Δεν έπεισαν κανένα οι διευκρινίσεις της Interstar – Aμείλικτα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

Με μια ανακοίνωση που δεν έπεισε κανένα, η εταιρία Interstar επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την προέλευση των βίντεο που άρχισαν ως δια μαγείας να βλέπουν το φως της δημοσιότητας πριν από μερικές ημέρες, μετά από τα πορίσματα των ειδικών που ήρθαν να συντρίψουν τα κυβερνητικά αφηγήματα, αποκαλύπτοντας τη συγκάλυψη και φέρνοντας σε δύσκολη θέση το Μητσοτάκη και τους υπουργούς του.

Αναδημοσιεύοντας τα πιο σημαντικά κομμάτια του δελτίου τύπου που εξέδωσε η εταιρία, αναλύουμε τις αντιφάσεις που εντοπίσαμε σε αυτό, θέτοντας την ίδια στιγμή μια σειρά αμείλικτων ερωτημάτων, που θα πρέπει οπωσδήποτε να απαντηθούν αν θέλουμε να χυθεί άπλετο φως στη σκοτεινή αυτή υπόθεση.

«Τα καταγραφικά των καμερών είναι ρυθμισμένα βάσει της νομοθεσίας στις 15 ημέρες εγγραφής. Στη συνεχεία γίνεται επανεγγραφή πάνω από το υπάρχον υλικό. Τα καταγραφικά είναι περιουσία του ΟΣΕ και χωρίς νομική εντολή δεν επιτρέπεται να γίνει καμία τροποποίηση στη ρύθμιση αυτή, ή εξαγωγή βίντεο»

Στις πρώτες παραγράφους της ανακοίνωσης, ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρίας αναφέρει πως βάσει της κείμενης νομοθεσίας, τα καταγραφικά καμερών απαγορεύεται να αποθηκεύουν υλικό για διάστημα που θα ξεπερνά τις δεκαπέντε ημέρες. Με το πέρας της 15ης ημέρας ξεκινά να γίνεται επανεγγραφή πάνω από το υπάρχον υλικό. Στη συνέχεια τονίζει ότι τα συγκεκριμένα καταγραφικά αποτελούν περιουσία του ΟΣΕ, και δίχως νομική εντολή απαγορεύεται να γίνει οποιαδήποτε τροποποίηση στις ρυθμίσεις τους, ή εξαγωγή βίντεο. Κρατήστε αυτό το τελευταίο σημείο. Οποιαδήποτε εξαγωγή υλικού από το μέσο καταγραφής σε συσκευή προσωρινής αποθήκευσης, αν δεν έχει δοθεί ρητή νομική εντολή, συνιστά παράνομη πράξη.

«Η εταιρεία κατέβαζε και χορηγούσε εντός των 15 ημερών μόνο τα βίντεο που ζητούσαν οι αρμόδιες Αρχές και τα οποία εκείνο το διάστημα (από τις 28/02/23 και μέχρι και 15 ημέρες μετά) αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο την επιβατική αμαξοστοιχία. Δεν ζητήθηκε τίποτα που να αφορά την εμπορική αμαξοστοιχία στο συγκεκριμένο 15ήμερο»

Εδώ τονίζεται για μια ακόμα φορά το διάστημα των 15 ημερών που το βιντεοσκοπημένο υλικό παρέμενε κάθε φορά στα καταγραφικά της εταιρίας.

«Παρ’ όλα αυτά, όπως πρόσφατα διαπιστώθηκε, εντός του ανωτέρω 15ημέρου και συγκεκριμένα στις 02/03/23 και 09/03/23, χειριστής του Επιχειρησιακού Κέντρου της εταιρείας κατέβασε τρία βίντεο από δύο σημεία τα οποία δεν ζητήθηκαν ποτέ και δεν αποτελούν Σιδηροδρομικό Σταθμό»

Εδώ αρχίζουν τα ωραία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ίδιο το δελτίο που έδωσε στη δημοσιότητα η Interstar, υπάλληλος της εταιρίας κατέβασε τρία βίντεο από το καταγραφικό το χρονικό διάστημα μεταξύ 02/03/23 και 09/03/23. Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι η εταρία διαπίστωσε πρόσφατα την ενέργεια του υπαλλήλου και την ύπαρξη των συγκεκριμένων βίντεο, αφού εκτός των άλλων αυτά δε ζητήθηκαν ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντιδιαστολή με τα όσα ρητά αναφέρθηκαν στις προηγούμενους παραγράφους, δεν είχε δοθεί νομική εντολή που να επιτρέπει την εξαγωγή των συγκεκριμένων βίντεο από το καταγραφικό. Αν η εταιρεία είχε λάβει τέτοια εντολή από την αρμόδια νομική υπηρεσία, και την είχε στη συνέχεια μεταφέρει στον υπάλληλο, είναι βέβαιο ότι θα γνώριζε για την ύπαρξη του συγκεκριμένου βιντεοσκοπικού υλικού.

Σύμφωνα επομένως με όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου, ο υπάλληλος έδρασε παράνομα, εξάγοντας βίντεο από δημόσιες κάμερες, από καταγραφικά που αποτελούσαν περιουσία του ΟΣΕ και κανείς δεν επιτρεπόταν να επέμβει στις ρυθμίσεις τους ή να φορτώσει υλικό από αυτά.

«Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε ενδελεχέστατη έρευνα για το θέμα σε σχέση με τη σύνθεση και το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας η οποία βγήκε στη δημοσιότητα. Η διοίκηση της εταιρείας τόσο λόγω της επικαιρότητας όσο και σε συνέχεια της λανθασμένης ονομασίας του σημείου που είχε περιληφθεί στη σχετική παραγγελία του Εφέτη Ανακριτή για τη χορήγηση των σκληρών δίσκων από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης αντί του Εμπορευματικού Σταθμού (όπως και εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι εννοούσαν και όπως προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία), έδωσε ρητή εντολή να ερευνηθούν όλοι οι υπολογιστές καθώς και οι 889 κάμερες του Επιχειρησιακού Κέντρου που χρησιμοποιούνται για την απομακρυσμένη λήψη αρχείων, μήπως τυχόν και υπάρχει κάποιο επιπλέον αρχείο καταγραφής σχετικό με την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, το οποίο ενδεχομένως δεν έχει ζητηθεί από τις Αρχές που διενεργούν την ανάκριση»

Το δελτίο τύπου αναφέρει ότι τις τελευταίες εβδομάδες δόθηκε εντολή από τη διοίκιση της εταιρίας να ερευνηθούν όλοι οι υπολογιστές και οι 889 κάμερες του Επιχειρησιακού Κέντρου. Μόλις πιο πάνω όμως έχει βεβαιώσει ότι όλα τα μέσα καταγραφής κρατάνε αρχείο 15 ημερών, αφού αυτό ορίζει η κείμενη νομοθεσία, και στη συνέχεια ξεκινούν επανεγγραφή. Πώς γίνεται, από τη στιγμή που έχουν παρέλθει δύο ολόκληρα έτη, πράγμα που σημαίνει ότι το υλικό που αποθηκεύεται στους σκληρούς δίσκους έχει σβηστεί και επανεγγραφεί περισσότερες από 40 φορές, να βρεθούν αρχεία βίντεο από την ημέρα του ατυχήματος;

«Κατά την έρευνα αυτή, βρέθηκαν τρία αρχεία τα οποία προέρχονται από κάμερες, υλικό από τις οποίες ουδέποτε μας ζητήθηκε από κανέναν (σ.σ. υλικό που κανείς δεν είχε ζητήσει από την εταιρεία security «Interstar») και απεικονίζουν καθαρά τη διέλευση της εμπορικής αμαξοστοιχίας με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκης προς Αθήνα λίγο πριν τη σύγκρουσή της με την επιβατική αμαξοστοιχία. Η εταιρεία άμεσα δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της και με δική της πρωτοβουλία παρέδωσε στον Εφέτη Ανακριτή όλα όσα ήδη είναι γνωστά ως παραδοθέντα στη Δικαιοσύνη σε σχέση με την έρευνα που διεξάγεται»

Η εταιρία οφείλει να ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο ανέκτησε τα επίμαχα αρχεία. Δε μπορεί να βρίσκονταν αποθηκευμένα στους σκληρούς δίσκους των καταγραφικών της, αφού όπως τονίζει πολλές φορές στην ανακοίνωσή της, το αποθηκευμένο υλικό σβήνεται και γράφεται από την αρχή κάθε δεκαπέντε ημέρες. Δεν υπάρχει επομένως περίπτωση να εντοπίστηκε υλικό που είχε γραφτεί προ δύο ετών.

Αν πάλι υπάλληλος της εταιρίας, που είχε ρόλο χειριστή του επιχειρησιακού κέντρου, με δική του πρωτοβουλία κατέβασε και να φύλαξε σε αποθηκευτικό μέσο – που δεν αποτελούσε περιουσία του ΟΣΕ – τα συγκεκριμένα βίντεο, αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της ίδιας εταιρίας, αποτελούν υλικό που έχει παρανόμως ληφθεί, και θα πρέπει να ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη τόσο ο υπάλληλος που προχώρησε σε εξαγωγή των βίντεο από τα καταγραφικά του ΟΣΕ όσο και εκείνος που πρώτος διέρρευσε αυτά στη δημοσιότητα. Προσέξτε ότι η εταιρία αναφέρει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ότι διαπίστωσε πρόσφατα την ύπαρξη του συγκεκριμένου βιντεοληπτικού υλικού, το οποίο δεν ζητήθηκε από τους ανακριτές που χειρίζονταν την υπόθεση, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα μπορούσε να έχει δώσει στο χειριστή του κέντρου εντολή για την εξαγωγή του, ως εκ τούτου δεν είχε κ η ίδια λάβει αντίστοιχη εντολή από την αρμόδια νομική αρχή, τη μοναδική που είναι σε θέση να νομιμοποιήσει τέτοιου είδους ενέργειες.

Με αυτογκόλ από τα αποδυτήρια η επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τα παραπάνω αρκούν για να δείξουν ότι η αντεπίθεση που επιχείρησε η κυβέρνηση – μετά τον τρεμάμενο Μητσοτάκη και τα πορίσματα των ειδικών εμπειρογνωμόνων που ήρθαν να αποκαλύψουν τη συγκάλυψη και να γκρεμίσουν κάθε προηγούμενο αφήγημά της – σύντομα θα καταλήξει σε ένα ακόμα επικοινωνιακό Βατερλώ που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη θέση της.

Μοιραστείτε το

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn