Άρθρο του Χρήστου Μουλά
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο, αφού μετά το άνοιγμα του φράγματος του Ιβαήλογκραντ από τους Βούλγαρους, φτάνουν τεράστιες ποσότητες νερού αρχικά στον παραπόταμο του Έβρου, Άρδα και στη συνέχεια στον κύριο ποταμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.
Προτού προλάβουν να ορθοποδήσουν από την κακοκαιρία που σημειώθηκε στον Έβρο στα μέσα του Ιανουαρίου, οι παραγωγοί της περιοχής είδαν τον τόπο τους ξανά εκτεθειμένο στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ιδιαίτερα προβλήματα σημειώθηκαν στις περιοχές του Απαλού, της Άνθειας και της Μαϊστρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όπως και σε Λυκόφη, Κορνοφωλιά και Κισσάριο στον Δήμο Σουφλίου.
Ο δήμος Ορεστιάδας με ανακοίνωσή του κάλεσε τους κατοίκους του δήμου να μην πλησιάζουν τους ποταμούς Έβρο και Άρδα και τα αναχώματα αυτών. Επίσης να απομακρύνουν έγκαιρα κάθε είδους ζωϊκό κεφάλαιο, μηχανήματα και εργαλεία από τις παρέβριες και παράρδιες περιοχές.
Εκτός από τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές, οι παραγωγοί ζητούν την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων συνολικής αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Επιπλέον ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην περιοχή είναι η διαχείριση των φερτών υλικών που μεταφέρονται στην καλλιεργήσιμη γη με την υπερχείλιση των αναχωμάτων καθώς δεν προβλέπεται θεσμικά καμία σχετική διαδικασία για τη διακίνησή τους.
Στην πραγματικότητα για μία ακόμη φορά το πρόβλημα αποδίδεται στον «κακό καιρό», ενώ οι Αρχές αρνούνται να αντιμετωπίσουν με οργανωμένο σχέδιο και τα απαραίτητα έργα τα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο.
Παρακάτω ακολουθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής.
Τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου: