημα και αρχίζει άμεσα το παζάρι «εφ’ όλης της ύλης». Ο Τσαβούσογλου άλλωστε, ήταν ξεκάθαρος στις σημερινές του δηλώσεις λέγοντας ότι: «οι συνομιλίες θα αφορούν όλα τα θέματα ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες».

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως ό, τι δεν πρόλαβε να ξεπουλήσει ο Τσίπρας, προσφέρεται τώρα ο Μητσοτάκης να το θέσει σε διαπραγμάτευση κάτω από εξευτελιστικούς όρους και ενώ έχει εγκαταλείψει όλες τις υποτιθέμενες «κόκκινες γραμμές».

Η ενδοτική διάθεση του Έλληνα Πρωθυπουργού φάνηκε και από άλλη μία αποστροφή των δηλώσεών του από την Πορτογαλία: «Προσδοκώ ότι το 2021 θα είναι ένα καλύτερο έτος για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας».

Προφανώς δεν λαμβάνει υπόψιν του τις εκκωφαντικές προειδοποιήσεις του αρχισυντάκτη της Yeni Safak, Ι. Καραγκιούλ, ο οποίος στις 4 Ιανουαρίου έγραψε «Η Τουρκία θα συγκλονίσει περαιτέρω τον κόσμο το 2021… Θα δούμε πώς μια μεγάλη δύναμη διεκδικεί την ιστορία της, διεκδικεί το παρόν, τον ρόλο της που αλλάζει το παιχνίδι, την κληρονομιά της που χτίζει την περιοχή. Ο κόσμος θα παρακολουθήσει μια πολύ πιο κυρίαρχη εκδοχή της Τουρκίας που παρακολουθούσε μέχρι το 2020» (βλ. και την ανάλυση του Αντιναυάρχου ε.α. Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου στο άρθρο του με τίτλο «Ο Ερντογάν καραδοκεί»).

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι την ώρα που γίνονταν οι ανωτέρω δηλώσεις περί επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, ανακοίνωνε ότι «η Τουρκία είναι πλέον έτοιμη και μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400»!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης