Είναι εγκληματίες: Υποστελέχωση και διάλυση του ΕΣΥ ΚΑΙ στην Αιτωλοακαρνανία

Έλληνες  04/01/2023  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει ο Χρήστος Ρήγας,

Υποψήφιος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

Παρακολουθούμε έναν ορυμαγδό δημοσιευμάτων γύρω από την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην πατρίδα μας την Αιτωλοακαρνανία. Έναν τόπο που μαστίζεται από την φτώχεια, την ανεργία και την εγκατάλειψη. Όλοι μιλούν για την υποστελέχωση, για τις ανύπαρκτες Μ.Ε.Θ, για την έλλειψη κλινών, για τις εφημερίες που δεν καλύπτονται και για τις κλινικές που υπολειτουργούν. Αυτοί που εκθέτουν δημοσίως τις απόψεις του και που κόπτονται για την επίλυση, είναι αυτοί οι ίδιοι που δημιούργησαν το πρόβλημα, είναι ολοι αυτοί που πέρασαν από θέσεις ευθύνης αλλά μην έχοντας πράξει τίποτα το θετικό!

Εμείς λέμε απλά πράγματα! Γίνονται διαγωνισμοί για την πλήρωση κενών θέσεων; Βεβαίως και γίνονται, κάθε  1000 χρόνια και το αποτέλεσμα είναι να καταλήγουν άγονοι, γιατί ποιος ιατρός θα έλθει σε ένα κέντρο υγείας με μισθό πείνας; Προτιμάει   καλύτερες δουλειές στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος παρέχει αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό ποσοστό των υπηρεσιών σε αντίθεση με ότι οι εμπνευστές του ΕΣΥ είχαν οραματισθεί, δηλαδή πως θα είναι τόσο καλό το σύστημα υγείας που ο ιδιωτικός τομέας θα συρρικνωθεί. Αυτήν τη στιγμή είμαστε ένα από τα τρία πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα υγείας στον κόσμο, αφού οι Έλληνες καλύπτουν με ιδιωτικές δαπάνες το 40% των δαπανών υγείας, ποσοστό εξωφρενικό όταν υποτίθεται ότι το ΕΣΥ παρέχει δωρεάν ισότιμη και καθολική κάλυψη. 

Η Ελλάδα ξοδεύει για τις δημόσιες δαπάνες υγείας γύρω στο 5-6% του ΑΕΠ αλλά οι ανάγκες αυξάνουν διαρκώς γιατί η νέα τεχνολογία είναι πιο ακριβή, ο πληθυσμός γερνάει και πρέπει να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην διοίκηση, δηλαδή στην αξιοκρατία εκείνων που διοικούν τις μονάδες υγείας. Ουσιαστικά το ΕΣΥ ως δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με ισότιμη καθολική πρόσβαση των ασθενών σε αυτό έχει ήδη καταργηθεί στην πράξη. Όσοι ασθενείς μπορούν –είτε μέσω ιδιωτικής ασφάλισης ή και με δάνεια– ακόμη χειρουργούνται ιδιωτικά, καθώς οι ουρές για χειρουργείο στο δημόσιο νοσοκομείο είναι τεράστιες. Σκέφτεται λοιπόν ο ταλαιπωρημένος από το εγκαταλελειμμένο ΕΣΥ ασθενής ότι αντί να δώσει χιλιάδες ευρώ για μία επέμβαση σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο, θα δώσει κάτι λιγότερο και θα χειρουργηθεί στο δημόσιο.

Στην Αιτωλοακαρνανία έχουμε όμως κι άλλα ζητήματα πιο σοβαρά, αντί για κλίνες και γιατρούς τα χρήματα φεύγουν σε μπουφέδες και κορδέλες εγκαινίων ημιτελών έργων ή ανύπαρκτων ουσιαστικά που εγκαινιάζονται σε περίλαμπρες τελετές! (τα ίδια έργα!).

Και σε βομβαρδίζουν με δελτία τύπου, με ειδήσεις και τσιτάτα περισπούδαστα, όλοι αυτοί που κατέστρεψαν τα πάντα στον έρημο τόπο μας, οι αυτόκλητοι σωτήρες, δεξιοί κι αριστεροί!

Έχουμε την φτώχεια μας, βιώνουμε την εγκατάλειψη, θα ανεχόμαστε οι γέροντες και τα παιδιά μας να φεύγουν αβοήθητοι;

Ως πότε;


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης