Αβδηριτισμός

Έλληνες  19/08/2023  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Και να που φρόντισε η κυβέρνηση στην καρδιά του καλοκαιριού να μας φέρει στη μνήμη κάποιες “πολύ δροσερές” ημέρες. Ήταν η 24η Ιανουαρίου 2022 που κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα» χιλιάδες πολίτες εγκλωβίστηκαν για ένα εικοσιτετράωρο στην Αττική οδό. Απλώς “σχολιαστής”, όπως πάντα, η κυβέρνηση, διαπίστωνε τότε ότι η ακριβοπληρωμένη «Αττική οδός», όχι μόνο είναι ανίκανη να διαχειριστεί 20 πόντους χιόνι, αλλά ούτε έχει διεξόδους διαφυγής. Παραδόξως πολλοί συμπολίτες μας διαπίστωσαν, με τραγικό τρόπο, ότι ούτε η Εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου διαθέτει εξόδους διαφυγής, αν και οδεύει παράλληλα και πολύ κοντά με την αντίστοιχη παλαιά οδό. Τα ΜΜΕ μας είπαν ότι το πολύωρο κλείσιμο της Εθνικής οδού ωφείλετο στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε όχημα που μετέφερε 7 τόνους υγραέριο και τον εξ αυτής κίνδυνο τεράστιας έκρηξης. Για την ανυπαρξία και την ανικανότητα της κρατικής μηχανής δεν μας είπαν. Φαίνεται ότι για την κυβέρνηση είναι άγνωστες οι φράσεις: «Έγκυρη ειδοποίηση», «αναστροφή», «διοχέτευση κυκλοφοριακής ροής σε εναλλακτικά δρομολόγια», «τιμωρία παραβατών της Λ.Ε.Α.» κλπ. 

            Δικαιολογημένα θα αναρωτηθεί ο καλόπιστος αναγνώστης πως μπορεί να συνδεθεί αυτό το γεγονός με τον τίτλο του άρθρου. Κατ’ αρχάς να θυμίσουμε τι σημαίνει ο όρος «αβδηριτισμός». Προέρχεται από το όνομα του μυθικού ήρωα Άβδηρου, προς τιμή του οποίου, ο φίλος του Ηρακλής ίδρυσε την ομώνυμη πόλη Άβδηρα πάνω στον τάφο του. Είναι η γενέτειρα πόλη του ογκόλιθου της σκέψης, πατέρα της πυρηνικής φυσικής και της αστρονομίας, Δημόκριτου. Η αφροσύνη των Αβδηριτών είχε γίνει παροιμιώδης και την σατίριζαν οι υπόλοιποι Έλληνες. Χαρακτηριστικά, λεγόταν ότι για να διοχετεύσουν οι Αβδηρίτες στην πόλη τους πόσιμο νερό, δεν φρόντισαν να το αναζητήσουν πρώτα και, αφού πειστούν ότι ήταν αρκετό, να το μεταφέρουν, αλλά προκατασκεύασαν μία μεγαλόπρεπη κρήνη, ξοδεύοντας όλα τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει για την ύδρευση της πόλης τους. Τους έμεινε λοιπόν μόνο η κρήνη σαν διακοσμητικό στοιχείο, χωρίς νερό. Έτσι, από τον καιρό του Ηροδότου, ο όρος «αβδηριτισμός» αποτελεί συνώνυμο της ανικανότητας στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων, της ακρισίας, της κενοδοξίας, της ευήθειας, της επιπολαιότητας, της αφέλειας, της μωρίας και της ανόητης γενικώς συμπεριφοράς.

            Συνεπώς αβίαστα μπορεί κάποιος να πει ότι ο αβδηριτισμός χαρακτηρίζει τις περισσότερες ενέργειες της κυβέρνησης, χωρίς φυσικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις να μην “διεκδικούν επάξια” αυτόν τον χαρακτηρισμό. Το συγκεκριμένο όμως γεγονός απλώς είναι μια ακόμα επιβεβαίωση που στο άρθρο της 15ης Μαΐου 2022 με τίτλο: «Απορίες», χαρακτηρίσαμε σαν την πεμπτουσία του όρου «αβδηριτισμός» τα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής της μαμούθ δεξαμενής και του εργοστασίου για το LNG, στην Αλεξανδρούπολη. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το υγραέριο (LPG, Liquid Petrol Gas) αποθηκεύεται σε υψηλή πίεση (200 bar), ενώ το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG Liquid Natural Gas) αποθηκεύεται συνήθως σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (-161o C). Πάντως τυχόν διαρροής τους, έχει τα ίδια ολέθρια αποτελέσματα: Πολύ έντονη πυρκαγιά, με ταχύτατη καύση και εξάπλωση, που αναπτύσσει πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από ότι οι φωτιές πετρελαίου ή βενζίνης και δεν είναι δυνατόν να κατασβησθεί απλώς “περιμένουμε” να εξαντληθεί όλο το αέριο, επίσης γίνεται και έκρηξη με πλήρη καταστροφή των πάντων σε απόσταση τουλάχιστον 5 km. Το πρόσφατο ατύχημα με την πυρκαγιά στο βυτιοφόρο, ίσως από τύχη δεν εξελίχθηκε σε παρόμοια τραγωδία με αυτήν που είχαμε την Πρωτομαγιά του 1999. Τότε από σύγκρουση και πυρκαγιά σε βυτιοφόρο θρηνήσαμε πέντε νεκρούς (τρεις πυροσβέστες και τους οδηγούς των οχημάτων) και 14 άτομα τραυματίζονται σοβαρά από το ωστικό κύμα, ενώ από τύχη δεν υπήρξαν άλλες απώλειες, καθώς η καμπίνα του βυτιοφόρου εκσφενδονίστηκε στα 700 μέτρα, για να “προσγειωθεί” σε προαύλιο καφετέριας που ήταν κλειστή λόγω Πρωτομαγιάς.        Αν λοιπόν έχουμε τέτοια καταστροφικά αποτελέσματα από την ανάφλεξη 7 κ.μ. υγραερίου, δεν απαιτείται να είναι κάποιος ειδικός επιστήμονας για να αναλογιστεί τι θα συμβεί σε ένα “ατύχημα” στις δεξαμενές που αποφάσισαν να κατασκευάσουν στην Αλεξανδρούπολη, η μία μόνο εκ των οποίων έχει χωρητικότητα 153.500 κ.μ. LNG. Είναι κατανοητό ότι η κυβέρνηση δεν αποφασίζει, απλώς εκτελεί εντολές των παγκοσμιοποιητών, αλλιώς δεν θα ξεκίναγε ένα τόσο σοβαρό έργο χωρίς πρώτα να γίνουν οι απαραίτητες, προβλεπόμενες μελέτες όπως: Τεχνικές, περιβαλλοντική, βιωσιμότητας, πυρασφάλειας, τρωτότητας κλπ. Αντιπαρέρχομαι όλα τ΄ άλλα όπως: Πώς το πανάκριβο LNG μπορεί να συναγωνισθεί το “φτηνό” φυσικό αέριο; Πώς οι τόσο ευαίσθητες οικολογικές οργανώσεις δεν “επαναστατούν” με το υψηλό ενεργειακό αποτύπωμα του LNG και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για το περιβάλλον ένα φαραωνικό παραθαλάσσιο έργο; Θα σταθώ μόνο στη μελέτη τρωτότητας. Πού νομίζουν ότι γίνεται το έργο; Στα σύνορα Ελβετίας – Γαλλίας; Εγκαθιστούν, μια ανάσα από τα σύνορα, ογκωδέστατες δεξαμενές, με εξαιρετικά εύφλεκτο και εκρηκτικό περιεχόμενο. Αυτές τις εγκαταστάσεις τις πετυχαίνει και τυφλός σκοπευτής, όχι τα σύγχρονα εναέρια ή θαλάσσια drones, τα οποία έχουν μεγάλη εκρηκτική ισχύ και, όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, ούτε προηγμένης τεχνολογίας οπλικά συστήματα (σαν της Ρωσίας) μπορούν να τα αναχαιτίσουν πλήρως.

            Αναφερόμενοι σε αβδηριτισμό και φαραωνικά έργα είναι αδύνατον να μην  έρθουν στο μυαλό μας οι “μεγάλοι περίπατοι” για τους Πακιστανούς με τις πανάκριβες βραχύβιες ζαρντινιέρες του κ Μπακογιάννη που μας στοίχισαν 24 εκατομμύρια ευρώ. Ή ακόμα και η ολοκλήρωση του κήπου του Ωδείου. Μα αυτός ο κήπος είναι πολύ μικρός, σχεδόν ανύπαρκτος και τελείως άγνωστος, θα αναρωτηθεί κάποιος. Δεν πειράζει τώρα που οι Αθηναίοι θα τον πληρώσουν 3,2 εκατομμύρια ευρώ, θα τον μάθουν καλά.

            Αυτούς τους ανίκανους πολιτικάντηδες έχουμε. Γι αυτό δεν τολμούν να μας αντιμετωπίσουν «επί ίσοις όροις». Πάντα κρύβονται πίσω από αντισυνταγματικές και παράνομες φυλακίσεις, αποκλεισμούς, στερήσεις δικαιωμάτων κλπ. Αυτοί οι πολιτικάντηδες οικοδόμησαν αυτή την δυστοπική κοινωνία στην οποία δεν ζούμε, απλώς επιβιώνουμε. Ευτυχώς αρκετοί συνειδητοποιούν ότι μας αξίζουν καλύτεροι κυβερνώντες. Ας ξεκινήσουμε από την Αθήνα. Την πόλη που γέννησε την πραγματική Δημοκρατία, την πόλη που δεσπόζει ο Παρθενώνας. Ας της χαρίσουμε έναν ικανότατο Εθνικιστή Δήμαρχο. Το αξίζει.

Αργυρώ (Ρίκα) Θωμάκου, (″Φλόγα του Ταινάρου″)

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον Συνδυασμό: «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ»


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης