Έβρος: Συγκέντρωση των κατοίκων κατά της λαθρομετανάστευσης (φωτό)

  18/01/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, μπροστά στο δημαρχείο της πόλης, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων, συλλόγων και κατοίκων, κατά της επέκτασης ή δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε παρά την αναβολή της επίσκεψης του Υπουργού Μετανάστευσης Μηταράκη.

Το κάλεσμα για την συγκέντρωση είχε πραγματοποιήσει η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ορεστιάδας και Περιφερείας, ενώ σε κεντρική θέση βρίσκονταν το πανό των κατοίκων του Φυλακίου που έγραφε: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΧΤΗ-ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες υπέγραψαν το Ψήφισμα της συγκέντρωσης το οποίο θα σταλεί στην Κυβέρνηση και όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΕΒΟΠ Χρήστος Τσομπανίδης, θα περιλαμβάνει και την επιστολή διαμαρτυρίας των 4 Μητροπολιτών της Θράκης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού που ήταν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Νέας Βύσσας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φυλακίου Χρήστος Τυρμπάκης που έκανε μια σύντομη αναδρομή στο θέμα και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Το παρών έδωσαν και οι κάτοικοι του Φυλακίου που είναι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που βρίσκονται δίπλα στο ΚΥΤ Φυλακίου και οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να τα παραχωρήσουν παρά τις πιέσεις.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν και οι Έλληνες για την Πατρίδα, με συναγωνιστές από διάφορες περιοχές του Έβρου, που όλες τις προηγούμενες ημέρες είχαν στηρίξει την πρωτοβουλία για πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας.

Αξίζει να τονιστεί ότι η διαμαρτυρία ήταν συμβολική και δεν βρέθηκαν σε αυτήν όσοι πολίτες του Έβρου θα ήθελαν, επειδή δεν υπήρξε ενημέρωση από τους διοργανωτές αν θα πραγματοποιηθεί τελικά, μετά την αναβολή της επίσκεψης του υπουργού Νότη Μηταράκη, με πρόσχημα την εν εξελίξει διαδικασία ανίχνευσης COVID-19 σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής.

Τέλος, ανακοίνωση εξέδωσε χθες για το θέμα και ο ιατρικός σύλλογος Έβρου, με κεντρικό σύνθημα «Δεν ανεχόμαστε να υποβαθμιστεί περαιτέρω το μέλλον του τόπου μας»:

«Ζητούμε μόνο την βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών, για την καταγραφή και ταυτοποίηση των αληθινών προσφύγων, προερχομένων από εμπόλεμες χώρες και στον αριθμό που εξυπηρετεί το κέντρο εδώ και τόσο καιρό. Η σχεδιαζόμενη δομή φιλοξενίας πλέον των 1500 ατόμων, θα οδηγήσει σε πολλαπλά προβλήματα κάθε είδους, στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή του Βορείου Έβρου. Το αρνητικό παράδειγμα της Λέσβου, δεν θα πρέπει να επαναληφθεί στην ακριτική μας περιοχή.

Ζητούμε την ανάκληση τής συγκεκριμένης απόφασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Δεν ανεχόμαστε να υποβαθμίζεται έτι περαιτέρω, το μέλλον του τόπου μας με τέτοιου είδους ενέργειες. Ουσιαστική και βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα θέλουμε στον Έβρο, η οποία είναι αυτή που θα θωρακίσει αποτελεσματικά τα σύνορα και τη χώρα μας».


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης