Ανατροπή Ζελένσκι ετοιμάζει ο Τραμπ; – Φήμες για προσωρινή εκεχειρία, ουκρανικές εκλογές και μυστικές επαφές με την αντιπολίτευση

Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες σε διεθνείς ειδησεογραφικούς ιστοτόπους, αναφέρουν πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μυστικές συνομιλίες από τέσσερα ανώτερα μέλη του περιβάλλοντος του Ντόναλντ Τραμπ με ισχυρούς πολιτικούς αντιπάλους του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο. Την ίδια στιγμή η Ουάσινγκτον επικοινωνεί με τη Μόσχα σε μία προσπάθεια να εντείνει τις πιέσεις με σκοπό την απομάκρυνση του Ουκρανού προέδρου.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες προερχόμενες από το Politico, αναφέρουν πως σύμφωνα με τρεις Ουκρανούς βουλευτές και έναν Αμερικανό ειδικό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των Ρεπουμπλικανών, οι ανώτεροι σύμμαχοι του Τραμπ είχαν συνομιλίες με την ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο, καθώς και με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος του Πέτρο Ποροσένκο, του άμεσου προκατόχου του Ζελένσκι στην προεδρία.

Οι συζητήσεις είχαν ως κύριο θέμα, το σενάριο η Ουκρανία να μπορέσει να διεξαγάγει άμεσα προεδρικές εκλογές. Οι εκλογές έχουν αναβληθεί, καθώς η Ουκρανία βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο, κάτι το οποίο προβλέπεται από το Σύνταγμα. 

Ο Ζελένσκι, σύμφωνα με την στάθμιση των δεδομένων από τους συμβούλους του Τραμπ, θα έχανε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση εξαιτίας της φθοράς από τον πόλεμο και της δημόσιας δυσαρέσκειας για τη διαφθορά που μαστίζει τη χώρα. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η δημοτικότητα του
σημειώνει σημαντική πτώση εδώ και χρόνια, αν και διαδίδεται πως υπήρξε ανάκαμψη έπειτα απο τη σφοδρή αντιπαράθεση την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Ουκρανός ηγέτης εκδιώχθηκε κακήν κακώς από το Λευκό Οίκο, αφού πρώτα δέχθηκε βαρύτατες επιπλήξεις τόσο από τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς. Ο Τραμπ αποκάλεσε το Ζελένσκι ότι είναι «δικτάτορας χωρίς εκλογές», ενώ η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τάλσι Γκάμπαρντ, κατηγόρησε πρόσφατα το Κίεβο ότι ακύρωσε τις εκλογές.

Το ζήτημα είναι κατά πόσο οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται είναι αξιόπιστες, ή είναι μεθοδευμένες για να επηρεάζουν την κοινή γνώμη των ουκρανών πολιτών. Αυτή την εβδομάδα διενεργήθηκε δημοσκόπηση από τη βρετανική εταιρεία Survation, μετά την ένταση στον Λευκό Οίκο, η οποία έδειχνε ότι το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε θα ψήφιζε τον Ζελένσκι για την προεδρία.

Πάγια θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ουκρανίας. Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ αρνήθηκε ότι ο πρόεδρος «αναμειγνύεται στην ουκρανική πολιτική», υποστηρίζοντας ότι το μόνο που θέλει ο Τραμπ είναι ένας εταίρος για την ειρήνη.

Προσωρινή εκεχειρία και διεξαγωγή εκλογών πριν την έναρξη ουσιαστικών ειρηνευτικών συνομιλιών

Το κλειδί για όλα τα σχέδια που συζητούνται μέσω ανεπίσημων διαύλων επικοινωνίας, είναι η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών μετά από μια προσωρινή εκεχειρία, αλλά πριν ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη. Την ιδέα μιας πρόωρης προεδρικής εκλογής προωθεί επίσης το Κρεμλίνο, το οποίο εδώ και χρόνια επιδιώκει την απομάκρυνση του Ζελένσκι.

Αντίπαλοι του Ζελένσκι είναι ο Βαλέρι Ζαλούζνι, πρώην αρχηγός του στρατού και νυν πρέσβης της Ουκρανίας στη Βρετανία, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις απέχει 20 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ζελένσκι. Ακολουθεί ο Ποροσένκο, ιδιοκτήτης επιχειρήσεων σοκολατοποιίας με ποσοστό 10% , ενώ η Τιμοσένκο λαμβάνει ποσοστό μόλις 5,7%. Η Τιμοσένκο και ο Ποροσένκο έχουν εκφράσει δημοσίως τις θέσεις τους, που
δεν είναι άλλες, από την διεξαγωγή των εκλογών μόνο μετά από τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Παρ’ όλα αυτά , «οι άνθρωποι του Ποροσένκο και η Γιούλια μιλούν με τον κόσμο του Τραμπ, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως πολιτικούς με τους οποίους θα ήταν πιο εύκολο να συνεργαστεί κανείς, και ως πρόσωπα που θα συναινούσαν σε πολλά από όσα ο Ζελένσκι δεν αποδέχεται», δήλωσε υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικανός ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Politico, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Σε ερώτηση, εάν η Τιμοσένκο έχει εμπλακεί σε συνομιλίες με μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης ή το περιβάλλον του Τραμπ, σχετικά με τις προεδρικές εκλογές ή τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, η εκπρόσωπός της, Νατάλια Λίσοβα, ευχαρίστησε το Politico για το ενδιαφέρον του. «Δεν θα σχολιάσουμε προς το παρόν», απάντησε.

Σε επικοινωνία ήρθε επίσης το Politico με το κόμμα Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη του Ποροσένκο, ώστε να ερευνηθεί εάν υπήρχαν συνομιλίες με το περιβάλλον του Τραμπ για τις εκλογές. Στην σχετική ερώτηση που τέθηκε στο γραφείο Τύπου του κόμματος αυτό απάντησε: «Η δική μας θέση δεν είναι η προώθηση των εκλογών, αλλά η διασφάλιση ελεύθερων και δίκαιων ανταγωνιστικών εκλογών στη χώρα μας μετά τον πόλεμο».

Όσον αφορά τις προσπάθειες του Politico να επικοινωνήσει με τα τέσσερα μέλη του περιβάλλοντος Τραμπ, τα οποία φέρονται να συμμετέχουν στις συνομιλίες, αυτές απέβησαν παντελώς άκαρπες.

Τρόμος μετά τη θεαματική εκδίωξη Ζελένσκι από το Λευκό Οίκο – Άπαντες επιθυμούν πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Τα αντίπαλα κόμματα της Κυβέρνησης Ζελένσκι υποστηρίζουν διακριτικά πως οι σχέσεις της Ουκρανίας με την Ουάσινγκτον είναι υψίστης σημασίας και πρέπει να αποκατασταθούν. Ωστόσο, και ο ίδιος Ζελένσκι δηλώνει ότι μετανιώνει για τη σφοδρή αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα και ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Τραμπ για την ειρήνη.

«Βλέπουμε ορισμένες πολιτικές παρατάξεις να αρχίζουν να κινούνται», δήλωσε ο Ρουσλάν Μπόρτνικ, διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Πολιτικής. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν ανεπίσημες επαφές ή να αξιοποιήσουν τις σχέσεις που έχουν με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ή το περιβάλλον του Τραμπ και να δείξουν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον», ανέφερε στο Politico.

«Οι ελίτ αισθάνονται πολύ αποπροσανατολισμένες και σοκαρισμένες, γιατί κατανοούν ξεκάθαρα ότι χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ουκρανία θα ηττηθεί», πρόσθεσε ο Μπόρτνικ.

Θορυβημένοι από το συγκρουσιακό γεγονός της περασμένης εβδομάδας, αρκετοί ηγέτες κομμάτων και πολιτικών παρατάξεων στην Ουκρανία προέβησαν σε σχετικές δηλώσεις αυτή την εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι η απόλυτη προτεραιότητα για την Ουκρανία πρέπει να είναι η αποκατάσταση
των σχέσεων με τον Τραμπ
.

Η απόφαση του Τραμπ αυτή την εβδομάδα να παγώσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη ανησυχία και πολιτικές αντιθέσεις στο Κίεβο.

Στενεύουν τα περιθώρια για Ζελένσκι αν δεν ευθυγραμμιστεί απόλυτα με τις απαιτήσεις Τραμπ – Προετοιμάζεται για Εκλογές η αντιπολίτευση

Ο Τραμπ, την Δευτέρα δήλωσε ότι ο Ζελένσκι «δεν θα βρίσκεται εδώ για πολύ» εφόσον δεν υπάρξει θετική εξέλιξη σε μια ειρηνευτική συμφωνία που να είναι ικανοποιητική. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Μάικ Βαλτς, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον χρειάζεται «έναν ηγέτη που να μπορεί να συνεργαστεί μαζί μας, να διαπραγματευτεί τελικά με τους Ρώσους και να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ, Λίντσεϊ Γκρέιαμ αναφέρει πως η Ουκρανία «θα χρειαστεί να βρει κάποιον νέο», αν ο Ζελένσκι δεν αρχίσει να βλέπει τα πράγματα όπως ο Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός ειδικός πρόσθεσε για τους πολιτικούς αντιπάλους του Ζελένσκι το εξής: «Προβάλλουν τον εαυτό τους ως τα καλύτερα πρόσωπα για συνεργασία. Και ως ανθρώπους που θα συναινούσαν σε πολλά από όσα ο Ζελένσκι δεν αποδέχεται».

Ανακατατάξεις φαίνεται πως υπάρχουν και στο εσωτερικό της Ουκρανίας, καθώς οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ζελένσκι, ακόμη και πρώην συμμάχοι του, επιδιώκουν επαφές με το περιβάλλον του Τραμπ, με σκοπό να εξασφαλίσουν την υποστήριξή του. Γίνεται αντιληπτό ότι οι εναπομείναντες σύμμαχοι του Ζελένσκι χάνουν έδαφος και σε εσωκομματικό επίπεδο, μετά την έντονη αντιπαράθεση Τράμπ – Ζελένσκι που έλαβε χώρα στο Οβάλ Γραφείο, με πιθανές νέες κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις.

Φαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες, η Γιούλια Τιμοσένκο να έχει προσεγγίσει βουλευτές από αντίπαλα κόμματα, καταβάλλοντας προσπάθεια ώστε να τους πείσει να αποχωρήσουν από τις παρατάξεις τους και να ενταχθούν στη δική της. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει δηλώσει στους βουλευτές που επιδιώκει να προσεταιριστεί ότι, κατά την άποψή της, ο Ζελένσκι δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προκηρύξει σύντομα εκλογές, φέρνοντας μια «χρυσή ευκαιρία» για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Τελείωσε η συσπείρωση γύρω από τον Ηγέτη – Άμεσο τερματισμό του πολέμου απαιτεί η μεγάλη πλειοψηφία του Ουκρανικού λαού

Το αρχικό μόττο που επικρατούσε στην Ουκρανία, «συσπείρωση γύρω από τον ηγέτη», έχει αρχίσει πλέον να φθίνει σημαντικά σύμφωνα με το Ρουσλάν Μπόρτνικ, καθώς οι πολιτικές και στρατηγικές επιπτώσεις της ρήξης στις σχέσεις Κιέβου – Ουάσινγκτον γίνονται πιο έντονες. «Η πολιτική σκηνή της χώρας είναι εξαιρετικά ρευστή», ανέφερε.

Αξιοσημείωτο είναι πως τα δύο τρίτα των πολιτών στην Ουκρανία εστιάζουν περισσότερο στις διαπραγματεύσεις και θέλουν τον τερματισμό του πολέμου. Από αυτούς, το 50% είναι διατεθειμένο να δεχθεί σημαντικές παραχωρήσεις εκ μέρους της Ουκρανίας, ενώ το άλλο 50% επιθυμεί άμεση εκεχειρία, σύμφωνα με ανάλυση δημοσκοπικών δεδομένων από το ινστιτούτο του Μπόρτνικ.

Μοιραστείτε το

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn