ΑΟΖ: Οι υποχωρήσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη συνεχίζονται…

  28/12/2020  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Λάμπρου Χουλιαρά, Υποστρατήγου ε.α. - Στρατηγικού Αναλυτή

Με χθεσινή του ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι τέθηκε σε ισχύ το (υπ΄ αριθ΄107/27-12-2020) Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Πανηγυρίζοντας δε αναφέρει, ότι η πράξη αυτή φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και ότι αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή.

Στην προσπάθειά της να κατευνάσει τις ανησυχίες, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ανωτέρω ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς και μάλιστα ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα είναι απερίφραστα καταδικαστέος, διότι το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη των ευθειών γραμμών βάσης θα έπρεπε να προηγηθεί των δύο(2) συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο. Επιπλέον, θα έπρεπε να αφορά ολόκληρη την ακτογραμμή της Ελλάδας και όχι μόνο το Ιόνιο Πέλαγος (και μάλιστα μέρος αυτού αφού αφήνει απέξω τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα).

Οι υποχωρήσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχουν «πάτο», ξεκινώντας με την Ελληνο-Ιταλική συμφωνία, συνεχίστηκαν με την Ελληνο-Αιγυπτιακή και τώρα υποκύπτοντας στις Γερμανικές επιταγές και τις Τούρκικες απειλές, εξαιρούν από την επέκταση της Αιγιαλίτιδος Ζώνης ακόμη και μέρος του Ιονίου Πελάγους.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης