Ανάλυση: Δεν δικαιούνται διπλωματικής ασυλίας οι δύο κατάσκοποι της Άγκυρας

  17/12/2020  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τις τελευταίες μέρες γίνεται έντονη συζήτηση για το αν οι δύο κατάσκοποι της Άγκυρας που εντοπίσθηκαν στη Ρόδο, εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της ελληνικής Δικαιοσύνης ή μπορούν να εξαιρεθούν απ’ αυτή τυγχάνοντας διπλωματικής ασυλίας.

Είναι επομένως απαραίτητο να διευκρινισθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, στο οποίο-εξ όσων γνωρίζουμε-δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής καμία πολιτική παράταξη ή άλλος παράγων του δημοσίου βίου.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης του 1963 επί των Προξενικών Σχέσεων (άρθρο 71), ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, Σεμπαχατίν Μπαϊράμ, από τη στιγμή που είναι Έλληνας υπήκοος (μουσουλμάνος της Θράκης), δικαιούται ασυλίας μόνον «διά τας επισήμους πράξεις τας τελεσθείσας εν τη ασκήσει των καθηκόντων» του. Κατά συνέπεια, ΔΕΝ δικαιούται ασυλίας για την πράξη της κατασκοπίας, η οποία σαφέστατα δεν μπορεί να θεωρηθεί πράξη (και μάλιστα επίσημη) που τελέστηκε "εν τη ασκήσει των καθηκόντων" του.

Ακόμα κι αν ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου (ο οποίος καλείται αύριο προκειμένου να παράσχει έγγραφες εξηγήσεις ως ύποπτος) αρνηθεί να καταθέσει «περί συμβάντων σχετιζομένων προς την άσκησιν των καθηκόντων» του (επικαλούμενος αβάσιμα το άρθρο 44 παρ. 3 της ως άνω Σύμβασης), αυτό δεν θα σήμαινε ότι σταματάει ή εμποδίζεται η πρόοδος της σε βάρος του ποινικής διαδικασίας.

Να τονίσουμε ότι το πρώτο εδάφιο του άρθρου 71 της ως άνω Σύμβασης επί των προξενικών σχέσεων, προβλέπει τη δυνατότητα του Κράτους διαμονής (της Ελλάδας δηλαδή εν προκειμένω) να παράσχει, αν το θέλει, συμπληρωματικές «διευκολύνσεις, προνόμια και ασυλίες» στους προξενικούς λειτουργούς. Εάν όμως συμβεί κάτι τέτοιο στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή αν η Ελληνική Κυβέρνηση δώσει οικειοθελώς ασυλία σε κατάσκοπο της Άγκυρας, θα διαπράξει μέγιστη προδοσία των εθνικών συμφερόντων (δυστυχώς δεν θα είναι η πρώτη φορά βεβαίως).

Σε ό, τι αφορά τώρα τον 52χρονο μάγειρα, αυτός ως ιδιωτικός υπάλληλος (εργαζόταν σε πλοίο της γραμμής Ρόδου – Καστελορίζου) δεν έχει φυσικά κανενός είδους διπλωματική ασυλία.

Ακόμα κι αν συμβεί αυτό που ειπώθηκε από ορισμένους, δηλαδή αν η Τουρκία θελήσει να του χορηγήσει τώρα διπλωματικό διαβατήριο, ο 52χρονος δεν μπορεί να τύχει ασυλίας διότι:

Από τη στιγμή που είναι Έλληνας υπήκοος (μουσουλμάνος της Θράκης κι αυτός), δεν μπορεί να διοριστεί ως μέλος ξένης διπλωματικής αποστολής στη χώρα μας άνευ της συγκατάθεσης της Ελλάδος (αυτό προβλέπεται στο άρθρο 8 παρ.2 της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 περί των διπλωματικών σχέσεων). Η τυχόν χορήγηση μίας τέτοιας συγκατάθεσης εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως θα συνιστούσε σκάνδαλο πρώτου μεγέθους.

Η Νέα Δημοκρατία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το γεγονός ότι οι εν λόγω δύο πράκτορες της Άγκυρας εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, ενώ βαρύνονται με διάπραξη κατασκοπίας σε βαθμό κακουργήματος!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης