Για ακόμη μια φορά τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι τρομακτικά.
Αυτή τη φορά, ερευνήθηκε η επάρκεια τροφής στο πλαίσιο έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα ποσοστά για τη μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής κατά τα προηγούμενα έτη ήταν 6,0% το 2021, 6,1% το 2020 και 8,0% το 2019, ενώ για τη σοβαρή ανεπάρκεια τροφής ήταν αντίστοιχα, 1,5%, 1,6% και 1,5%.
Σημειώνεται πως το 2021 μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού επιβίωνε με τα έκτακτα επιδόματα της κυβέρνησης λόγω της πανδημίας. Ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν από τη διενέργεια της έρευνας αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα, έφαγε λιγότερο, πεινούσε αλλά δεν έτρωγε, έμεινε χωρίς επαρκή τροφή λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.
Ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν από τη διενέργεια της έρευνας, πέρασε μια ολόκληρη μέρα χωρίς τροφή λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω έρευνα διενεργήθηκε το 2022, αλλά αφορά το έτος 2021. Συνεπώς, η έρευνα για το έτος που διανύουμε θα είναι ακόμα πιο ανησυχητική, αν αναλογιστούμε τις διαρκείς ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό.
Πλέον τίποτα δεν θεωρείται αυτονόητο και δεδομένο σε μια χώρα όπου οι κυβερνώντες είναι ανίκανοι να εξασφαλίζουν ένα υγιές και βασικό βιοτικό επίπεδο στους πολίτες τους.
Παναγιώτης Ιωαννίδης
Οικονομολόγος, ΜΒΑ, PhD