Δραματική μείωση της πρωτογενούς παραγωγής

Έλληνες  16/02/2023  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει ο Ιωαννίδης Παναγιώτης,

Οικονομολόγος

Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ η ελληνική πρωτογενής παραγωγή σταδιακά καταρρέει συμπαρασύροντας και την ελληνική οικονομία εν γένει, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Δυστυχώς την τελευταία δεκαετία και ειδικά την τελευταία τετραετία της διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη καταγράφηκε μείωση 41% στα αμπέλια, 22% στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, 20% στις κτηνοτροφικές και 17% στις μελισσοκομικές λόγω των αλλεπάλληλων lockdown και των ανεπαρκών μέτρων στήριξης των αγροτών.

Πλέον, μια από τις πιο εύφορες χώρες της Μεσογείου, δεν είναι αυτάρκης σε κανένα αγροτικό προϊόν και καταφεύγει σε αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων προκειμένου να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες των πολιτών της.

Είναι γεγονός ότι οι διαρκείς πολιτικές παρεμβάσεις οδήγησαν στην κατάρρευση των αγροτικών συνεταιρισμών πλήττοντας ανεπανόρθωτα το παραγωγικό μοντέλο της χώρας

Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις», έγραψε ο τιμημένος με νόμπελ λογοτεχνίας Έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.

Το ερώτημα όμως είναι το εξής: πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;

Το «Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ» υποστηρίζει ότι ο αγροτικός τομέας της χώρας πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας και ότι επιβάλλεται να ενισχύονται συνεχώς οι σχέσεις του με τομείς όπως το εξωτερικό εμπόριο, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, η εστίαση και ο τουρισμός. Παράλληλα, το «Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ» θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ως σταθερό στόχο την επίτευξη αυτάρκειας στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα του κόμματος ο πρωτογενής τομέας έχει ξεχωριστή σημασία για εμάς:

https://ellhnes.net/thesh/protogenis-tomeas/


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης